Η αναθεωρημένη σύμβαση μεταξύ ελληνικού δημοσίου και της Eldorado Gold κατατέθηκε στη Βουλή, και οδεύει να γίνει «νόμος του κράτους», μετά την κύρωση της, η οποία προβλέπεται μέσα στο μήνα.

Στις 1.352 σελίδες του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, περιγράφεται το σύνολο της συμφωνίας, που αφορά στην παραχώρηση των μεταλλευτικών κοιτασμάτων υπό νέα βάση αλλά και η πιθανότητα δημιουργίας εργοστασίου τελικής επεξεργασίας των εξορύξεων χρυσού.

Το κυρίαρχο ζήτημα της νέας συμφωνίας είναι η επέκταση της παραχώρησης εκμετάλλευσης των μεταλλείων στη Χαλκιδική για 25 χρόνια (για 30 χρόνια, αν υπολογιστεί πως η περίοδος υπολογίζεται από τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης που έφθανε έως το 2026), αλλά και τους ύψους της επένδυσης που έχει σχεδιάσει να πραγματοποιήσει η Eldorado Gold, μέσω της θυγατρικής της Ελληνικός Χρυσός.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την αναθεωρημένη σύμβαση προβλέπεται να επενδυθούν 1,9 δισ. δολαρίων επιπλέον κεφάλαια για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, που προστίθενται στο 1,4 δις.δολαρίων που ήδη έχουν επενδυθεί. Επίσης το ελληνικό δημόσιο εκτιμάτε ότι θα εισπράξει 2 δισ.ευρώ από φόρους εισοδήματος, τις κοινωνικές εισφορές αλλά και τα μεταλλευτικά δικαιώματα. Τα έσοδα από τα μεταλλευτικά τέλη για το κράτος και την τοπική κοινωνία αναμένεται να ξεπεράσουν τα 191 εκατ.ευρώ, καθώς προβλέπεται 10% αύξηση των τελών από τα ισχύοντα στον μεταλλευτικό κλάδο και υπολογισμός τους στην συνολική ποσότητα των περιεχομένων μετάλλων.
Παράλληλα, ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στη ροή επενδυτικών κεφαλαίων και της χρηματοδότησης της όλης επένδυσης.

Ειδικότερα, με το άρθρο 18 «το ελληνικό δημόσιο αναλαμβάνει να διευκολύνει την «Ελληνικός Χρυσός» στην ανεύρεση χρηματοδοτικών πόρων, μέσω της συνεργασίας του ελληνικού δημοσίου με χρηματοδότες της «Ελληνικός Χρυσός» και της σύναψης απευθείας συμβάσεων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των χρηματοδοτών της «Ελληνικός Χρυσός» με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα των χρηματοδοτών να ορίσουν πρόσθετο ή υποκατάστατο υπόχρεο πρόσωπο για την εκπλήρωση συμβατικών υποχρεώσεων της «Ελληνικός Χρυσός». Οι ως άνω συμβάσεις θα διέπονται από το ελληνικό δίκαιο». Τέλος, με το άρθρο 19 προβλέπεται η δυνατότητα ένταξης στο καθεστώς προστασίας των κεφαλαίων εξωτερικού της επένδυσης της «Ελληνικός Χρυσός», υπό τις προϋποθέσεις που θέτει το άρθρο, κατά την πάγια πρακτική του Ελληνικού Δημοσίου σύμφωνα με το ν.δ. 2687/1953 (Α΄317).

Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 15 του ν/σ η «Ελληνικός Χρυσός» αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταθέσει εντός διετίας την πρόταση της όσον αφορά την κατασκευή εργοστασίου μεταλλουργίας (επεξεργασίας χρυσού). Στο ίδιο άρθρο περιλαμβάνονται διατάξεις που ορίζουν πως θα αξιολογηθεί η πρόταση της – από εξαμελή επιτροπή τεχνοκρατών και εμπειρογνωμόνων του ΥΠΕΝ αλλά και μελών που θα προτείνει ο επενδυτής, η οποία οφείλει να αποφανθεί εντός εξαμήνου όσον αφορά την πρόταση, αν και τον τελευταίο λόγο διατηρεί πάντοτε ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σε περίπτωση που η πρόταση της «Ελληνικός Χρυσός» δεν γίνει αποδεκτή, η εταιρεία υποχρεούται να καταθέσει εντός νέας προθεσμίας νέα πρόταση, λαμβάνοντας υπόψη τις επιστημονικές εξελίξεις που έχουν στο μεταξύ μεσολαβήσει.





ΠΗΓΗ