Μια ακόμα πρωτοβουλία που ενδυναμώνει τη στρατηγική ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην Ελλάδα, βρίσκεται ήδη στα πρώτα της βήματα.

Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Κέντρου Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία, ανήκει στον επιφανή επιστήμονα Στέφανο Κάλη, Ελληνα 3ης γενιάς στις Η.Π.Α. και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, στον τομέα Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας.

Το Κέντρο έχει στόχο την προώθηση των αξιών του ελληνικού πολιτισμού με αιχμή του δόρατος τη μεσογειακή διατροφή, που βασίζεται στην κρητική δίαιτα και έχει αποδειχθεί εδώ και δεκαετίες διεθνώς ως ο πιο υγιεινός τρόπος ζωής (7 Countries Study).

Η υλοποίηση του οράματος αυτού πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ομίλου Νίκου Δασκαλαντωνάκη – Grecotel, πρωτοπόρο στην Ελλάδα στην επιτυχημένη διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα.

Στα εγκαίνια του Κέντρου, στην Κρήτη, ο Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, Grecotel Operations Director του ομίλου, επισήμανε ότι «Στη Grecotel, πρωτεύοντα ρόλο διατηρεί ο παραγωγός, το προϊόν, η ποιότητα και το πώς όλα αυτά φτάνουν στον φιλοξενούμενο, μυώντας τον σε εμπειρίες ζωής και μετατρέποντάς τον σε κοινωνό μιας φιλοσοφίας διατροφής που τον ταξιδεύει στην παραδοσιακή Κρήτη».

Ο Δημήτρης Φραγκάκης, γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την εξαιρετική πρωτοβουλία που παρουσιάζει και προάγει την παραδοσιακή κρητική διατροφή, τονίζοντας ότι η παραδοσιακή ελληνική διατροφή και γαστρονομία είναι πλέον ένας από τους βασικούς άξονες της στρατηγικής του ΕΟΤ για την προώθηση του Ελληνικού Τουρισμού.

Ο Στέφανος Κάλης, ανέφερε ότι το Κέντρο Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία – Hellenic Center of Excellence for Health & Wellness, αποτελεί έργο ζωής για τον ίδιο και ένα σημαντικό επίτευγμα για την Ελλάδα και την ανθρωπότητα, θα έχει έδρα το Ρέθυμνο, και σε αυτό συμμετέχουν διεθνείς επιστήμονες και προσωπικότητες στο χώρο της επιστήμης, της διατροφής, της εκπαίδευσης και του υγιεινού τρόπου ζωής καθώς και αναγνωρισμένοι Έλληνες καθηγητές.

Τις δράσεις του Κέντρου θα εγκαινιάσει ένα διεθνές επιστημονικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της τουριστικής περιόδου στην Κρήτη.

Οι δράσεις του Κέντρου θα περιλαμβάνουν:

Προγράμματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης: Προγράμματα πιστοποίησης, συνέδρια τελευταίας τεχνολογίας, εκθέσεις, διαμονή και βιωματικές εμπειρίες για opinion leaders, φιλοξενούμενους υψηλού επιπέδου αλλά και εκπαιδευόμενους, καθώς και επικεφαλής στους τομείς της Υγείας, της Γαστρονομίας, του Τουρισμού και της Γεωργίας.

Ευεξία/Ιατρικός Τουρισμός: Υπηρεσίες Ευεξίας/Τρόπου Ζωής και Εξατομικευμένης Ιατρικής, για πελάτες που επιδιώκουν να βελτιώσουν την υγεία και την ευημερία τους. Αυτοί οι επιλεγμένοι πελάτες θα λάβουν εξειδικευμένες, εξατομικευμένες προληπτικές/ιατρικές υπηρεσίες, που θα επωφελούνται από ειδικευμένους γιατρούς, διατροφολόγους, αθλητικούς προπονητές και φυσιοθεραπευτές, καθώς και επαγγελματίες ενσυνειδητότητας, ενώ ασκούν την παραδοσιακή κρητική διατροφή και τον τρόπο ζωής πρακτικά σε ένα περιβαλλοντικό και πολιτιστικό περιβάλλον που θα υποστηρίξει θετικά αλλαγή.

Farm Store (Φυσικό και ηλεκτρονικό κατάστημα): Για ανάδειξη παραδοσιακών κρητικών/ελληνικών προϊόντων.

Οινοποιείο, Κελάρια Οίνου και Κέντρο Εκπαίδευσης Οίνου.





ΠΗΓΗ