Η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των παγκόσμιων γιγάντων στις καλλιέργειες, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, είναι πιθανό να αναγκάσει τους αγοραστές σιταριού, καλαμποκιού και ηλιέλαιου να αναζητήσουν εναλλακτικές οδούς, ανεβάζοντας τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων, που ήδη πλησιάζουν σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με αναλυτές και εμπόρους.

Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές κατρακύλησαν ενώ το αργό πετρέλαιο σημείωσε άνοδο την Τρίτη, καθώς η ανατολική πτέρυγα της Ευρώπης βρισκόταν στο χείλος του πολέμου, από τη στιγμή που ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, διέταξε την ανάπτυξη στρατευμάτων σε αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Με τις δύο χώρες να αντιπροσωπεύουν περίπου το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, το 19% των παγκόσμιων προμηθειών καλαμποκιού και το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιελαίου, οι έμποροι ανησυχούν ότι οποιαδήποτε στρατιωτική σύγκρουση θα μπορούσε να επηρεάσει την κίνηση των καλλιεργειών και να προκαλέσει μαζικό πρόβλημα στους εισαγωγείς για την αντικατάσταση των προμηθειών που υπό κανονικές συνθήκες προέρχονται από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού στο Σικάγο εκτινάχθηκαν περισσότερο από 2% την Τρίτη, το καλαμπόκι έφτασε σε υψηλό επτά μηνών και η σόγια επίσης πήρε τα πάνω της. Και τα τρία βασικά συστατικά τροφίμων και ζωοτροφών έχουν αυξηθεί κατά 40% από τα χαμηλά του 2021, λόγω της μείωσης της παγκόσμιας παραγωγής και της ισχυρής ζήτησης.

Περίπου το 70% των εξαγωγών σιταριού της Ρωσίας κατευθύνθηκε σε αγοραστές στη Μέση Ανατολή και την Αφρική το 2021, σύμφωνα με τα ναυτιλιακά στοιχεία της Refinitiv.

Οι έμποροι λένε ότι οι αυξημένες εντάσεις έχουν ήδη αναγκάσει ορισμένους αγοραστές να εκτρέψουν τα πλοία τους προς άλλους προμηθευτές λόγω ανησυχιών ότι οποιοδήποτε ξέσπασμα πολέμου θα οδηγούσε σε μεγάλες καθυστερήσεις φόρτωσης.

«Τα πλοία αποφεύγουν να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα λόγω του κινδύνου πολέμου», είπε ένας έμπορος με έδρα τη Σιγκαπούρη. «Υπάρχουν ήδη διακοπές στον εφοδιασμό».

Η έλλειψη προμηθειών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση για το κύριο συστατικό παρασκευής ψωμιού από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων κυμαίνονται ήδη κοντά σε υψηλά δεκαετίας, λόγω της ισχυρής ζήτησης για σιτάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα, ανακοίνωσε η υπηρεσία τροφίμων του ΟΗΕ στα τέλη του περασμένου έτους.





ΠΗΓΗ