Μία σειρά αποφασιστικών κινήσεων που οδηγούν στην οικονομία της καθαρής ενέργειας περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της ΤΕΡΝΑ, που ανακοινώθηκε ταυτόχρονα με τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021.

Η είδηση βγήκε από τις νέες επενδύσεις που σχεδιάζει ο Όμιλος, όπου αποτυπώνεται ο σχεδιασμός με τελικό στόχο την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια με ένα ”χαρτοφυλάκιο” που παραπέμπει σε νέες τεχνολογίες με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να κυριαρχούν εως το 2029.

Εξέλιξη επενδυτικού προγράμματος – Στα 6,4 GW η εγκατεστημένη ισχύς έως το 2029

Στην ανακοίνωση σημειώνεται χαρακτηριστικά οτι «η ανάπτυξη του Ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή συνεχίζεται δυναμικά και το επενδυτικό του πρόγραμμα εξελίσσεται με εντατικούς ρυθμούς. Στόχος του Ομίλου είναι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του να προσεγγίσει τα 6,4 GW μέσα στην επόμενη επταετία.

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται η ανάπτυξη νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος περίπου 4 GW (ο Όμιλος έχει τοποθετηθεί εγκαίρως και στην αγορά των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, όπου σε κοινοπραξία με την OCEAN WINDS σχεδιάζει να αναπτύξει πάρκα στις ελληνικές θάλασσες).

Παράλληλα, αναπτύσσονται και σχεδιάζονται υδροηλεκτρικά πάρκα και έργα αντλησιοταμίευσης συνολικής ισχύος 1,25 GW, ενώ προωθούνται και έργα αποθήκευσης και άλλων τεχνολογιών (βιοαέριο, βιομάζα κ.ά.). συνολικής ισχύος περίπου 0,25 GW».

ΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΑ.ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΙΑΚΗ.ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΡΕΚΕΖΑΣ.ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΑ.ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΙΑΚΗ.ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΡΕΚΕΖΑΣ.ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Γ. Περιστέρης: Επάρκεια και χαμηλές τιμές στην ενέργεια με μαζική στροφή στις ΑΠΕ

Από τα ενοποιημένα αποτελέσματα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κατά τη χρήση του 2021 προκύπτει ενίσχυση των ενοποιημένων πωλήσεων στα 405,4 εκατ. ευρώ, καθώς και των προσαρμοσμένων καθαρών κερδών (δηλαδή της κερδοφορίας από το σύνολο των δραστηριοτήτων του Ομίλου σε όλες τις χώρες δραστηριοποίησης πλην ΗΠΑ), τα οποία διαμορφώθηκαν στα 69 εκατ. ευρώ, παρουσίασε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή το 2021.

Με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, ο Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, Γιώργος Περιστέρης, σημειώνει:

«Οι διεθνείς εξελίξεις και οι επιπτώσεις τους στην παγκόσμια αλλά και στην εγχώρια ενεργειακή αγορά, έρχονται να επιβεβαιώσουν – δυστυχώς με οδυνηρό τρόπο – όσα υποστηρίζαμε σταθερά χρόνια τώρα σχετικά με την ανάγκη για ταχεία απεξάρτηση της χώρας μας από εισαγόμενη ενέργεια και επιτάχυνση των επενδύσεων στις εγχώριες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τόσο για λόγους εθνικής κι ενεργειακής ασφάλειας, όσο και για λόγους οικονομικούς, πέραν του κρίσιμου ζητήματος της κλιματικής καταστροφής.

Η χώρα μας έχει τη δυνατότητα – έστω και τώρα – με επιτάχυνση των δρομολογημένων επενδύσεων στην παραγωγή κι αποθήκευση καθαρής ενέργειας και στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις να εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια κι αυτάρκεια της και χαμηλές τιμές ενέργειας για όλους, νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

Είναι πλέον σαφές ότι οι ΑΠΕ όχι απλά ρίχνουν, αλλά κατακρημνίζουν το κόστος της ενέργειας. Είναι, επίσης, σαφές σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο ότι μόνη λύση για την άρση του αδιεξόδου, που προκαλούν αποκλειστικά γεωπολιτικοί παράγοντες, είναι η μαζική στροφή στις ΑΠΕ και προς αυτό τον στόχο προετοιμαζόμασταν συστηματικά και κινούμαστε δυναμικά ως Όμιλος εδώ και 25 χρόνια προς όφελος των μετοχών μας, αλλά και της χώρας μας.

Το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται διεθνώς για τον τομέα των ΑΠΕ είναι μία ακόμη απόδειξη της ορθότητας όσων υποστηρίζουμε.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αποτελεί τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία ΑΠΕ και πρωταγωνιστεί με νέες επενδύσεις, θέτοντας ακόμα υψηλότερους στόχους για το μέλλον».





ΠΗΓΗ