via Associated Press

Εντολή στα ανθρακωρυχεία της να αυξήσουν την παράγωγη έχει δώσει το Πεκίνο καθώς η έλλειψη ενέργειας σε όλη τη χώρα έχει προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις εξαιτίας των συχνών διακοπών ρεύματος. 

Τρεις μεγάλες επαρχίες παραγωγής άνθρακα δεσμεύτηκαν να αυξήσουν την παραγωγή, όπως αναφέρει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Caixin τη στιγμή που αρκετές περιοχές σε όλη τη χώρα υφίστανται μπλακ άουτ από τα μέσα του περασμένου μήνα.

Η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αυξάνεται όλο και περισσότερο καθώς η χώρα βγαίνει από τα lockdowns.

Η περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας της Βόρειας Κίνας- δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός άνθρακα στη χώρα- δεσμεύτηκε πως σε περισσότερα από 70 ορυχεία θα αυξηθεί η ετήσια παραγωγική ικανότητα κατά σχεδόν 100 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα το Reuters που επικαλείται κυβερνητικό αξιωματούχο και εμπόρους άνθρακα.

Jie Zhao via Getty Images

Γυναίκα ανθρακωρύχος στην Χουμπέι της Κίνας

Μια τέτοια αύξηση αντιστοιχεί στο 3% της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης θερμικού άνθρακα στην Κίνα. 

Η κίνηση αυτή, όπως επισημαίνει το BBC, είναι η τελευταία μιας σειράς προσπαθειών των αρχών να αυξήσουν τις προμήθειες άνθρακα, καθώς οι τιμές έφτασαν σε υψηλά επίπεδα και η έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας ανάγκασε τις εταιρείες να τροφοδοτήσουν ενέργεια τμηματικά σε πολλές περιοχές της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης, κάλεσε τις εταιρείες εξόρυξης και τις εταιρείες ενέργειας να υπογράψουν νέες συμφωνίες για την επίλυση του προβλήματος.

Από τον περασμένο μήνα, σειρά διακοπών ρεύματος ανάγκασε τα εργοστάσια να μειώσουν την παραγωγή ή να σταματήσουν εντελώς τη λειτουργία τους ενώ οι βιομηχανικοί κόμβοι στα βορειοανατολικά της Κίνας έχουν πληγεί σφόδρα. 

Kevin Frayer via Getty Images

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ελλείψεις ενέργειας έχουν προκαλέσει ανησυχίες σε χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της ηπειρωτικής Ευρώπης και της Ινδίας.

Οι καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν ενημερωθεί πως πρόκειται να δουν σημαντικέ αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών καθώς οι τιμές αυξάνονται στην αγορά χονδρικής.

Εν τω μεταξύ, η Ινδία βρίσκεται στα πρόθυρα μιας άνευ προηγουμένου ενεργειακής κρίσης, καθώς οι προμηθευτές ενέργειας της χώρας αγωνίζονται να εξασφαλίσουν αρκετό άνθρακα για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγές: Reuters, BBC 





ΠΗΓΗ