Κλείνει σιγά σιγά ο εναέριος χώρος των ευρωπαΐκών χωρών στα ρωσικά αεροπλάνα μετά την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να εισβάλλει στην Ουκρανία. Αποτελεί άλλο ένα μέτρο κατά της Ρωσίας μετά και τον αποκλεισμό της από το σύστημα πληρωμών Swift, που επέβαλλαν Ε.Ε., Καναδάς, Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και τον περιορισμό στα διεθνή αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.

Πιο αναλυτικά:

Γερμανία

«Ο ομοσπονδιακός υπουργός Φόλκερ Βίσινγκ τάσσεται υπέρ του αποκλεισμού του γερμανικού εναέριου χώρου για ρωσικά αεροσκάφη και έχει δώσει εντολή να γίνουν για αυτό όλες οι απαραίτητες διαδικασίες», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και Μεταφορών στο Twitter.

Βέλγιο

Ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Ντε Κρο με μήνυμά του στο Twitter, τονίζει: «Οι ευρωπαϊκοί μας ουρανοί είναι ανοιχτοί ουρανοί. Είναι ανοιχτοί για εκείνους που συνδέουν τους ανθρώπους, όχι για εκείνους που επιδιώκουν να επιτεθούν βάναυσα».

Σουηδία

Η Σουηδία ετοιμάζεται να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είπε σήμερα ένας υπουργός της σουηδικής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σουηδίας Χανς Ντάλγκρεν δήλωσε στο κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο SR ότι η χώρα του θα ασκήσει, επίσης, πιέσεις για το κλείσιμο του εναέριου χώρου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φινλανδία – Δανία

Η Φινλανδία, που έχει σύνορα τουλάχιστον 1.300 χλμ. με τη Ρωσία, «ετοιμάζεται να κλείσει τον εναέριο χώρο στη ρωσική αεροπορική κυκλοφορία», ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών Τίμο Χαράκα σε τουίτ που αναρτήθηκε στη διάρκεια της νύχτας.

Δεν διευκρινίστηκε πότε θα τεθεί σε ισχύ το μέτρο. Το κλείσιμο του φινλανδικού εναέριου χώρου μπορεί να επηρεάσει επίσης τον ρωσικό θύλακο Καλίνινγκραντ στη Βαλτική ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία.

Το πρωί της Κυριακής η Δανία ανακοίνωσε επίσης το κλείσιμο του εναέριου χώρου της στα ρωσικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών τζετ.

Κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγεται σήμερα, «θα πιέσουμε για ένα κλείσιμο σε κλίμακα ΕΕ», έγραψε στο Twitter ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Γέπε Κόφοντ.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «πρέπει να αντικρουστεί με όσο πιο ισχυρές διεθνείς κυρώσεις είναι δυνατό», είπε.

Ιταλία

Πριν από λίγο η κυβέρνηση Ντράγκι έκανε γνωστό ότι η Ιταλία αποφάσισε να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη.

Ολλανδία, Ισλανδία, Λουξεμβούργου

Η Ολλανδία θα κλείσει τον εναέριο χώρο της για τα ρωσικά αεροσκάφη από την Κυριακή το βράδυ, δήλωσε ο υπουργός Υποδομών της χώρας.

«Δεν υπάρχει χώρος στον ολλανδικό εναέριο χώρο για ένα καθεστώς που ασκεί περιττή και στυγνή βία», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Μαρκ Χάρμπερς.

«Επομένως, η Ολλανδία προετοιμάζεται να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη απόψε».

Και η Ισλανδία αποφάσισε να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη, έγραψε σε tweet ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Τόρντις Κόλμπρουν Γκιλφαντοτίρ.

Στο ίδιο πλαίσιο, η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου ανακοίνωσε επίσης, σε ένα δελτίο τύπου, ότι «προετοιμάζει τις απαραίτητες ειδοποιήσεις για να κλείσει» τον εναέριο χώρο της στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες από σήμερα, Κυριακή.

Βόρεια Μακεδονία

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, αποφάσισε να κλείσει τον εναέριο χώρο της χώρας για ρωσικές αεροπορικές εταιρείες.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης, με τον τρόπο αυτό, η Βόρεια Μακεδονία συμμετάσχει στις συστάσεις της ΕΕ και των κρατών μελών της που έχουν ήδη λάβει τέτοιες αποφάσεις, λόγω της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Γαλλία

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών κρατών και θα κλείσει τον εναέριο χώρο της για τα ρωσικά αεροσκάφη, προκειμένου να τιμωρήσει τη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία, έγραψε ο υπουργός Μεταφορών της χώρας Ζαν Μπατίστ Ντζεμπαρί σε ένα τουίτ.

«Η Γαλλία κλείνει τον εναέριο χώρο της προς όλα τα ρωσικά αεροσκάφη και τις αεροπορικές εταιρείες από απόψε», έγραψε ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών.

Να σημειωθεί ότι στο κλείσιμο του εναέριου χώρου τους προχωρούν και οι χώρες της Βαλτικής, Πολωνία, Τσεχία, Βουλγαρία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ





ΠΗΓΗ