Οι υπάλληλοι της Google που δούλευαν στο γραφείο πριν από την πανδημία είναι πολύ πιθανόν να δουν μειώσεις στις αμοιβές τους αν επιλέξουν να κάνουν μόνιμη την εργασία από το σπίτι, σύμφωνα με έναν υπολογισμό μισθών της εταιρείας που επικαλείται το Reuters.

Είναι ένα πείραμα που λαμβάνει χώρα σε όλη τη Σίλικον Βάλλεϋ, η οποία συχνά θέτει τις τάσεις για άλλους μεγάλους εργοδότες.

Το Facebook και το Twitter επίσης μείωσαν τους μισθούς των απομακρυσμένων υπαλλήλων που μετακινούνται σε λιγότερο ακριβές περιοχές, ενώ μικρότερες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Reddit και Zillow, έχουν στραφεί σε παρόμοια μοντέλα πληρωμής, επικαλούμενες πλεονεκτήματα ως προς τις προσλήψεις, τη διατήρηση και την ποικιλομορφία.

Η Google έρχεται τώρα να κάνει τη διαφορά, προσφέροντας στους εργαζόμενούς της μια αριθμομηχανή που τους επιτρέπει να βλέπουν τις συνέπειες μιας μετακίνησης. Αλλά στην πράξη, ορισμένοι απομακρυσμένοι υπάλληλοι, ειδικά εκείνοι που μετακινούνται από μεγάλες αποστάσεις, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν περικοπές μισθών χωρίς να αλλάξουν τη διεύθυνσή τους.

«Τα πακέτα αποζημίωσής μας καθορίζονταν πάντα ανά τοποθεσία και πληρώνουμε πάντα παραπάνω από την τοπική αγορά, με βάση το πού εργάζεται ένας υπάλληλος», δήλωσε εκπρόσωπος της Google, προσθέτοντας ότι η αμοιβή θα διαφέρει από πόλη σε πόλη και πολιτεία σε πολιτεία.

Ενας υπάλληλος πλήρους απασχόλησης της Google, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί υπό το φόβο αντιποίνων, μεταβαίνει συνήθως στο γραφείο του Σιάτλ από μια κοντινή κομητεία και πιθανότατα θα μειωθούν οι αμοιβές του κατά περίπου 10%, δουλεύοντας από το σπίτι.

Ο υπάλληλος σκεφτόταν να εργάζεται εξ αποστάσεως, αλλά αποφάσισε να συνεχίσει να πηγαίνει στο γραφείο – παρά τη δίωρη μετακίνηση που απαιτείται καθημερινά. «Είναι τόσο υψηλή η περικοπή, ειδικά τώρα που πήρα πρόσφατη προαγωγή. Δεν έκανα όλη αυτή τη σκληρή δουλειά για να προαχθώ, για να δω τον μισθό μου να μειώνεται στη συνέχεια» είπε.

Ο Τζέικ Ρόζενφελντ, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις, είπε ότι η νέα δομή αμοιβών της Google εγείρει συναγερμούς για το ποιος θα νιώσει τις επιπτώσεις πιο έντονα, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών.

«Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η Google δεν χρειάζεται να το κάνει αυτό», τόνισε ο Ρόζενφελντ. «Η Google έχει πληρώσει αυτούς τους εργαζόμενους στο 100% του προηγούμενου μισθού τους, εξ ορισμού. Επομένως, δεν είναι ότι δεν έχουν την πολυτέλεια να συνεχίζουν να πληρώσουν τους εργαζόμενους που επιλέγουν να εργάζονται εξ αποστάσεως με τα ίδια χρήματα» επισήμανε,

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Reuters, μια υπάλληλος που ζει στο Στάμφορντ του Κονέκτικατ – μια ώρα από τη Νέα Υόρκη με το τρένο – θα αμείβεται 15% λιγότερο αν εργάζεται από το σπίτι, ενώ ένας συνάδελφός της από το ίδιο γραφείο, που ζει στη Νέα Υόρκη, δεν θα δει καμία περικοπή από την τηλεργασία. Υπάρχουν διαφορές 5% – 10% στις περιοχές του Σιάτλ, της Βοστώνης και του Σαν Φρανσίσκο.

Οι συνεντεύξεις με τους υπαλλήλους της Google μαρτυρούν περικοπές μισθών έως και 25% λόγω της τηλεργασίας, εάν φύγουν από το Σαν Φρανσίσκο για μια εξίσου ακριβή περιοχή της ίδιας πολιτείας (Καλιφόρνια).

Ενας εκπρόσωπος της Google είπε ότι η εταιρεία δεν θα αλλάξει τον μισθό κάποιου υπαλλήλου που θα μεταβεί από το γραφείο σε καθεστώς τηλεργασίας στην πόλη όπου βρίσκεται το γραφείο. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι που εργάζονται στο γραφείο της Νέας Υόρκης θα αμείβονται το ίδιο με αυτούς που εργάζονται εξ αποστάσεως από άλλη τοποθεσία της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.





ΠΗΓΗ