Υπουργείο Τουρισμού
Η Θεσσαλονίκη, η νύμφη του Θερμαϊκού, όπως την έχουμε χαρακτηρίσει, είναι γνωστή για τη γαστρονομία της, όμως τώρα διακρίνεται διεθνώς και για αυτήν την πτυχή της.
Η Υφυπουργός Τουρισμού, αρμόδια για τις θεματικές μορφές Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, κατάφερε να κινητοποιήσει τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συντόνισε τις ενέργειες για την υποβολή των φακέλων στην Unesco, αναφορικά με το Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας, και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, καθώς υποστηρίχθηκε και σε ανώτατο επίπεδο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως και από την πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Unesco, Μαριάννα Βαρδινογιάννη.
«Η διάκριση της Θεσσαλονίκης και η επιλογή της από την Unesco να γίνει μέλος του Δικτύου Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας είναι μεγάλη χαρά για εμάς, αλλά και δικαίωση της πολύμηνης προσπάθειας που καταβάλαμε.
Το Creative Cities of Gastronomy αποτελεί ένα δίκτυο πόλεων που διαθέτουν παράδοση στη γαστρονομία και προωθεί την Πολιτιστική Πολυμορφία και την Αειφόρο Αστική Ανάπτυξη. Η σημασία του Δικτύου έγκειται στο ότι διευκολύνει τις πόλεις-μέλη στην ανταλλαγή εμπειριών, τεχνογνωσίας και πόρων στην εν λόγω θεματική.
Παράλληλα, δρα ενισχυτικά προς το δημιουργικό, κοινωνικό και οικονομικό δυναμικό της ευρύτερης περιοχής. Τα οφέλη από μια τέτοια συμμετοχή είναι τεράστια για την πόλη που επιλέγεται από την Unesco.
Η συγκεκριμένη διάκριση έρχεται να προστεθεί στη δυναμική της Θεσσαλονίκης, η οποία σε συνδυασμό με τα 15 μνημεία Unesco που διαθέτει, έχει όλα τα εχέγγυα για να αναπτυχθεί και να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο ως τουριστικός και πολιτιστικός προορισμός», ανέφερε η Σοφία Ζαχαράκη.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η γαστρονομία είναι βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα της Θεσσαλονίκης – η πόλη μας είναι σταυροδρόμι γεύσεων και πολιτισμών, πλέον και με τη σφραγίδα της Unesco. Η καλή τοπική κουζίνα είναι η ραχοκοκαλιά της γαστρονομικής προσφοράς, επιβραβεύεται οικονομικά και αναβαθμίζει την ταξιδιωτική εμπειρία».