picture alliance via Getty Images

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζεται να βάλει τέλος στις πωλήσεις αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου εντός των επόμενων 20 ετών και να επιταχύνει τη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα, ως μέρος ενός μεγάλου πακέτου μεταρρυθμίσεων για το κλίμα.

Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ήδη ανακοινώσει τεράστιες επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση, εν μέρει αναμένοντας αυστηρότερους στόχους για τις εκπομπές ρύπων, αλλά θέλουν να μάθουν αν η ΕΕ θα τις βοηθήσει, κατασκευάζοντας δημόσιους σταθμούς φόρτισης, και πόσο σύντομα θέλει να καταργηθούν σταδιακά τα υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα και αυτά με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

«Μέχρι το 2040, τα περισσότερα μοντέλα αυτοκινήτων θα είναι ηλεκτρικά ούτως ή άλλως», δήλωσε ο Νικ Πάρκερ, διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας AlixPartners. «Το ερώτημα είναι εάν αυτοί (η ΕΕ) θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να επιβάλουν κάτι τέτοιο ή να αφήσουν τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να αποφασίσουν μόνοι τους την πορεία τους».

Τον περασμένο μήνα, η Volkswagen δήλωσε ότι θα σταματήσει να πωλεί αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης στην Ευρώπη έως το 2035, και λίγο αργότερα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ως μέρος της μετάβασής της στα ηλεκτρικά οχήματα. 

Αντίστοιχα, την περασμένη εβδομάδα, η Stellantis η Νο. 4 αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, δήλωσε ότι θα επενδύσει περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2025 για να διευρύνει την ηλεκτρική γκάμα της. 

Ωστόσο, παρά τις προόδους, οι εκπομπές στην ΕΕ από τις οδικές μεταφορές έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και τα νέα μέτρα αποσκοπούν στο να ευθυγραμμιστεί ο τομέας του αυτοκινήτου με τη συνολική στρατηγική του μπλοκ για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα παρουσιάσει δεσμευτικούς στόχους εκπομπών που στην πραγματικότητα καθιστούν αδύνατη την πώληση νέων οχημάτων με κινητήρα ορυκτών καυσίμων στην Ευρώπη είτε από το 2035 είτε το 2040.

Ο υφιστάμενος στόχος μείωσης των εκπομπών CO2 κατά 37,5% από τα τρέχοντα επίπεδα έως το 2030 αναμένεται να αντικατασταθεί από μείωση της τάξης του 50% – 65%.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων χαμηλών εκπομπών αυξήθηκαν πέρυσι στην Ευρώπη, ακόμη και αν η πανδημία COVID-19 έβλαψε τις συνολικές πωλήσεις οχημάτων. Ενα στα εννέα νέα αυτοκίνητα που πωλήθηκαν ήταν ηλεκτρικό ή plug-in υβριδικό.

Ωστόσο, η πλήρης ηλεκτροκίνηση εξακολουθεί να απέχει πολύ. Ακόμη και όταν οι αγοραστές είναι σε θέση να πληρώσουν το σημαντικό τίμημα για ένα ηλεκτρικό όχημα, πολλοί έχουν αποτραπεί από το «άγχος της αυτονομίας» λόγω της έλλειψης δημόσιων σταθμών φόρτισης.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν τονίσει ότι θα αποδεχθούν τους αυστηρότερους στόχους εκπομπών μόνο με αντάλλαγμα μαζικές δημόσιες επενδύσεις σε φορτιστές. Και υπάρχουν ενδείξεις ότι το αίτημά τους έχει εισακουστεί.

Οι Βρυξέλλες αναμένεται να προτείνουν νομοθεσία που θα απαιτεί από τις χώρες να εγκαταστήσουν δημόσια σημεία φόρτισης σε καθορισμένες αποστάσεις κατά μήκος μεγάλων οδών.

Ορισμένες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η BMW και η Renault έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε plug-in υβρίδια – τα οποία διαθέτουν κινητήρες καύσης και ηλεκτρικούς κινητήρες – ως τρόπο αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος μεσοπρόθεσμα.

Αλλά με τα πράσινα διαπιστευτήρια των υβριδικών αυτοκινήτων να αμφισβητούνται όλο και περισσότερο, φοβούνται ότι μεγάλο μέρος αυτής της επένδυσης θα χαθεί εάν αναγκαστούν να τα καταργήσουν πολύ σύντομα.

Η AlixPartners εκτιμά ότι από το 2021 έως το 2025, οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι προμηθευτές παγκοσμίως θα επενδύσουν 330 δισεκατομμύρια δολάρια στην ηλεκτροκίνηση – αύξηση 41% από την προηγούμενη εκτίμησή της για 250 δισεκατομμύρια δολάρια την περίοδο από το 2020 έως το 2024.

Βέβαια, όλες οι προτάσεις της Κομισιόν θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και έγκρισης από τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.





ΠΗΓΗ