picture alliance via Getty Images

Η πλειοψηφία των οικογενειών χαμηλού εισοδήματος στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις διακοπές το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC).

Η οργάνωση, η οποία εκπροσωπεί 45 εκατομμύρια μέλη σε 38 ευρωπαϊκές χώρες, επισημαίνει ότι πολλοί χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι είναι μεταξύ των 35 εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ που δεν έχουν αρκετά χρήματα έστω για μια ολιγοήμερη απόδραση. Η ένωση χρησιμοποίησε δεδομένα από τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

picture alliance via Getty Images

«Οι διακοπές δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια για τους λίγους. Ενώ πολλοί εργαζόμενοι έχουν ήδη φύγει για να απολαύσουν την άδειά τους με τους φίλους και την οικογένειά τους, εκατομμύρια άλλοι δεν έχουν αυτή την δυνατότητα λόγω των χαμηλών αμοιβών τους», λέει η αναπληρώτρια γενική γραμματέας της συνομοσπονδίας, Eστερ Λιντς. «Η αύξηση της ανισότητας αυτής δείχνει πώς τα οφέλη της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία δεν έχουν μοιραστεί δίκαια», προσθέτει.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 28% των ατόμων ηλικίας 16 ετών και άνω, που ζουν στο μπλοκ των 450 εκατομμυρίων ανθρώπων, δεν έχουν τους πόρους για να απολαύσουν διακοπές έστω μιας εβδομάδας μακριά από το σπίτι τους. Η μελέτη επισημαίνει ότι αυτό το ποσοστό εκτοξεύεται στο 59,5% για τα άτομα με εισόδημα χαμηλότερο από το όριο της φτώχειας που θέτει η Eurostat, το οποίο ορίζεται στο 60% του εθνικού μέσου εισοδήματος.

NurPhoto via Getty Images

Η χειρότερη κατάσταση καταγράφεται στην Ελλάδα, όπου το 88,9% των ανθρώπων που ζουν σε κίνδυνο φτώχειας, δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις διακοπές. Η χώρα μας κατέχει τη θλιβερή πρωτιά, αφήνοντας πίσω της τη Ρουμανία (86,8%), την Κροατία (84,7%), την Κύπρο (79,2%) και τη Σλοβακία (76,1%).

Η ETUC υπογραμμίζει ότι πολλοί άνθρωποι στην «ομάδα της φτώχειας» είναι άνεργοι ή συνταξιούχοι, αλλά σε αυτήν συγκαταλέγονται επίσης εκατομμύρια εργαζόμενοι με χαμηλή αμοιβή.

Ο νόμιμος κατώτατος μισθός αφήνει τους εργαζόμενους σε κίνδυνο φτώχειας σε τουλάχιστον 16 κράτη μέλη της ΕΕ και, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 22 εκατομμύρια εργαζόμενοι βγάζουν λιγότερα από το 60% του μέσου όρου, ενώ η ανισότητα στις θερινές διακοπές έχει αυξηθεί σε 16 χώρες της Ε.Ε. τα τελευταία 10 χρόνια.

picture alliance via Getty Images

Οι μεγαλύτερες διαφορές ως προς τη δυνατότητα διακοπών μεταξύ εκείνων με εισόδημα κάτω του 60% του μέσου όρου και εκείνων με εισόδημα άνω του ορίου αυτού καταγράφονται στην Κροατία, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Γαλλία και τη Ρουμανία.

Η ETUC αναφέρει ότι συνεργάζεται από κοινού με ευρωπαίους νομοθέτες για να εισαγάγει ένα «όριο αξιοπρέπειας» στο δίκαιο της Ε.Ε. που θα διασφαλίζει ότι οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί δεν θα μπορούν ποτέ να είναι κατώτεροι από το 60% του μέσου μισθού μιας χώρας και κάτω από το 50% του μέσου μισθού οποιουδήποτε κράτους της ΕΕ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μια τέτοια κίνηση θα βοηθήσει στην αύξηση των αποδοχών σε πάνω από 24 εκατομμύρια άτομα.





ΠΗΓΗ