Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε το τελευταίο τρίμηνο κατά 0,9% σε ετήσια βάση από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, αυξάνοντας τους φόβους ότι η χώρα μπορεί να πλησιάζει σε ύφεση.

Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου το ΑΕΠ ακολούθησε μια ετήσια πτώση 1,6% από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο. Τα διαδοχικά τρίμηνα πτώσης του ΑΕΠ αποτελούν έναν άτυπο, αν και όχι οριστικό, δείκτη ύφεσης.

Οπως αναφέρει το Associated Press, τα στοιχεία αυτά έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή όπου καταναλωτές και επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν το βαρίδι του πληθωρισμού και του υψηλότερου κόστους δανεισμού.

Χθες Τετάρτη, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό ρεκόρ στο 9,1% τον Ιούνιο, τον μεγαλύτερο στις ΗΠΑ τα τελευταία 40 χρόνια.

Ο επικεφαλής της Fed Jerome Powell και πολλά μέλη του συμβουλίου της υποστηρίζουν, οτι η ενώ η οικονομία παρουσιάζει κάποια αποδυνάμωση, η Αμερικανική οικονομία δεν βρίσκεται σε ύφεση λόγω της ισχυρής αγοράς εργασίας, με 11 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και ένα ασυνήθιστα χαμηλό ποσοστό ανεργίας στο 3,6%.

Ωστόσο, η πρώτη από τις τρεις κυβερνητικές εκτιμήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα για το ΑΕΠ – το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου – σηματοδοτεί μια δραστική αποδυνάμωση της ανάπτυξης του 5,7% που πέτυχε η οικονομία το 2021, τη μεγαλύτερη από το 1984.

Αλλά από τότε, ο συνδυασμός των αυξανόμενων τιμών και του υψηλότερου κόστους δανεισμού έχει επηρεάσει αρνητικά τα στοιχεία. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Υπουργείου Εργασίας εκτοξεύτηκε στο 9,1% τον Ιούνιο σε σχέση με το 2021.

Παρά τις εκτεταμένες αυξήσεις στους μισθούς, οι τιμές αυξάνονται ταχύτερα από τις μισθολογικές αυξήσεις, με τις μέσες ωριαίες αποδοχές να έχουν υποχωρήσει τον Ιούνιο κατά 3,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας τη 15η συνεχόμενη πτώση σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η έκρηξη του πληθωρισμού και ο φόβος μιας ύφεσης έχουν διαβρώσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και έχουν προκαλέσει την ανησυχία του κοινού για την οικονομία, η οποία στέλνει ανάμεικτα μηνύματα.

Με τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου να πλησιάζουν, η δυσαρέσκεια των Αμερικανών μείωσε τα ποσοστά δημοτικότητας του προέδρου Τζο Μπάιντεν και αύξησε την πιθανότητα οι Δημοκρατικοί να χάσουν τον έλεγχο της Βουλής και της Γερουσίας.





ΠΗΓΗ