Anadolu Agency via Getty Images

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, προέτρεψε τις κυβερνήσεις, να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής «φόρου αλληλεγγύης ή πλούτου» στους πλούσιους – που κέρδισαν χρήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού – σε μια προσπάθεια να μειώσουν την ακραία ανισότητα.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα κεφάλαια πηγαίνουν εκεί που χρειάζονται περισσότερο. Οι τελευταίες αναφορές δείχνουν ότι έχει σημειωθεί αύξηση ύψους 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στον πλούτο των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο κατά το τελευταίο έτος», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες σε συνεδρίαση του ΟΗΕ για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης.

«Προτρέπω τις κυβερνήσεις να εξετάσουν τον φόρο αλληλεγγύης ή  πλούτου σε όσους έχουν κερδίσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για να μειωθούν οι ακραίες ανισότητες», είπε.

Παράλληλα ζήτησε από τις χώρες του G20 αφενός την αναστολή πληρωμής χρέους έως το 2022 και αφετέρου την επέκταση του προκειμένου να βοηθηθούν τόσο οι αναπτυσσόμενες όσο και οι μεσαίου εισοδήματος οικονομίες να ανακάμψουν από την πανδημία.

«Αλλά πρέπει να προχωρήσουμε και πέρα από την ελάφρυνση του χρέους», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Πρέπει επειγόντως να ενισχύσουμε τη διεθνή αρχιτεκτονική χρέους προκειμένου να βάλουμε ένα τέλος στις παγκόσμιες κρίσεις χρέους και τις χαμένες δεκαετίες».

Παράλληλα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, επανέλαβε επίσης το αίτημά του για την διάθεση εμβολίων του COVID-19 σε όλες τις χώρες και ζήτησε περισσότερα χρήματα για την χρηματοδότηση του προγράμματος COVAX.

 

Πηγή: The Jerusalem Post





ΠΗΓΗ