«Από το 2017 λειτουργούμε ως εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο, χωρίς να είμαστε. Εχουμε συνηθίσει οι τράπεζες που μας χρηματοδοτούν να μας ελέγχουν και αυτό δεν θα αλλάξει», είπε ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της DIMAND Real Estate Development, η οποία και επισήμως εισέρχεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προκειμένου να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο, αυξάνοντας το μετοχικό της κεφάλαιο με άντληση κεφαλαίων έως περίπου 98 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία, από την Τετάρτη 29 Ιουνίου ξεκινά της δημόσια προσφορά 6.213.100 νέων κοινών μετοχών και στην παράλληλη διάθεση σε περιορισμένο κύκλο προσώπων 325.000 νέων κοινών μετοχών, οι οποίες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, την Παρασκευή 1 Ιουλίου, και υπό τον όρο της πλήρους διάθεσή τους θα αντιπροσωπεύουν το 35% του κοινού μετοχικού της κεφαλαίου. Επίσης, έχουν το δικαίωμα επιπρόσθετης κατανομής έως 931.800 υφιστάμενων μετοχών (Overallotment Facility) για την κάλυψη τυχόν αυξημένης ζήτησης.

το κτήριο της εταιρίας AGEMAR
το κτήριο της εταιρίας AGEMAR

Οι εν λόγω μετοχές θα διατεθούν τόσο στο ευρύ επενδυτικό κοινό όσο και σε δυο Cornerstone Επενδυτές. Πρόκειται για την Latsco, η οποία προτίθεται να επενδύσει έως 15 εκατ. ευρώ, χωρίς περιορισμό ως προς το ποσοστό το οποίο θα κατέχει μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου επί του συνολικού εκδοθέντος κοινού μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, ενώ η ζήτηση της θα ικανοποιηθεί πλήρως σε περίπτωση υπερκάλυψης της έκδοσης καθώς και την Orasis, η οποία θα επενδύσει έως 10 εκατ. ευρώ, με περιορισμό μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου να κατέχει έως 4,99% του συνολικού εκδοθέντος κοινού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και η ζήτηση της θα ικανοποιηθεί κατ’ ελάχιστον κατά 80%, σε περίπτωση υπερκάλυψης της Έκδοσης.

Το εύρος τιμής διάθεσης θα ανακοινωθεί την Τρίτη 28 Ιουνίου, με πιθανή ανώτατη τιμή τα 15 ευρώ. Σημειώνεται ότι η έναρξη της διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας στην Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουλίου 2022.

Karela office park

Επίσης, από τα καθαρά αντληθέντα κεφάλαια ύψους περίπου 93 εκατ ευρώ, περίπου 28 εκατ. θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση υφιστάμενων και συμβασιοποιήμενων έργων της εταιρείας (περιλαμβανομένων προσυμφώνων), περίπου 14 εκατ. θα διατεθούν για νέα έργα, ενώ περίπου 51 εκατ. διατεθούν για την αποπληρωμή δανεισμού. Κατόπιν της Αύξησης και μετά την αποπληρωμή των συγκεκριμένων δανείων, η εταιρεία θα μειώσει σημαντικά το χρηματοπιστωτικό της κόστος και θα ενισχύσει την κεφαλαιακή της διάρθρωση.

Ο Πύργος Πειραιά
Ο Πύργος Πειραιά

Μεταξύ των έργων που έχει πραγματοποιήσει ή υλοποιεί η DIMAND Real Estate Development, συμπεριλαμβάνονται εμβληματικές αναπτύξεις/παρεμβάσεις. Ενδεικτικά, αναφέρονται: ο Πύργος του Πειραιά, το πρώην καπνεργοστάσιο της εταιρείας Παπαστράτος στον Άγιο Διονύσιο Πειραιά, το ιστορικό πρώην πολυκατάστημα «ΜΙΝΙΟΝ», το πρώτο πράσινο ξενοδοχείο στην Ελλάδα υπό το brand Moxy της Marriott International, στην Αθήνα, το κτήριο της εταιρίας AGEMAR, συμφερόντων της οικογένειας Αγγελικούση και η «Αγία Σοφιά», το νέο εντυπωσιακό γήπεδο της ΑΕΚ.

