Rebecca Naden via Reuters

Ο σταθμός ενέργειας Pembroke της εταιρείας ενέργειας RWE npower, ο μεγαλύτερος φυσικού αερίου στην Ευρώπη που βρίσκεται στην Ουαλία.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών την Παρασκευή, καθώς η Ρωσία ελέγχει αυστηρά την κάνουλα ως προς τη διάθεση αποθεμάτων, κάτι που επιφέρει περαιτέρω πιέσεις στις τιμές για τους Ευρωπαίους καταναλωτές, λίγο πριν μπούμε στη χειμερινή περίοδο.

Οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal-Europe μειώθηκαν την Παρασκευή κατά σχεδόν 77% σε σχέση με την Πέμπτη σύμφωνα με τα στοιχεία του χειριστή του δικτύου Gascade, καθώς η Gazprom που ελέγχεται από το Κρεμλίνο, έκλεισε μόλις το ένα τρίτο της διαθέσιμης χωρητικότητάς της για τον Οκτώβριο.

Η πτώση των προμηθειών έρχεται σε μια κρίσιμη καμπή για τους Ευρωπαίους που αντιμετωπίζουν αυξανόμενους λογαριασμούς.

«Η απόφαση της Gazprom να μην κλείσει για τον Οκτώβριο την πλήρη διαθέσιμη χωρητικότητα σε έναν από τους κύριους αγωγούς που μεταφέρει φυσικό αέριο στη Γερμανία, ενέχει αυξημένο κίνδυνο για τα ισοζύγια φυσικού αερίου της βορειοδυτικής Ευρώπης και, ως εκ τούτου, περαιτέρω ανοδικό κίνδυνο για τις τιμές του TTF αυτό το χειμώνα», αναφέρει η Goldman Sachs σε ανακοίνωσή της. 

Η τιμή του φυσικού αερίου Νοεμβρίου στον ολλανδικό κόμβο TTF, που αποτελεί σημείο αναφοράς στην Ευρώπη, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, με 97,73 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) νωρίτερα την Παρασκευή, δηλαδή μια αύξηση περίπου 400% για το 2021. 

Η ζήτηση για φυσικό αέριο έχει αυξηθεί καθώς η ανάκαμψη μετά την πανδημία βρίσκει χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου και έντονο ανταγωνισμό για προμήθειες από Ασιάτες αγοραστές. Η Κίνα, για παράδειγμα, αναζητά μεγαλύτερα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) παρά τις τιμές-ρεκόρ καθώς ξεκινά η δική της χειμερινή σεζόν.

Ωστόσο, η Gazprom δέχεται έντονη κριτική. Συγκεκριμένα, αρκετοί Ευρωβουλευτές ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει το ρόλο της ρωσικής εταιρείας στην αύξηση των τιμών, λέγοντας ότι η συμπεριφορά της τους έκανε να υποπτεύονται χειραγώγηση της αγοράς και «προσπάθεια πίεσης» της Ευρώπης να συμφωνήσει για την ταχεία έναρξη του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Το

Το Κρεμλίνο απάντησε πάντως την Παρασκευή ότι η Gazprom, της οποίας οι εξαγωγές φυσικού αερίου εκτός χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης αυξήθηκαν κατά 15,3% σε ετήσια βάση ξα τους πρώτους εννέα μήνες του 2021, τηρούσε πλήρως όλες τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

″Η Gazprom προμηθεύει φυσικό αέριο σύμφωνα με τα αιτήματα των πελατών βάσει συμβάσεων”, ανέφερε η εταιρεία την Παρασκευή.

Η γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας Uniper, ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες της Gazprom, επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία εκπληρώνει όλες τις συμβατικές της υποχρεώσεις απέναντί της.

Οι φυσικές ροές μέσω του αγωγού Yamal-Europe, που διασχίζει την Πολωνία, μειώθηκαν στις 5.313 μεγαβατώρες ανά ώρα το πρωί της Παρασκευής από 22.705 μεγαβατώρες την ώρα το βράδυ της Πέμπτης

Μετά την πτώση των αποθεμάτων, η Goldman Sachs μείωσε τα εκτιμώμενα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στη βορειοδυτική Ευρώπη σε 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ή το 23% της χωρητικότητας έως το τέλος Μαρτίου από το 32% που είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.

Καθώς οι αποθηκεύσεις είναι χαμηλές, η Gazprom πρέπει είτε να κλείσει επιπλέον όγκο διαμετακόμισης είτε να αγοράσει φυσικό αέριο από την αγορά, καθώς η ευελιξία από τις αναλήψεις αποθεμάτων δεν είναι αποτελεί επιλογή, δήλωσε ο Xun Peng, αναλυτής αερίου της Refinitiv.

Η Gazprom είχε προγραμματίσει να στείλει 5,6 bcm φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του νεόδμητου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, για τον οποίο εκκρεμεί άδεια λειτουργίας από τις γερμανικές ρυθμιστικές αρχές.

Ωστόσο, η Uniper, επίσης οικονομικός εταίρος της Gazprom στον αγωγό Nord Stream 2, δεν αναμένει να χορηγηθεί γρήγορα η άδεια λειτουργίας, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της.

″Ελλείψει μεγάλων ροών από τον Nord Stream 2, αυτό το σενάριο εκτεταμένων περιορισμένων ροών από τον αγωγό Yamal θα μπορούσε να προκαλέσει πίεση στις αγορές αυτό το χειμώνα”, ανέφερε η Goldman Sachs.

Πηγή: Reuters





ΠΗΓΗ