Η σύμβαση παραχώρησης του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο, «Θριάσιο Ι», όπως ονομάζεται, η οποία είχε κυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο την 1η Νοεμβρίου 2018, από τις αρχές του 2019 εξεταζόταν από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον έλεγχο να αφορά στην ύπαρξη ή μη παράνομων κρατικών ενισχύσεων.

Ως εκ τούτου, το έργο είχε βαλτώσει, καθώς έπρεπε να αναθεωρηθούν 12 σημεία της σύμβασης παραχώρησης. Υστερα από τριετή διαπραγμάτευση, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έπεισε τον ανάδοχο (ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ – Goldair) για την αλλαγή των 12 σημείων, μολονότι έπρεπε να καταβάλλει περισσότερα χρήματα.

Σήμερα, λοιπόν, υπογράφηκε η τροποποίηση της σύμβασης του Εμπορευματικού και Διαμετακομιστικού Κέντρου στο Θριάσιο, του πρώτου Logistics Park στην Ελλάδα, από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Με τις τροποποιήσεις στη σύμβαση παραχώρησης διπλασιάζεται το εφάπαξ αντάλλαγμα, που θα καταβάλει ο παραχωρησιούχος, και συγκεκριμένα αυξάνεται από τα 10 εκατ. ευρώ στα 20 εκατ. ευρώ.

Επίσης, αυξάνεται και η ετήσια πληρωμή προς την ΓΑΙΑΟΣΕ, από 2,51% σε 5%, και το εγγυημένο ετήσιο αντάλλαγμα από 350.000 σε 700.000 ευρώ. Επιπλέον, εισάγεται μηχανισμός κατανομής των κερδών μετά φόρων 50-50, μεταξύ Δημοσίου – Παραχωρησιούχου, όταν η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων του υπερβαίνει ένα ποσοστό, ενώ μειώνεται και ο χρόνος της παραχώρησης, από τα 60 στα 37 έτη (με, υπό προϋποθέσεις, αυτόματη παράταση στα 40 έτη). Δίνεται βεβαίως η δυνατότητα στον παραχωρησιούχο να διαπραγματευτεί την επέκταση της παραχώρησης για επιπλέον 23 έτη, σε τιμές αγοράς.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν δεν υπήρχε συμφωνία, η χώρα μας θα έπρεπε να επιστρέψει στην Ε.Ε. πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ κοινοτικά κονδύλια, που έχουν δοθεί για την ανάπτυξη υποδομών στο ακίνητο του Θριασίου.

Το έργο αφορά στην ανάπτυξη Εμπορευματικού και Διαμετακομιστικού Κέντρου στο Θριάσιο, δηλαδή στη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, εκμετάλλευση και συντήρηση, του πρώτου Logistics Park στην Ελλάδα.

Θα περιλαμβάνει αποθήκες και υποστηρικτικά κτίρια συνολικής επιφάνειας 235.000 τετραγωνικών μέτρων, εντός οικοπέδου επιφάνειας 588 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ, σε συνολική έκταση 2.000 στρεμμάτων.

Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Ο παραχωρησιούχος θα κατασκευάσει, τα κτίρια και τις εγκαταστάσεις του Εμπορευματικού και Διαμετακομιστικού Κέντρου, θα αναλάβει τα εσωτερικά έργα υποδομής, όπως σιδηροδρομικά και οδικά δίκτυα, δίκτυα αποχέτευσης ομβρίων υδάτων και ακαθάρτων, δίκτυα ηλεκτροφωτισμού και επικοινωνιών και να διαμορφώσει τον περιβάλλοντα χώρο.

Πέραν αυτών, εντός του πάρκου, κατά μήκος της νότιας πλευράς, θα κατασκευαστεί σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει το Κέντρο με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και εσωτερικό οδικό δίκτυο που θα συνδέεται με το εθνικό οδικό δίκτυο. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται η δυνατότητα ανεφοδιασμού των αποθηκών με συνδυασμό μεταφορικών μέσων, κάτι μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Ο παραχωρησιούχος θα αναλάβει, επίσης, να δημιουργήσει σταθμό εξυπηρέτησης οχημάτων και αυτοκινητιστών, πρατήριο υγρών καυσίμων, χώρους ανάπτυξης συστημάτων τηλεματικής και πληροφορικής, χώρους στάθμευσης, εγκαταστάσεις τελωνείου και υγειονομικές υπηρεσίες.

«Το Θριάσιο αποτελεί τον πιο κρίσιμο σταθμό για να κάνουμε την Ελλάδα κόμβο υποδομών της ευρύτερης περιοχής μας. Γιατί ωραία τα λόγια, αλλά πώς θα αναβαθμίσουμε τον στρατηγικό ρόλο της χώρας, αν δεν συνδέεται το μεγαλύτερο αεροδρόμιο με το μεγαλύτερο λιμάνι μας; Και αν δεν έχουμε ένα πραγματικά σύγχρονο εμπορευματικό κέντρο; Με το Θριάσιο, λοιπόν, επιτέλους κάνουμε το αποφασιστικό βήμα για να γίνει η Ελλάδα διεθνές hub στον τομέα των logistics», ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

«Συνεχίζουμε με μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα, και παρά τις αντίξοες συνθήκες, την προσπάθεια βέλτιστης αξιοποίησης των υποδομών της χώρας με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της επενδυτικής ελκυστικότητας της Ελλάδας, τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων απασχόλησης και την επίτευξη βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Το πρώτο ολοκληρωμένο και σύγχρονο εμπορευματικό κέντρο συνδυασμένων μεταφορών της Ελλάδας, θα διασυνδέεται με όλα τα δίκτυα μεταφοράς: το λιμάνι του Πειραιά, το λιμάνι της Ελευσίνας, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο.





ΠΗΓΗ