Ill. Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach.

.

Το Νόμπελ Οικονομίας μοιράστηκε στα δύο φέτος. Το μισό απονεμήθηκε στον Καναδό Ντέιβιντ Κάρντ και το άλλο μισό από κοινού στον Αμερικανό Τζόσουσα Ντ. Ανγκριστ και τον Ολλανδό Γκουίντο Ιμπενς, οι οποίοι «μας χάρισαν νέες γνώσεις για την αγοιρά εργασίας και έδειξαν ότι συμπεράσματα σχετικά με τις αιτίες και τα αποτέλεσματά τους μπορούν να εξαχθούν από φυσικά πειράματα.»

Η προσέγγισή τους, σύμφωνα με την Σουηδική Ακαδημία, εξαπλώθηκε και σε άλλους τομείς και προκάλεσε επανάσταση στην εμπειρική έρευνα.

 

TT NEWS AGENCY via via REUTERS

.

 

Ο Ντέιβιντ Καρντ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, βραβεύτηκε «για την εμπειρική συμβολή του στην οικονομία εργασίας.» Ο Τζόσουα Ανγκριτ, καθηγητής στο MIT και ο Γκουίντο Ιμπενς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, βραβεύτηκαν «για τη μεθοδολογική συμβολή τους στην ανάλυση των σχέσεων αιτότητας.» 

Σύμφωνα με την Σουηδική Επιτροπή, οι βραβευθέντες «έδειξαν ότι πολλές μεγάλες κοινωνικές ερωτήσεις έχουν απαντήσεις. Η λύση τους είναι η χρήση φυσικών πειραμάτων – καταστάσεις που συμβαίνουν στην πραγματική ζωή και μοιάζουν με τυχαία πειράματα.» 

Με το Νόμπελ Οικονομίας κλείνει ο φετινός κύκλος των Βραβείων Νόμπελ.

Στις 8 Οκτωβρίου απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης στους δημοσιογράφους Μαρία Ρέσα και Ντμίτρι Μουράτοφ, για τις «προσπάθειές τους ως προς τη διαφύλαξη της ελευθερίας της έκφρασης, που αποτελεί προϋπόθεση για τη δημοκρατία και τη διαρκή ειρήνη». 

Στις 7 Οκτωβρίου το Νόμπελ Λογοτεχνίας κέρδισε ο Τανζανός Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, για «την ασυμβίβαστη και συμπονετική εξερεύνηση των επιπτώσεων της αποκοιοκρατίας και τη μοίρα του πρόσφυγα στο χάσμα ανάμεσα στους πολιτισμούς και τις ηπείρους.»

Στις 6 Οκτωβρίου, το Νόμπελ Χημείας πήγεστον Γερμανό Μπέντζαμιν Λιστ και τον Σκωτσέζο Ντέιβιντ ΜακΜίλαν, που ανέπτυξαν «ένα νέο και ευρηματικό εργαλείο για την δημιουργία μορίων: τον οργανοκαταλύτη, που χρησιμοποιείται στην έρευνα για νέα φάρμακα και, παράλληλα, βοήθησε την Χημεία να γίνει πιο ”πράσινη”.»

Στις 5 Οκτωβρίου το Νόμπελ Φυσικής μοιράστηκαν οι Σουικούρο Μανάμπε, Κλάους Χέσελμαν και Τζόρτζιο Παρίσι, για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με το κλίμα της Γης.

Το πρώτο φετινό βραβείο ήταν το Νόμπελ Ιατρικής, που απονεμήθηκε στις 4 Οκτωβρίου, στους Ντέιβιντ Τζούλιους και Αρντέμ Παταπουτιάν, «για τις ανακαλύψεις υποδοχέων θερμοκρασίας και αφής».

Τα βραβεία Νόμπελ συνοδεύονται από ένα χρυσό μετάλιο και 10 εκατομμύρια Σουηδικές κορώνες (σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ). Τα χρήματα προέρχονται από την κληρονομιά που άφησε ο δημιουργός του βραβείου, ο Σουηδός Αλφρεντ Νόμπελ, που πέθανε το 1895.

 





ΠΗΓΗ