Η παραβατικότητα στον χώρο των καυσίμων κοστίζει στο κράτος 700 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) και της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης, Θέμης Κιουρτζής, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στο ΕΕΘ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Thesstoday.gr, ο κ. Κιουρτζής εξήγσε πως η παρανομία έχει να κάνει με νοθευμένο ή λαθραίο καύσιμο, ή και ηλεκτρονική κλοπή στις αντλίες. «Το κύκλωμα είναι μεγάλο, βαρύ, θρασύτατο και έχει παρεισφρήσει στον κλάδο» είπε, προσθέτοντας πως έχουν κατασχεθεί 4.5 εκατ. κιλά λαθραίου υγραερίου, με την παραβατικότητα στο υγραέριο να αγγίζει το 50%.

Σε όλο αυτό το πλαίσιο το κέρδος των μικρών επιχειρήσεων συρρικνώνεται: Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, από 1/1/2021 έως 1/6/2022 το αργό πετρέλαιο αυξήθηκε κατά 100%, με τα πρατήρια να αναγκάζονται να πουλήσουν φθηνότερα από την τιμή του διυλιστηρίου. «Δεν έχουμε λόγο να τα βάλουμε με κανέναν. Θέλουμε να σώσουμε τις επιχειρήσεις μας αλλά δεν γίνεται να πέφτουν όλα επάνω μας. Πρέπει να ειπωθεί η αλήθεια. Δε μπορεί το κράτος να έχει τριπλασιάσει τα κέρδη του και ο πρατηριούχος να κινδυνεύει να κλείσει. Η μέση κερδοφορία ανά την Ελλάδα στους πρατηριουχους είναι 3 – 4%» είπε, προσθέτοντας, αναφορικά με τους φόρους, πως 15 χώρες έχουν φθηνότερα καύσιμα από την Ελλάδα, μεταξύ αυτών βρίσκεται η Κύπρος που αγοράζει καύσιμα από τα ελληνικά διυλιστήρια. «Απαιτούμε μέσω της νομιμότητας να μπορέσουμε να επιβιώσουμε», σημείωσε.





ΠΗΓΗ