Το 2020 τέθηκαν οι βάσεις για την ανάπτυξη της εταιρείας, η οποία έχει εκπονήσει ένα πλάνο 10ετίας 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 175 εκατ. για έργα μετασχηματισμού (εκσυγχρονισμός λειτουργιών, επιχειρησιακή αναβάθμιση, αξιοποίηση πόρων), 700 εκατ. ευρώ για έργα αποχέτευσης και ανακυκλωμένου νερού στην Ανατολική Αττική (νέα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων σε Αγ. Αποστόλους, Μαραθώνα και Ραφήνα) καθώς και 200 εκατ. ευρώ για αντικατάσταση δικτύων νερού και μείωση διαρροών.

Πρόθεση της εταιρείας είναι η διανομή μερίσματος στους μετόχους από τα κέρδη ή και επιστροφή κεφαλαίου από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο, ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων με το Ελληνικό Δημόσιο, για την επέκταση του δικαιώματος αποκλειστικής διάθεσης ύδατος, στην περιοχή της αρμοδιότητάς της, για την περίοδο 2021 – 2040.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, η πρόταση θα είναι επωφελής προς όλες τις πλευρές, το Δημόσιο, τους καταναλωτές, τους εργαζόμενους της εταιρείας και τους επενδυτές, με σταθερό περιβάλλον τιμολόγησης.

Σκοπός είναι να μειώσει και την τιμή του αδιύλιστου νερού κατά 44,5%, την περίοδο 2021 – 2040 (κόστος 33 εκατ. ευρώ), έναντι της περιόδου 2004 – 2013 και κατά 23,5% έναντι της περιόδου 2013 – 2020.

Συνοπτικά, η ΕΥΔΑΠ θα προχωρήσει σε έξυπνους μετρητές, σε νέα δίκτυα και αντικατάσταση παλαιών, στα Νέα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων, στον διαγωνισμό για τη λειτουργία του ΚΕΛ Ψυτάλλειας και σε μια πληθώρα έργων που στόχο έχουν να αλλάξουν ριζικά την εικόνα και τη λειτουργία της εταιρείας.





ΠΗΓΗ