Capelle.r via Getty Images
Η ραγδαία αύξηση του κόστους θέρμανσης για ένα μέσο νοικοκυριό στην Ελλάδα, αποτυπώνεται σε μελέτη του Εργαστηρίου Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του ΕΜΠ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ.
Στη μελέτη καταγράφονται οι αλλαγές ως προς το κόστος θέρμανσης, ανάλογα με την τεχνολογία που επιλέγεται για να καλυφθούν οι ανάγκες των νοικοκυριών, που έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά εξ αιτίας της ενεργειακής κρίσης, η οποία παρατηρείται σε διεθνές επίπεδο, έχοντας προκαλέσει, από τις αρχές του 2021, ένα συνεχιζόμενο ράλι στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.
Σε σχέση με τις τιμές που ίσχυαν προ τετραετίας, το κόστος της θέρμανσης παρουσιάζει εντυπωσιακή αύξηση. Το φυσικό αέριο έχει αυξηθεί κατά 128%, η αντλία θερμότητας πάνω από 73%, η θέρμανση με συσκευές ηλεκτρικών αντιστάσεων κατά 59% και η θέρμανση με λέβητα πετρελαίου έχει αυξηθεί κατά 6,56%.
Φθηνότερες και ακριβότερες λύσεις
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΜΠ, η ακριβότερη μέθοδος θέρμανσης είναι η συσκευή με ηλεκτρικές αντιστάσεις (ηλεκτρικός λέβητας) με ισχύ 1200 KW, που εμφανίζει κόστος θερμικής ενέργειας 0,329 ευρώ/KWh και είναι κατά 153% ακριβότερη σε σύγκριση με το πετρέλαιο. Η κατανάλωση 450KWh/σεζόν που είναι ισοδύναμη με κατανάλωση 516 λίτρων πετρελαίου, κοστίζει 1.349 ευρώ, ενώ το κόστος επένδυσης, σύμφωνα με τη μελέτη είναι μη αποδοτικό.
Η δεύτερη ακριβότερη μέθοδος θέρμανσης είναι τα τζάκια ανοικτού θαλάμου, με κόστος θερμικής ενέργειας 0,243 ευρώ/KWh, που είναι κατά 132% ακριβότερο από το κόστος θέρμανσης με πετρέλαιο.
Καλύτερη απόδοση εμφανίζει το ενεργειακό τζάκι κλειστού θαλάμου, με κόστος θερμικής ενέργειας 0,121 ευρώ/KWh. Συνολικά για κατανάλωση 4500KWh ανά σεζόν με ανοικτό τζάκι θα δαπανηθούν 1093 ευρώ ενώ με ενεργειακό τζάκι το κόστος θα είναι στα 546 ευρώ, ενώ η απόσβεση της επένδυσης γίνεται σε πάνω από 20 έτη.
Η τρίτη ακριβότερη μέθοδος θέρμανσης είναι το φυσικό αέριο, με το κόστος της θερμικής ενέργειας να ανέρχεται στα 0,16 ευρώ/KWh για αυτόνομο λέβητα και στα 0,169 ευρώ για κοινόχρηστο.
Το φυσικό αέριο είναι από 23 έως 30% ακριβότερο σε σύγκριση με το λέβητα πετρελαίου. Για μια σεζόν και κατανάλωση 4500KWh θα χρειαστούν 761 ευρώ (οικιακό κοινόχρηστο στην Αττική). Σε ό,τι αφορά το κόστος επένδυσης για την εγκατάσταση αυτό ανέρχεται σε 3910 ευρώ και η επένδυση χαρακτηρίζεται ως μη αποδοτική.
Η θέρμανση με συνήθη λέβητα πετρελαίου εμφανίζει κόστος θερμικής ενέργειας 0,13 ευρώ/KWh και για μία σεζόν ωφέλιμη θερμική ενέργεια 4500KWh, θα απαιτηθούν 585 ευρώ. Το ποσό αυτό μειώνεται στα 404 ευρώ, εάν ληφθεί υπόψη και η κρατική επιδότηση του επιδόματος θέρμανσης.
Οι τεχνολογίες που είναι φθηνότερες από το πετρέλαιο θέρμανσης, είναι τα πέλετ ξύλου και η αντλία θερμότητας.
Για θέρμανση με λέβητα βιομάζας (πέλετ ξύλου) το κόστος θερμικής ενέργειας είναι 0,097 ευρώ/KWh, κατά 24,9% φθηνότερο σε σχέση με το πετρέλαιο. Για μία σεζόν (4500KWh) θα απαιτηθούν 438 ευρώ, ενώ το κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 6930 ευρώ και μπορεί να αποσβεστεί σε λιγότερο από 20 χρόνια.
Η αντλία θερμότητας εμφανίζει κόστος θερμικής ενέργειας στα 0,061 ευρώ/KWh και είναι κατά 53% φθηνότερη από τον λέβητα πετρελαίου. Σε μία σεζόν (4500KWh) θα απαιτηθούν 263 ευρώ. Το κόστος επένδυσης, ωστόσο, είναι το μεγαλύτερο και φτάνει τα 8.370 ευρώ και μπορεί να αποσβεστεί σε λιγότερο από 20 χρόνια.
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΜΠ, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το αν και πότε η δυναμική των ανατιμήσεων θα αρχίσει να φθίνει. Ωστόσο, το σενάριο της αποκλιμάκωσης στο πολύ άμεσο μέλλον δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.