Η υπερ-προσφορά σε κλίνες, έπειτα από το άνοιγμα αρκετών νέων ξενοδοχείων στην Αθήνα – και έπεται συνέχεια – αλλά και η μεγάλη αύξηση που παρουσιάζει η βραχυχρόνια μίσθωση διαμερισμάτων ή κατοικιών, οδήγησε σε πτώση και στους τρεις βασικούς τομείς των ξενοδοχείων.

Κυκλοφορώντας στην Αθήνα, κι έχοντας τα στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, με πληθώρα αφίξεων τουριστών και νέες αεροπορικές εταιρείες που επιχειρούν, η πρωτεύουσα έχει κόσμο.

Όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής, Αργοσαρωνικού, το πρώτο τετράμηνο του 2022, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019, προ πανδημίας, τα ξενοδοχεία της Αθήνας παρουσιάζουν πτώση κατά 33,6% στην πληρότητα, κατά 36,3% στο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar) και κατά 4,1% στη μέση τιμή δωματίου.

Πάντως, από μήνα σε μήνα η κατάσταση βελτιώνεται στη μέση πληρότητα, η οποία αυξήθηκε σταδιακά από 26,9% έως και 65% τον Απρίλιο, αν και τον Απρίλιο του 2019 είχε φθάσει στο 80%. Η μείωση στη μέση πληρότητα, έχει ως αποτέλεσμα και μείωση στο RevPar, αλλά και στη μέση τιμή δωματίου.

Σημειώνεται ότι και με την έρευνα-πάνελ του ΞΕΕ/ΙΤΕΠ, όσον αφορά στην Αθήνα, το διάστημα Δεκεμβρίου 2021 – Απριλίου 2022, η μέση πληρότητα δεν ξεπέρασε το 39% στα ανοιχτά ξενοδοχεία της Αττικής και το 36,7% στο σύνολο ξενοδοχείων της Αττικής, με τη μέση τιμή δωματίου να είναι περίπου 77 ευρώ.

Στην ίδια έρευνα, η Αθήνα, σε σύγκριση με πόλεις – ανταγωνιστές, της Μεσογείου, όπως η Ρώμη, η Βαρκελώνη, η Μαδρίτη και η Κωνσταντινούπολη, έχει μικρότερα νούμερα. Στη Ρώμη η πληρότητα άγγιξε το 47% και το ADR τα 149 ευρώ, η Βαρκελώνη είχε 55% και 124 ευρώ, η Μαδρίτη 56% και 116 ευρώ και η Κωνσταντινούπολη πληρότητα 64% και ADR 97 ευρώ, όταν η Αθήνα είχε πληρότητα 45% και ADR 85 ευρώ.

Η ΕΞΑΑΑ επισημαίνει ότι «οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις για την πορεία της φετινής καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου μπορεί να είναι όντως θετικές, ωστόσο, θα πρέπει να παραμείνουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι καθώς είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα που αφορούν στο φθινόπωρο και στον χειμώνα που είναι μπροστά μας: Οι προκρατήσεις είναι ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τα συνέδρια δεν είναι ακόμα βέβαιο πως θα υλοποιηθούν, ενώ παράλληλα, η υπερπροσφορά κλινών κάθε είδους που ‘ανοίγουν’ και ανακοινώνονται σε καθημερινή βάση, δεν μπορεί παρά μόνο να μας ανησυχεί».

Καταλήγοντας, η ΕΞΑΑΑ τονίζει ότι δεν έχει ρυθμιστούν τα θέματα της «οικονομίας διαμοιρασμού», του Μητροπολιτικού Συνεδριακού Κέντρου διεθνών προδιαγραφών και το αυξημένο κόστος λειτουργίας και προμηθειών.





ΠΗΓΗ