Eurokinissi

Αθήνα, 4 Ιουνίου 2021 (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Μηδενισμό για το κόστος της γονικής παροχής στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων σημαίνει η εφαρμογή του μοντέλου που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών, υπό το φως της σχετικής εξαγγελίας Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Μέχρι σήμερα, η γονική παροχή σήμαινε αυτοτελή φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή 10%. «Όπως όλοι γνωρίζουν, μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητες οι γονικές παροχές μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ. Από τις 150.000 και μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ, προβλεπόταν φόρος 1%. Από τις 300.000 έως τις 600.000 ευρώ, προβλεπόταν φόρος 5% και για ποσά άνω των 600.000 ευρώ ο φόρος ήταν 10%. Και σήμερα το αφορολόγητο αυξάνεται στις 800.000 ευρώ» ανέφερε ο αρμόδιος υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος. Όπως είπε, η πρώτη κατηγορία αφορά τους συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς και το όριο αφορά τόσο την ακίνητη περιουσία όσο και την κινητή περιουσία (ενδεικτικά ακίνητα, χρηματικά ποσά, μετοχές).

Παράλληλα, παρουσίασε τρία παραδείγματα:

 

Πρώτο παράδειγμα

Μέχρι σήμερα γονική παροχή ακινήτου, από γονέα σε τέκνο, 300.000 ευρώ επιβαρυνόταν με φόρο 1.500 ευρώ. Από 01/10/2021 δεν θα πληρώνει ο πολίτης καθόλου φόρο.

Δεύτερο παράδειγμα

Δωρεά ακινήτου από παππού σε εγγονό αξίας 600.000 ευρώ, σήμερα έχει φόρο 16.500 ευρώ και από 01/10/2021 θα έχει επίσης μηδενικό φόρο.

Τρίτο παράδειγμα

Χρηματική γονική παροχή ή δωρεά 200.000 ευρώ σήμερα έχει φόρο 20.000 ευρώ και από 01/10/2021 θα έχει μηδενικό φόρο.

Ωστόσο, για γονικές παροχές ή δωρεές άνω των 800.000 θα ισχύει το προηγούμενο καθεστώς με την καταβολή σημαντικού φόρου.

Ο κύριος Βεσυρόπουλος ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η προεργασία για τη διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ με την προσαρμογή των συντελεστών στις νέες αντικειμενικές αξίες.

Σημειώνεται ότι το ολοκληρωμένο σχέδιο για τον φόρο ακίνητης περιουσίας θα παρουσιαστεί κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή. 

Αρμόδιοι παράγοντες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπογραμμίζεουν ότι η κατάργηση του φόρου για γονική παροχή, αποτελεί ένα αναπτυξιακό μέτρο και ως στόχο έχει την στήριξη της νέας γενιάς, αλλά και της κτηματαγοράς που τόσο πολύ έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια.

Eurokinissi

Ακίνητα την Τρίτη 8 Ιουνίου 2021. (EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Ως γονική παροχή λογίζονται τόσο τα ακίνητα, όσο και τα μετρητά και οι μετοχές. Αυτό τονίζουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, εξηγώντας ότι η απόφαση ελήφθη μετά από αιτήματα γονέων, αλλά και παππούδων που θέλουν να στηρίξουν παιδιά και εγγόνια, χωρίς να αναγκαστούν να πληρώσουν υψηλό φόρο.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι τα αιτήματα αυτά έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με την ανάγκη κάποιων να δώσουν άμεσα στην επόμενη γενιά, είτε μετρητά, είτε μετοχές προκειμένου να ξεκινήσουν κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα.

Από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίστηκε ότι δεν προβλέπεται κάτι ανάλογο για τον φόρο κληρονομιάς, διότι η κληρονομιά συνήθως αφορά μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους που αποκτούν περιουσιακά στοιχεία και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το μέτρο ως αναπτυξιακό. Σημειώνουν επίσης ότι γονική παροχή και κληρονομιά είναι δύο διακριτά πράγματα παντού στην Ευρώπη και δεν τυγχάνουν της ίδια αντιμετώπισης.

 

Με πληροφορίες ΑΠΕ 





ΠΗΓΗ