Ο Τερματικός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) της Ρεβυθούσας αποτέλεσε την κύρια πύλη εισόδου φυσικού αερίου στη χώρα κατά το α′ εξάμηνο του 2022, καλύπτοντας το 44% της ζήτησης έναντι 34% που ήταν το μερίδιο του ρωσικού φυσικού αερίου.

Στο ίδιο διάστημα η εγχώρια κατανάλωση αερίου μειώθηκε, αλλά η συνολική ζήτηση αυξήθηκε εξαιτίας του υπερδιπλασιασμού των εξαγωγών. Οι εξαγωγές κατευθύνθηκαν κυρίως προς τη Βουλγαρία, η οποία μετά την διακοπή τροφοδοσίας από τη ρωσική Gazprom εισάγει φυσικό αέριο μέσω του ελληνικού συστήματος, αλλά και προς την Ιταλία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το διάστημα Ιανουάριος – Ιούνιος 2022, η συνολική ζήτηση (εγχώρια κατανάλωση & εξαγωγές) φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 3,84%, φτάνοντας στις 38,91 Τεραβατώρες (TWh) έναντι 37,47 TWh κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Μείωση σε ποσοστό 10,33% σημειώθηκε στην εγχώρια κατανάλωση από 33,80 Τεραβατώρες (TWh) στις 30,31 TWh ενώ αξιοσημείωτη ήταν αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου κατά 134,33%, από 3,67 Τεραβατώρες (TWh) σε 8,60 TWh. Το 22,10% της συνολικής ζήτησης για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους αφορούσε σε εξαγωγές φυσικού αερίου, κυρίως προς τη Βουλγαρία από το σημείο διασύνδεσης στο Σιδηρόκαστρο, ενώ μικρές ποσότητες φυσικού αερίου εξήχθησαν και προς την Ιταλία μέσω της Νέας Μεσημβρίας και του αγωγού TAP.­­­­





ΠΗΓΗ