Η Κίνα ξεπέρασε κάθε άλλη μεγάλη παγκόσμια οικονομία πέρυσι, καθώς η πανδημία του κορονοϊού έπληξε και τον υπόλοιπο πλανήτη. Φαίνεται πως αυτό το οικονομικό προβάδισμα δίνει στην ασιατική χώρα το πάνω χέρι στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ. 

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έκλεισε το 2020 με συνολικό εμπορικό πλεόνασμα 78 δισεκατομμύρια δολάρια για τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με επίσημα τελωνειακά στοιχεία που κυκλοφόρησαν την Πέμπτη. Το συνολικό πλεόνασμα της Κίνας για το έτος άγγιξε το ρεκόρ των 535 δισεκατομμυρίων δολαρόων ή αλλιώς 27% μεγαλύτερο από εκείνο τοτ 2019 . Οι εξαγωγές, εν τω μεταξύ, σημείωσαν την μεγαλύτερη αύξηση της ιστορίας. 

Ο Louis Kuijs, επικεφαλής των οικονομικών της Ασίας στην Oxford Economics, απέδωσε τα κέρδη της Κίνας σε μεγάλο βαθμό στη διαχείριση της πανδημίας από τη χώρα, η οποία ξέσπασε στην κινεζική πόλη Ουχάν μόλις πριν από ένα χρόνο. Πρόσθεσε ότι η Κίνα επωφελήθηκε από τη μεγάλη ζήτηση για προστατευτικά εργαλεία και ηλεκτρονικά, καθώς οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εργάζονταν από το σπίτι.

«Καθώς ανέκαμψε από την δική της υγειονομική κρίση, η Κίνα άνοιξε τις επιχειρήσεις, όσο η πανδημία στις ΗΠΑ προκαλούσε τεράστιες οικονομικές ζημίες. Ταυτόχρονα, αμέτρητα προϊόντα από την Κίνα κατέφτασαν στην Αμερική», δήλωσε ο Kuijs.

Η εμπορική σχέση της Κίνας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, εν τω μεταξύ, έγινε ακόμη πιο ανισόρροπη: το εμπορικό πλεόνασμα του Πεκίνου με την Ουάσιγκτον αυξήθηκε στα 317 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, αύξηση 7% από το προηγούμενο έτος και το δεύτερο υψηλότερο ποσό που καταγράφεται, σύμφωνα με τον Iris Pang, επικεφαλής οικονομολόγος για την Greater China στο ING.  Το ποσό είναι μόλις 7 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερο από τα επίπεδα του 2018, όταν ο Τραμπ ξεκίνησε έναν εμπρηστικό εμπορικό πόλεμο για να διορθώσει αυτό που ονόμασε «μια μονόπλευρη σχέση με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου». 

Οι καλές εμπορικές ειδήσεις έρχονται λίγες μέρες πριν η Κίνα ανακοινώσει στοιχεία για το ΑΕΠ για το τέλος του 2020 – μια άλλη πιθανή θετική εμφάνιση. Οι αναλυτές αναμένουν ευρέως ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους. Οι αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Reuters αναμένουν ότι το κινεζικό ΑΕΠ θα είναι αυξημένο κατά 2,1% για όλο το 2020.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πιθανότατα δεν θα αντιστρέψει μέρος της πίεσης στη χώρα μετά την ανάληψη της εξουσίας την επόμενη εβδομάδα.

 

Πηγή: CNN

 





ΠΗΓΗ