Το αφεντικό της Delta Airlines, της δεύτερης μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας στον κόσμο είπε ότι, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα κάνει τις πτήσεις πιο ακριβές.

«Με τον καιρό, θα μας κοστίσει περισσότερο, αλλά είναι η σωστή προσέγγιση που πρέπει να ακολουθήσουμε», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Delta Air Lines, Εντ Μπάστιαν.

Η αεροπλοΐα ευθύνεται για περίπου το 2,5% των εκπομπών άνθρακα που θερμαίνουν τον πλανήτη, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί είναι να υπάρχουν λιγότερες πτήσεις.

 Η Delta που εδρεύει στην Ατλάντα λέει εκτός από τα 30 εκατομμύρια δολάρια (26 εκατ. ευρώ) που επενδύει κάθε χρόνο για την αντιστάθμιση άνθρακα, είναι ουδέτερη ως προς τον άνθρακα από τον Μάρτιο του 2020.Έχει επίσης δεσμευτεί να δαπανήσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια (874.195.000,00 ευρώ) την επόμενη δεκαετία για να σταματήσει όλες τις εκπομπές που προκαλεί.

Al Seib via Los Angeles Times via Getty Imag

Ο διευθύνων σύμβουλος της Delta Airlines, Εντ Μπάστιαν.

Φιλόδοξος στόχος

Η μείωση των εκπομπών άνθρακα είναι ζωτικής σημασίας εάν ο κόσμος θέλει να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη σε 1,5 βαθμούς κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, όπως συμφωνήθηκε στο Παρίσι το 2015, και ήταν το επίκεντρο της συνόδου κορυφής για την κλιματική αλλαγή COP26 στη Γλασκώβη.

Ο Αντρέας Σέιφερ, καθηγητής ενέργειας και μεταφορών στο University College του Λονδίνου, λέει ότι «θα κοστίσει τρισεκατομμύρια αντί για δισεκατομμύρια δολάρια» για να μετακινηθεί ο παγκόσμιος κλάδος των αερομεταφορών σε καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

Τα πρώτα αποτελέσματα από την έρευνα της ομάδας του δείχνουν ότι, οι αεροπορικοί ναύλοι θα πρέπει να αυξηθούν κατά 10%-20% για να καλύψουν το κόστος.«Βραχυπρόθεσμα, θα χρειαστεί κρατική υποστήριξη με αυτά τα κόστη, καθώς η απαλλαγή από τον άνθρακα κατά τις αερομεταφορές θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι τρέχουσες προσπάθειες θα πρέπει να κλιμακωθούν δραματικά», λέει ο καθηγητής Αντρέας Σέιφερ.

Ο Εντ Μπάστιαν παραδέχεται ότι είναι ένας φιλόδοξος στόχος που η Delta Airlines δεν θα μπορέσει να πετύχει μόνη της. «Είναι η μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη πρόκληση που αντιμετωπίζει αυτή η βιομηχανία», είπε.

«Βρισκόμαστε σε μια βιομηχανία που έχει χαρακτηριστεί ως δύσκολο να απελευθερωθεί από τον άνθρακα επειδή δεν έχουμε ακόμη μαζικά τα βιοκαύσιμα ή τα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα (SAF) που θα χρειαστούμε».

Η Delta στοχεύει να χρησιμοποιεί 10% βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα μέχρι το τέλος του 2030. Πολλές αεροπορικές εταιρείες και εταιρείες καυσίμων επενδύουν σε βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα (SAF). Άλλες τεχνολογίες που αναπτύσσονται περιλαμβάνουν, την μετατροπή των απορριμμάτων τροφίμων σε καύσιμα για  αεριοθούμενα και τη χρήση διοξειδίου του άνθρακα που εξάγεται από τον αέρα.

Ωστόσο, αυτά εξακολουθούν να κοστίζουν περισσότερο από τα παραδοσιακά καύσιμα αεριωθουμένων και οι απαιτούμενες ποσότητες θεωρούνται επίσης προβληματικές.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, η παγκόσμια ζήτηση για καύσιμα αεροσκαφών αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί έως το 2050. Σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA) ο αριθμός των επιβατικών πτήσεων αναμένεται να αυξηθεί από 4,5 δισεκατομμύρια πριν από την πανδημία σε 10 δισεκατομμύρια έως το 2050.

Ο γενικός διευθυντής της IATA Γουίλι Γουόλς δήλωσε ότι ενώ η δημιουργία των απαιτούμενων επιπέδων παραγωγής βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (SAF) ήταν μια μεγάλη πρόκληση, «είναι απολύτως δυνατό εάν η βιομηχανία και οι κυβερνήσεις συνεργαστούν».

«Οι αυξήσεις της παραγωγής θα μειώσουν το κόστος σε ανταγωνιστικά επίπεδα. Έχουμε δει παρόμοιες αυξήσεις στην ανάπτυξη της ηλιακής και αιολικής ενέργειας τις τελευταίες δεκαετίες».

 

Πηγή: BBC





ΠΗΓΗ