Eric Gaillard via REUTERS

sdv

Σχεδόν ένα στα πέντε οχήματα που πωλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το τρίτο τρίμηνο ήταν ηλεκτρικά, καθώς οι πωλήσεις συνέχισαν να αυξάνονται. Την ίδια ώρα τα αυτοκίνητα με κινητήρες εωτερικής καύσεως μειώθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Παρασκευή η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (Association des Constructeurs Européens d’Automobiles).

Η ACEA, η οποία εκπροσωπεί τους μεγάλους ευρωπαϊκούς κατασκευαστές αυτοκινήτων, φορτηγών, βαν και λεωφορείων, δήλωσε ότι οι πωλήσεις των ηλεκτρικών και υβριδικών μοντέλων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν κάτι λιγότερο από το 19% στο σύνολο των πωλήσεων.

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκαν σχεδόν 57% με περισσότερες από 212.000 μονάδες, ενώ τα υβριδικά μοντέλα αυξήθηκαν σχεδόν 43% με περισσότερες από 197.000 μονάδες.

Πρόκειται για χαμηλότερο αριθμό πωλήσεων σε σχέση με το 2020, όταν οι πωλήσεις σχεδόν τριπλασιάστηκαν από χαμηλότερη βάση.

Ωστόσο, έρχεται σε συγκρίση με μια πτώση 35% στις πωλήσεις των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων – τα οποία εξακολουθούν να έχουν τις περισσότερες  πωλήσεις και αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 40% των συνολικών πωλήσεων – και μια πτώση άνω του 50% για τα αυτοκίνητα ντίζελ.

Να σημειωθεί ότι λιγότερο από μια δεκαετία, τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα αποτελούσαν περισσότερο από το 50% των πωλήσεων στην Ε.Ε., αλλά αντιστοιχούσαν σε λιγότερο από το 18% όλων των αυτοκινήτων που πωλήθηκαν το τρίτο τρίμηνο.

Πέρα από την υποχρέωση να επιτύχουν τους νέους αυστηρούς στόχους της Ε.Ε. για τις εκπομπές άνθρακα, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων και οι καταναλωτές επωφελήθηκαν από κρατικές επιδοτήσεις για ηλεκτρικά οχήματα.

Παράλληλα η Κομισιόν έχει προτείνει επίσης την απαγόρευση των οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσεως μαπό το 2035, με στόχο να επιταχύνει τη μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα μηδενικών εκπομπών ως μέρος μιας ευρείας δέσμης μέτρων για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.





ΠΗΓΗ