Συγκρότημα γραφείων στη Λ. Συγγρού
Συγκρότημα γραφείων στη Λ. Συγγρού

Στα 20 χρόνια της εταιρείας, η εξέλιξη είναι αλματώδης. Η αρχή έγινε το 2002, αλλά η εταιρεία ενεργοποιήθηκε το 2004, με 162.000 ευρώ κεφάλαιο, και τώρα κάνει τζίρο εκατομμυρίων, έχοντας 105 άτομα δυναμικό. Εμβληματικά έργα, όπως το Στάδιο Καραϊσκάκη, το γήπεδο της ΑΕΚ, του Βοτανικού και της Λάρισας, έδωσαν αναγνωρισιμότητα στην εταιρεία, η οποία δεν «κυνηγά τον τζίρο, αλλά την ποιοτική κερδοφορία», όπως είπε ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, ο οποίος μίλησε και για συναισθηματική σύνδεση της εταιρείας του με τη μάζα των Ελλήνων (λόγω των γηπέδων).

«Φτιάξαμε μέταλλο μέσα στις κρίσεις. Τώρα έχουμε πληθωρισμό και υψηλά επιτόκια. Είναι η 6η κρίση και θα την περάσουμε κι αυτή», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της DIMAND, την οποία χαρακτήρισε μια εταιρεία ανθρώπων, η οποία έχει το μικρότερο human turnover, δηλαδή ελάχιστοι αποχωρούν αναζητώντας καλύτερες προοπτικές.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Ανδριόπουλο, η εταιρεία στοχεύει στην ολοκλήρωση ακινήτων που έχει δεσμεύσεις ή αγοράσει, ενώ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και αναζητήσεις νέων έργων. Όλα τα υφιστάμενα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί έως το 2025 και η εταιρεία λειτουργεί με απόθεμα κλεισμένων έργων, εξετάζοντας νέες συνεργασίες, ακόμα και μέσα στην τεράστια επένδυση του Ελληνικού.

Moxy Athens City

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση του Δημήτρη Ανδριόπουλου, ότι υπάρχει υπερθεματική ζήτηση για σύγχρονα εμπορικά ακίνητα, σε σχέση με την περιορισμένη προσφορά. «Ολοι αναζητούν εξειδικευμένο προϊόν», είπε, ενώ συγκρίνοντας την Αθήνα με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Μιλάνο και η Βαρκελώνη, τόνισε ότι «θέλουμε να είμαστε τουλάχιστον 20% κάτω στα ενοίκια, με 360 ευρώ ανά τ.μ. τον χρόνο.»

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της DIMAND, ανέφερε ότι η εταιρεία ενδιαφέρεται και για άλλα αστικά ξενοδοχεία στην Ελλάδα.

Στόχος της DIMAND Real Estate Development είναι να παραμείνει και να ενισχύσει τη θέση της ως πρωτοπόρος στην ανάπτυξη πράσινων κτηρίων στην εγχώρια αγορά. Ήδη, η εταιρεία έχει δραστηριοποιηθεί στην ανάπτυξη του 40% των πιστοποιημένων βάσει LEED πράσινων κτηρίων στην Ελλάδα.

Επίσης, στόχος είναι να χρηματοδοτηθούν περαιτέρω όλα τα έργα που αναπτύσσει η DIMAND Real Estate Development από κοινού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της DIMAND Real Estate Development, Δημήτρης Ανδριόπουλος, με αφορμή την έναρξη της περιόδου της δημόσιας προσφοράς των μετοχών της εταιρείας στο ευρύ επενδυτικό κοινό δήλωσε:
«Στα 20 χρόνια που η DIMAND δραστηριοποιείται στην αγορά ακινήτων, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τα επιτεύγματά μας στην ανάπτυξη σύγχρονων βιοκλιματικών κτηρίων. Στόχος μας δεν είναι μόνο η αισθητική αναβάθμιση της εκάστοτε ευρύτερης περιοχής μέσω των έργων μας αλλά και η διασφάλιση της βιωσιμότητας σύγχρονων κτηρίων που βελτιώνουν το περιβάλλον αλλά και τις συνθήκες όσων ζουν ή εργάζονται σε αυτά. Με την εισαγωγή των μετοχών μας στο Χρηματιστήριο, ανοίγει ένα νέο δημιουργικό κεφάλαιο στην ιστορία της DIMAND. Με νέους πόρους, νέους ισχυρούς μετόχους, αλλά και τη στήριξη του ευρύτερου επενδυτικού κοινού, η DIMAND θα συνεχίσει να πρωτοπορεί και να αλλάζει όχι μόνο μεμονωμένα κτήρια αλλά ολόκληρες γειτονιές. Έχοντας πάντα ως γνώμονα την αειφορία και τη διαφάνεια στην ανάπτυξη των έργων μας, δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά προς όφελος των συνεργατών μας, των εργαζομένων, των τοπικών κοινωνιών και των μετόχων μας», κατέληξε ο Δημήτρης Ανδριόπουλος.

Δημήτρης Ανδριόπουλος
Δημήτρης Ανδριόπουλος





ΠΗΓΗ