Simon Dawson via Reuters

O Χόρτα-Οσόριο παραιτήθηκε μετά από έρευνα που είχε αναθέσει το διοικητικό συμβούλιο.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, Αντόνιο Χόρτα-Οσόριο, οδηγήθηκε σε παραίτηση γιατί παραβίασε τους κανόνες καραντίνας κατά του κορονοϊού. Μετά από έρευνα του διοικητικού συμβουλίου, ο Αντόνιο Χόρτα-Οσόριο αντικαταστάθηκε από τον Ελβετό Άχελ Λεμαν, ανακοίνωσε η τράπεζα.

Η παραίτηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Credit Suisse προσπαθεί να ανακάμψει μετά από μια σειρά σκανδάλων, ενώ πλέον εγείρονται ερωτήματα για το πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα.

H προσωπική συμπεριφορά του Χόρτα-Οσόριο τέθηκε πρόσφατα υπό εξέταση, μετά από αναφορές ότι παραβίασε τους κανόνες καραντίνας δύο φορές το 2021.

Ο πορτογαλοβρετανός πρώην πρόεδρος της Credit Suisse ανέλαβε το πόστο πέρυσι και έκανε ένα σοβαρό ολίσθημα στις 28 Νοεμβρίου, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Blick»: Μετά από ένα ταξίδι από τη Μεγάλη Βρετανία στη Ζυρίχη, θα έπρεπε να ήταν σε καραντίνα για δέκα ημέρες, αλλά έφυγε από τη χώρα μετά από τρεις μέρες ξανά με ιδιωτικό τζετ.

Σύμφωνα με την «Blick», ο Αντόνιο Χόρτα-Οσόριο παραβίασε επίσης τους κανονισμούς για τον κορονοϊό το περασμένο καλοκαίρι, όταν παρευρέθηκε στον τελικό του Wimbledon στις αρχές Ιουλίου. Η υπόθεση έγινε γνωστή τα Χριστούγεννα.

«Λυπάμαι που ορισμένες από τις προσωπικές μου ενέργειες οδήγησαν σε δυσκολίες για την τράπεζα και έθεσαν σε κίνδυνο την ικανότητά μου να εκπροσωπώ την τράπεζα εσωτερικά και εξωτερικά», αναφέρει ο πρώην πρόεδρος σε δήλωση που εξέδωσε η Credit Suisse και πρόσθεσε: «Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι η παραίτησή μου είναι προς το συμφέρον της τράπεζας και των μετόχων της σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή».

Στην ανακοίνωσή της η ελβετική τράπεζα αναφέρει ότι ο Χόρτα-Οσόριο παραιτήθηκε μετά από έρευνα που είχε αναθέσει το διοικητικό συμβούλιο και ότι το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Άξελ Λέμαν Lehmann τον αντικατέστησε στη θέση του προέδρου με άμεση ισχύ.

«Η ειρωνεία είναι ότι η Χόρτα-Οσόριο προσλήφθηκε για να αποκαταστήσει τη φήμη της Credit Suisse και να φέρει αέρα ανανέωσης στην κουλτούρα ανάληψης κινδύνων της τράπεζας», δήλωσε ο Τζάστιν Τανγκ, επικεφαλής έρευνας για την Ασία στη United First Partners.

Παρασυρόμενη από μια καταστροφική χρονιά, η Credit Suisse σημείωσε πτώση 21% στα κέρδη της στο τρίτο τρίμηνο πέρυσι.





ΠΗΓΗ