Στοιχεία και γραφήματα για την πορεία της τιμής της βενζίνης στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια παρουσιάζει έρευνα του iMEdD Lab, στον απόηχο της δραματικής αύξησης των τιμών των τελευταίων μηνών.

Όπως προκύπτει, σταθερά πάνω από 2 €/λίτρο κινείται το μέσο κόστος της αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα από τον Μάρτιο 2022 και έπειτα, με τις ανώτατες τιμές της έως σήμερα να έχουν καταγραφεί τον Ιούνιο 2022. Με την αύξηση των τιμών, έχει μικρύνει η «ψαλίδα» μεταξύ του κόστους της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων και εκείνης 100 οκτανίων, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή σε σχέση με τις τιμές της προηγούμενης χρονιάς καταγράφεται στο diesel κίνησης.

Σταθερά πάνω από τα 2 €/λίτρο παραμένει η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων στην Ελλάδα από τις 8 Μαρτίου 2022, δώδεκα ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οπότε διαμορφώθηκε για πρώτη φορά στα 2,031 €/λίτρο, σύμφωνα με στοιχεία από περισσότερα από 4.000 πρατήρια ανά τη χώρα. Την ίδια ημέρα, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 100 οκτανίων είχε φτάσει τα 2,174 €/λίτρο στη χώρα μας, έχοντας αγγίξει τα 2,001 €/λίτρο ήδη από τις 11 Φεβρουαρίου 2022, δηλαδή περίπου δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η μέση τιμή του diesel κίνησης άγγιξε και ελαφρώς ξεπέρασε τα 2 €/λίτρο στα τέλη Μαρτίου και, ενώ το επόμενο διάστημα μειώθηκε, φαίνεται ότι παραμένει σε επίπεδα άνω των 2,010 €/λίτρο καθημερινά, από τις 10 Ιουνίου 2022 και εφεξής.

Τα εν λόγω στοιχεία αλλά και συνολικά τα δεδομένα για την εξέλιξη της τιμής της αμόλυβδης βενζίνης και του diesel κίνησης στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια, που παρουσιάζονται στα παρακάτω γραφήματα, προέρχονται από τα ημερήσια Δελτία Επισκόπησης Τιμών Καυσίμων (πανελλαδικά και ανά νομό) τα οποία δημοσιεύονται καθημερινά στο Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων από τις 14 Μαρτίου 2017 και εφεξής.





ΠΗΓΗ