Ενα ακόμα βήμα προς τις αυτόνομες πτήσεις, έκανε η Airbus, η οποία δοκιμάζει εντατικά προηγμένες τεχνολογίες στο ελικόπτερο Flightlab. Αυτές οι τεχνολογίες στοχεύουν στην απλοποίηση της προετοιμασίας και της διαχείρισης αποστολών, στη μείωση του φόρτου εργασίας του πιλότου των ελικοπτέρων και στην περαιτέρω αύξηση της ασφάλειας.

Πρόκειται για αισθητήρες και αλγόριθμους με βάση την όραση για την επίγνωση της κατάστασης και την ανίχνευση εμποδίων, fly-by-wire σύστημα για ένα βελτιωμένο αυτόματο πιλότο, και μια προηγμένη διεπαφή ανθρώπου-μηχανής, με τη μορφή οθόνης αφής και οθόνης που φοριέται στο κεφάλι, για παρακολούθηση και έλεγχο της πτήσης.

Ο συνδυασμός αυτών των τεχνολογιών θα επιτρέψει σε ένα σύστημα να μπορεί να διαχειριστεί την πλοήγηση και την προετοιμασία των διαδρομών, την αυτόματη απογείωση και προσγείωση, καθώς και να ακολουθήσει μια προκαθορισμένη διαδρομή πτήσης. Η σταδιακή ενσωμάτωση αυτών των τεχνολογιών στο ελικόπτερο Flightlab, ήδη έχει ξεκινήσει, πριν την πλήρη ενσωμάτωση το 2023.

Μάλιστα, το πρόγραμμα Urban Air Mobility της Airbus, θα επωφεληθεί από αυτήν την τεχνολογία, ως ένα ουσιαστικό βήμα προς την αυτόνομη πτήση. Η Vertex διαχειρίζεται από την Airbus UpNext, μια θυγατρική της Airbus που δημιουργήθηκε για να αναπτύξει μελλοντικές τεχνολογίες με ταχύτητα και σε ευρεία κλίμακα.





ΠΗΓΗ