Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια περισσότερο από ό,τι αναμενόταν την Πέμπτη, επιβεβαιώνοντας ότι οι ανησυχίες για τον εκρηκτικό πληθωρισμό υπερισχύουν πλέον των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη, καθώς η οικονομία της ευρωζώνης κλυδωνίζεται από τις επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η ΕΚΤ αύξησε το βασικό της επιτόκιο καταθέσεων κατά 50 μονάδες βάσης στο 0%, παρακάμπτοντας τη δική της προηγούμενη σκέψη για μια μικρότερη αύξηση 25 μονάδων βάσης, καθώς εναρμονίστηκε με τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες ως προς στην αύξηση του κόστους δανεισμού. Αυτή είναι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης εδώ και 11 χρόνια.

Τερματίζοντας ένα οκταετές πείραμα με αρνητικά επιτόκια, η ΕΚΤ αύξησε επίσης το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 0,50% και υποδεικνύει περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων πιθανώς αμέσως μετά την επόμενη συνεδρίασή της στις 8 Σεπτεμβρίου.

«Θα είναι σκόπιμη η περαιτέρω εξομάλυνση των επιτοκίων», ανέφερε η ΕΚΤ. «Η έξοδος από τα αρνητικά επιτόκια σήμερα επιτρέπει στο Διοικητικό Συμβούλιο να κάνει μια μετάβαση σε μια προσέγγιση από συνεδρίαση σε συνεδρίαση για τις αποφάσεις για τα επιτόκια», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ.

Για εβδομάδες η ΕΚΤ είχε προϊδεάσει τις αγορές να αναμένουν αύξηση 25 μονάδων βάσης, αλλά πηγές κοντά στη συζήτηση ανέφεραν ότι 50 μονάδες βάσης έπεσαν στο τραπέζι λίγο πριν από τη συνεδρίαση, καθώς οι δείκτες έδειχναν περαιτέρω επιδείνωση των προοπτικών για τον πληθωρισμό.

Με τον πληθωρισμό να πλησιάζει ήδη σε διψήφιο ποσοστό, κινδυνεύει πλέον να εδραιωθεί πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ και οποιαδήποτε έλλειψη φυσικού αερίου τον ερχόμενο χειμώνα είναι πιθανό να ωθήσει τις τιμές ακόμη υψηλότερα, διαιωνίζοντας την ραγδαία αύξηση των τιμών.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει αύξηση 25 μονάδων βάσης, αλλά οι περισσότεροι είπαν ότι η τράπεζα θα έπρεπε να αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας το ιστορικό χαμηλό επιτόκιο καταθέσεων από το -0,5% στο μηδέν.

Το ευρώ, το οποίο έπεσε σε χαμηλό δύο δεκαετιών έναντι του δολαρίου νωρίτερα αυτό το μήνα, σταθεροποιήθηκε περίπου κατά 0,5% με την απόφαση της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ συμφώνησε επίσης να παράσχει επιπλέον βοήθεια στα πιο υπερχρεωμένα κράτη του νομίσματος των 19 χωρών, εγκρίνοντας ένα νέο σχέδιο αγοράς ομολόγων που ονομάζεται Transmission Protection Instrument, με σκοπό να περιορίσει την αύξηση του κόστους δανεισμού τους και να τον χρηματοοικονομικό κατακερματισμό.

Καθώς τα επιτόκια της ΕΚΤ αυξάνονται, το κόστος δανεισμού αυξάνεται δυσανάλογα για χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία ή η Πορτογαλία, καθώς οι επενδυτές απαιτούν μεγαλύτερο ασφάλιστρο για να διατηρήσουν το χρέος τους.

Η δέσμευση της ΕΚΤ την Πέμπτη έρχεται καθώς η πολιτική κρίση στην Ιταλία βαραίνει ήδη τις αγορές μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι.

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων ξεπέρασε για λίγο τις 240 μονάδες βάσης την Πέμπτη και δεν ήταν πολύ μακριά από το επίπεδο των 250 μονάδων βάσης που προκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον περασμένο μήνα.





ΠΗΓΗ