Kai Pfaffenbach via Reuters

Tο γερμανικό χρηματιστήριο (Deutsche Boerse) στη Φρανκφούρτη, Γερμανία, 12 Φεβρουαρίου 2019. REUTERS/Kai Pfaffenbach

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών έφτασε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο.

Πάντως οι αμερικανικές μετοχές στην Wall Street παρουσιάστηκαν σταθερότερες την Παρασκευή μετά την πτώση της Πέμπτης, βοηθώντας τις ευρωπαϊκές μετοχές να μειώσουν τις προηγούμενες απώλειες τους.

Την πρώτη ημέρα του Οκτωβρίου ο δείκτης STOXX των 600 ευρωπαϊκών εταιρειών, αρχικά υποχώρησε κατακόρυφα, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουλίου, πριν ανακάμψει σημαντικά στην συνέχεια. Έκλεισε σε 0,15% στις 11:49 ώρα Γκρίνουιτς.

Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στις 19 χώρες της ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 3,4% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, από το 3% που βρισκόταν έναν μήνα νωρίτερα και υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 3,3%., φτάνοντας το υψηλότερο επίπεδο από το αποκορύφωμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης τον Σεπτέμβριο του 2008.

Οι τιμές ενισχύθηκαν κυρίως από την άνοδο των τιμών της ενέργειας, ενώ η επίδραση από τα προβλήματα στις μεταφορές και στην παραγωγή οδήγησε σε αύξηση 2,3% των τιμών των διαρκών αγαθών σε σχέση με τον Αύγουστο.

Με τις τιμές του φυσικού αερίου να αυξάνονται και τα προβλήματα να επηρεάζουν οτιδήποτε από την παραγωγή αυτοκινήτων μέχρι και υπολογιστών, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο 4% μέχρι το τέλος του έτους, ποσοστό διπλάσιο από τον στόχο της ΕΚΤ. Οι τράπεζες πάντως αναμένουν μια σχετικά γρήγορη πτώση στις αρχές του 2020.  

Ομως οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα φαίνεται ότι γίνονται χειρότερες, αυξάνοντας τις πιθανότητες ο πληθωρισμός να περάσει στις υποκείμενες τιμές και να δημιουργήσει πιο μόνιμες πιέσεις καθώς οι επιχειρήσεις προσαρμόζουν την πολιτική τιμών και μισθών.

Για την ώρα, η ΕΚΤ διατηρεί το αφήγημα της ότι αυτή η άνοδος θα περάσει γρήγορα και οι τιμές θα διαμορφωθούν χαμηλότερα του στόχου στα επόμενα χρόνια, απαιτώντας μειωμένο κόστος δανεισμού.

Αυτή την εβδομάδα η ΕΚΤ έδωσε έναν πιο επιφυλακτικό τόνο με την πρόεδρο της Κριστίν Λαγκάρντ να κάνει λόγο για αυξημένους κινδύνους σε σχέση με τον πληθωρισμό, παρότι ζήτησε υπομονή και προειδοποίησε να μην υπάρχουν υπερβολικές αντιδράσεις.

Στο μεταξύ οι οικονομολόγοι αλλάζουν τις απόψεις τους, υποστηρίζοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να υποτιμούν τον κίνδυνο πληθωρισμού.

”Θεωρούμε ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες αυτός ο πληθωρισμός να είναι λιγότερο παροδικός από ό, τι υποδηλώνουν όλες οι κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας”, δήλωσε ο οικονομολόγος της BNP Paribas, Luigi Speranza.

″Οι καταναλωτές ενδέχεται να αρχίσουν να απαιτούν υψηλότερους μισθούς και οι εταιρείες να αποδεχτούν το αίτημά τους, με βάση τη μεταφορά υψηλότερου κόστους μέσω υψηλότερων τελικών τιμών”.

Ο δομικός πληθωρισμός – εξαιρώντας τα τρόφιμα και την ενέργεια σημείωσε άνοδο 1,9% από το 1,6% του προηγουμένου μήνα.

Πηγή: Reuters

 





ΠΗΓΗ