whitemay via Getty Images

Η «μαγιά» της εξαγοράς της Innovus, της ελληνικής τεχνολογικής start up, το 2012 από την Vodafone Greece, αποδεικνύεται σήμερα ότι δημιούργησε τις προϋποθέσεις για επέκταση των επενδύσεων του διεθνούς ομίλου σε έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα. Πέραν τούτου, η πολιτική επιλογή για προώθηση του 5G και ο σχετικός διαγωνισμός που τρέχει για τη χορήγηση αδειών, αποτέλεσε ένα ακόμη κίνητρο, για τον βρετανικό όμιλο, οι επικεφαλής του οποίου χαρακτήρισαν υποδειγματική τη διαδικασία.

Οπως ανακοινώθηκε επισήμως χθες η Vodafone Innovus – που εξειδικεύεται σε εφαρμογές Internet of Things – θα αποτελέσει ένα από τα παγκόσμια κέντρα Ερευνας και Ανάπτυξης του ομίλου Vodafone. Θα εστιάζει δε σε εφαρμογές ηλεκτρονικής υγείας (e-health) και της «ψυχρής» εφοδιαστικής αλυσίδας, μιας διαδικασίας που απασχόλησε τον πλανήτη, από τότε που η Pfizer ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της κατά του κορονοϊού έχει απαιτητικές διαδικασίες μεταφοράς με ψύξη.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, η Ελλάδα βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις στην Ευρώπη σχετικά με τη χρήση της ηλεκτρονικής υγείας. Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΤΤ, την τελευταία πενταετία το ΙοΤ στην Ελλάδα αναπτύχθηκε συνολικά κατά 110%, καθώς από 200.000 συνδέσεις το 2015 στο τέλος του 2019 προσέγγιζαν τις 450.000.

Η πρωτοβουλία, πέρα από τη σημασία της για τη συνολική στρατηγική του Ομίλου Vodafone στο Internet of Things, επιβεβαιώνει την δέσμευση της εταιρείας να καλλιεργεί και να διατηρεί ταλέντο στην Ελλάδα. H Vodafone και η Vodafone Innovus απασχολούν περισσότερα από 650 στελέχη που ασχολούνται με την τεχνολογία και τα ψηφιακά επαγγέλματα, καταγράφοντας αύξηση 40% σε σχέση με το 2017.

Η Vodafone Innovus θα επενδύσει σε δύο βασικά προιόντα, τα οποία είναι σαφώς διεθνώς εμπορεύσιμα. Το ένα αφορά σε ένα «ηλεκτρονικό βαλιτσάκι υγείας» και το δεύτερο, με την εμπορική ονομασία Coolio στη διανομή ευαίσθητων προϊόντων.

Αναλυτικότερα, η θυγατρική της Vodafone, αναλαμβάνει την ανάπτυξη της ΙοΤ λύσης Vodafone Remote healthcare, μίας προηγμένης διασυνδεδεμένης υπηρεσίας eHealth που επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων και την ιατρική συμβουλευτική ανάμεσα σε ασθενή και ιατρό από απόσταση.
Πρόκειται για εφαρμογή που αξιοποιεί την εμπειρία και την τεχνογνωσία του Προγράμματος Τηλεϊατρικής Vodafone, το οποίο υλοποιείται από το Ίδρυμα Vodafone για 14η συνεχή χρονιά σε 100 απομακρυσμένες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, παρέχοντας δωρεάν προληπτικές υπηρεσίες υγείας. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής της Υγείας και η εταιρεία Vidavo. Αυτή τη στιγμή στο παγκόσμιο ΙοΤ δίκτυο του ομίλου Vodafone βρίσκονται διασυνδεδεμένες περισσότερες από 15 εκατ. ιατρικές συσκευές, το οποίο εξυπηρετεί πελάτες σε 39 χώρες.

Το δεύτερο προϊόν, τη διεθνή ανάπτυξη του οποίου αναλαμβάνει η Vodafone Innovus είναι το Coolio, μίας διασυνδεδεμένης «έξυπνης» συσκευής, η οποία φιλοδοξεί να συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση της λεγόμενης «ψυχρής» εφοδιαστικής αλυσίδας της υγείας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περισσότερο από το 25% των εμβολίων πετιέται, προτού καν φτάσει σε ιατρούς και ασθενείς. Αυτό συμβαίνει γιατί μέχρι να ολοκληρωθεί η αποστολή και χρήση τους, πολλά εμβόλια χάνουν την αποτελεσματικότητά τους λόγω έλλειψης μίας ποιοτικής αλυσίδας εφοδιασμού και ενός σωστού συστήματος διαχείρισής της. Φάρμακα, τα εμβόλια και το αίμα είναι πολύ ευαίσθητα σε μία σειρά από συνθήκες. Η δυνατότητά τους να διατηρούνται σε μία σταθερή θερμοκρασία ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητά τους, είναι μία καλή πρακτική διανομής, που περιλαμβάνει συνεχή παρακολούθηση των εμβολίων μέσα από πολλαπλούς αισθητήρες σε κοντέινερ, απευθείας απεικόνιση της κατάστασής τους και τον εξ αποστάσεως έλεγχο της θερμοκρασίας.





ΠΗΓΗ