Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) δήλωσε την Τετάρτη ότι οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία έχουν «σκοτεινιάσει σημαντικά» από τον Απρίλιο και δεν μπορεί να αποκλείσει μια παγκόσμια ύφεση το επόμενο έτος, δεδομένων των αυξημένων κινδύνων.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε στο Reuters ότι το ταμείο τις προσεχείς εβδομάδες θα υποβαθμίσει για τρίτη φορά φέτος την πρόβλεψή του για το 2022 για 3,6% παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Το ΔΝΤ αναμένεται να δημοσιεύσει την επικαιροποιημένη πρόβλεψή του για το 2022 και το 2023 στα τέλη Ιουλίου, αφού μείωσε τις προβλέψεις του σχεδόν κατά μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα τον Απρίλιο. Η παγκόσμια οικονομία αναπτύχθηκε κατά 6,1% το 2021.

«Οι προοπτικές από την τελευταία μας ενημέρωση τον Απρίλιο έχουν σκοτεινιάσει σημαντικά», είπε στο Reuters σε συνέντευξή της, επικαλούμενη την ευρεία εκτόξευση του πληθωρισμού παγκοσμίως, τις σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων, την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας και την κλιμάκωση κυρώσεων που σχετίζονται με τον πόλεμο της Ρωσίας στο Ουκρανία.

«Βρισκόμαστε σε πολύ ταραγμένα νερά», είπε. Ερωτηθείσα εάν θα μπορούσε να αποκλείσει μια παγκόσμια ύφεση, σημείωσε: «Ο κίνδυνος έχει αυξηθεί, οπότε δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε».

Johannes Christo via Reuters

Πρόσφατα οικονομικά στοιχεία έδειξαν ότι ορισμένες μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Κίνας και της Ρωσίας, έχουν συρρικνωθεί το δεύτερο τρίμηνο, είπε, σημειώνοντας ότι οι κίνδυνοι είναι ακόμη υψηλότεροι το 2023.

«Θα είναι ένα δύσκολο ’22, αλλά ίσως και πιο σκληρό το 2023», είπε. «Οι κίνδυνοι ύφεσης αυξήθηκαν για το 2023».

Οι επενδυτές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για μια επικείμενη ύφεση, με ένα βασικό μέρος της καμπύλης αποδόσεων του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών να αντιστρέφεται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα – κάτι που αποτελεί αξιόπιστο δείκτη για μια διαφαινόμενη ύφεση.

Marcos Brindicci via Reuters

Ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζερόμ Πάουελ, τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν προσπαθεί να δημιουργήσει ύφεση, αλλά έχει δεσμευτεί πλήρως να θέσει τις τιμές υπό έλεγχο, ακόμη κι αν με κάτι τέτοιο ρισκάρει μια οικονομική επιδείνωση.

Η Γκεοργκίεβα είπε ότι ένα πιο μακροχρόνιο στένεμα των χρηματοοικονομικών συνθηκών θα περιέπλεκε τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, αλλά πρόσθεσε ότι είναι κρίσιμο να τεθούν υπό έλεγχο οι αυξανόμενες τιμές.

Η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη μπορεί να είναι ένα «απαραίτητο τίμημα» δεδομένης της επείγουσας και επιτακτικής ανάγκης αποκατάστασης της σταθερότητας των τιμών, είπε.





ΠΗΓΗ