Κινητικότητα υπάρχει στο θέμα της κατασκευής του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), καθώς σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, στη Βουλή, εξασφαλίστηκαν 427 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση θα γίνει εν μέρει από το Εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης

«Εχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου πολύ σύντομα αυτό το έργο το οποίο όντως ήταν ένα όνειρο πολλών δεκαετιών, μπαίνει σε μία πολύ συγκεκριμένη ρότα», σημείωσε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στο τμήμα Χανιά – Χερσόνησος, ο Κώστας Καραμανλής είπε πως θα γίνει με σύμβαση παραχώρησης και με διόδια, ενώ στο τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη, μήκους 22,5 χιλιόμετρων, ξεκίνησε η Β΄ φάση του διαγωνισμού την προηγούμενη εβδομάδα κι έχει κατατεθεί η μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων στο αρμόδιο Υπουργείο. Σχετικά με το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος, μήκους 14,5 χιλιόμετρων, θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο, τονίζοντας μάλιστα ότι η λειτουργία του προστέθηκε ως προαίρεση στο έργο ΣΔΙΤ.

Κάνοντας έναν παραλληλισμό, ο υπουργός είπε ότι ο δρόμος Κορίνθου – Πάτρας, μήκους 120 χιλιομέτρων, κόστισε από άποψη μελετών / ερευνών κ.λπ. 15 εκατομμύρια ευρώ κι έπρεπε να περάσουν 7 χρόνια για να επιτευχθεί η ωρίμανσή του, ενώ αντίστοιχα στο ΒΟΑΚ, έναν δρόμο 310 χιλιομέτρων, όλες οι μελέτες κόστισαν 2,5 εκατομμύρια και η ωρίμανση του έργου έγινε μόνο σε 20 μήνες.

Παράλληλα, ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το ΣΔΙΤ, ώστε να υπάρξει χάραξη του δρόμου. «Κάναμε όλες τις απαραίτητες γεωτεχνικές έρευνες, κτηματογράφηση της ζώνης διέλευσης. Μελέτες ειδικής οικολογικής αξιολόγησης. Προμελέτη οδικών και υδραυλικών έργων. Περίπου 20 μελέτες για να καταλήξουμε στην τελική χάραξη του δρόμου. Χωρίς μελέτες δεν έχεις χάραξη. Χωρίς χάραξη δεν μπορείς να πάρεις μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων. Χωρίς μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων δεν μπορείς να δημοπρατήσεις έργο. Τα έχουμε κάνει λοιπόν αυτά όλα βήμα – βήμα και έχουμε κάνει κάτι το οποίο συνέβη για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια», δήλωσε.
Αναφερόμενος στο διαγωνισμό για την πρόσκληση ενδιαφέροντος που είχε κάνει η  προηγούμενη κυβέρνηση ανέφερε πως «ήταν το πρώτο βήμα, μικρό μεν, αλλά το πρώτο βήμα. Όμως, τα σημαντικά βήματα δεν έγιναν. Γίνονται τώρα, μέσα σε 20 μήνες. Δηλαδή τώρα γίνονται πραγματικότητα όλη η μελετητική ωριμότητα, η χάραξη του δρόμου, η κατάθεση μελέτης περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων και για πρώτη φορά έχουμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Αυτά τα βήματα είναι τα σημαντικά», συμπλήρωσε

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι ΒΟΑΚ είναι το μεγαλύτερο οδικό έργο, είναι ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος που θα κατασκευαστεί αυτή την περίοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.





ΠΗΓΗ