Στη νέα βιομηχανική εποχή, πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες, επιχειρεί να εισέλθει η χώρα μας. Το brain train, η «εξαγωγή μυαλών» της Ελλάδας, η οποία συντελέστηκε την περασμένη δεκαετία, κυρίως, γίνεται προσπάθεια να μετατραπεί σε brain gain, με τον επαναπατρισμό ανθρώπων που απέκτησαν γνώση και εμπειρία. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρχει το κατάλληλο πλαίσιο εργασίας και με τα βιομηχανικά και τεχνολογικά πάρκα που θα αρχίσουν να υλοποιούνται, γίνεται μια καλή αρχή.

Μάλιστα, υπογράφηκε η σύμβαση για την ένταξη του έργου «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα», της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και τον εντεταλμένο σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Πάνο Σταμπουλίδη, παρουσία της γενικής γραμματέως Βιομηχανίας, Θέμιδας Ευτυχίδου.

sdv

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, αναμένεται η δημιουργία – αναβάθμιση – εξυγίανση περίπου 9 βιομηχανικών πάρκων σε όλη την χώρα, συνολικού προϋπολογισμού 65,2 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, έπεται και η αντίστοιχη έγκριση χρηματοδοτικής ενίσχυσης ύψους 35 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του Τεχνολογικού πάρκου «ThessINTEC» στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, που ήδη αποτελεί πόλο έλξης επενδύσεων και διεθνών συνεργασιών.

«Είναι έργα που θα προσφέρουν μεγάλο πολλαπλασιαστή στο ΑΕΠ και θα δημιουργήσουν υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για να μένουν οι Έλληνες στην πατρίδα τους», ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης με τη Θέμιδα Ευτυχίδου να επισημαίνει ότι «Στόχος μας ως φορείς υλοποίησης του έργου κρατικής ενίσχυσης, αποτελεί η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής μεταποίησης και επιχειρηματικότητας, η πράσινη και ψηφιακή μετάβασή, ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση οριζόντιων θεμάτων της βιομηχανίας. Και είναι βέβαιο ότι θα τον πετύχουμε».

Καταλήγοντας, ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης τόνισε ότι: «Το ΤΑΙΠΕΔ συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της Ελληνικής Πολιτείας, ώστε να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει για την χρηματοδότηση δράσεων και έργων του προγράμματος “Ελλάδα 2.0” μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η αρχή γίνεται σήμερα με τα Νέα Βιομηχανικά Πάρκα, ένα καθοριστικό έργο για τη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας μας, στις βάσεις της σύγχρονης βιομηχανικής εποχής του “Industry 4.0”».





ΠΗΓΗ