Massimo Borchi/Atlantide Phototravel via Getty Images

Η Φινλανδία έχει λάβει περισσότερες από 5.300 αιτήσεις σε ένα μήνα, για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που προσφέρει σε εργαζομένους στον τομέα της τεχνολογίας, την δυνατότητα να μετακομίσουν στη σκανδιναβική χώρα για 90 ημέρες μαζί με τις οικογένειες τους, με σκοπό την μόνιμη εγκατάσταση. 

«Δεν είμαστε στην κορυφή της λίστας μετεγκατάστασης, αλλά γνωρίζουμε ότι όταν κάποιος έρθει συνήθως τείνει να μένει μόνιμα», δήλωσε η Τζοάνα Χιούρε από το Επιχειρηματικό Κέντρο του Ελσίνκι που εμπνεύστηκε το συγκεριμένο πρόγραμμα. «Υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός παγκοσμίως για ταλέντα, οπότε έπρεπε να σκεφτούμε δημιουργικά».

Οπως εξήγησε η Τζοάνα Χιούρε, το πρόγραμμα με τίτλο «90-Day Finn» (90 μέρες Φινλανδός)  έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον με την περισσότερη ανταπόκριση να προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά που αντιστοιχεί στο 30% περίπου των αιτούντων. Οι υπόλοιπες αιτήσεις είναι κυρίως από την Βρετανία ενώ ενδιαφέρον υπήρξε και από κάτοικο στο νησί Βανουάτου στον νότιο Ειρηνικό.

Η πλειοψηφία έχει οικογένειες και αρχικά θα ήθελε να εργαστεί εξ αποστάσεως για τους σημερινούς εργοδότες τους, ενώ περισσότεροι από 800 ήταν επιχειρηματίες που επιδιώκουν να δημιουργήσουν καινοτόμες επιχειρήσεις, 60 ήταν επενδυτές και οι υπόλοιποι αναζητούν εργασία.

Η Φινλανδία, η οποία «σύστησε» στον κόσμο την Nokia, τα SMS, το 5G και το Linux, έχει μια ακμάζουσα σκηνή καινοτόμων επιχειρήσεων της τάξεως των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ με τον υψηλότερο κατά κεφαλή αριθμό start- up παγκοσμίως. Πολυεθνικές όπως η Google, η Bayer και η GE Healthcare δημιούργησαν πρόσφατα δικές τους εγκαταστάσεις στη χώρα.

Το πρόγραμμα «90 Day Finn» θα παρέχει σε όσους επιλεγούν όλα τα απαραίτητα επίσημα έγγραφα, στέγη, σχολείο ή παιδικό σταθμό για τα παιδιά τους, εγκαταστάσεις εργασίας εξ′ αποστάσεως, επαφές με τεχνολογικούς κόμβους και δίκτυα μέσα και γύρω από το Ελσίνκι, ενώ θα βοηθήσει στην εύρεση μόνιμης κατοικίας.

«Πρόκειται για μια υπέροχη εκστρατεία για την προβολή της Φινλανδίας», δήλωσε ο Γιόνας Χάλα της Business Finland. «Αυτό που είναι καλό είναι η πρακτική προσέγγιση. Ο τομέας της τεχνολογίας διαρκώς ακμάζει- από μία πρώτη εκτίμηση θα δημιουργήσει 50.000 νέες θέσεις εργασίας το 2021. Χρειαζόμαστε το ταλέντο».

Οι ενδιαφερόμενοι που υπέβαλλαν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα «90 Day Finn», με πρώτους εκείνους από τις Ηνωμένες Πολιτείες, προσελκύονται όχι μόνο από τις προοπτικές εργασίας αλλά από την ολοκληρωμένη υγειονομική περίθαλψη, τη μεγάλη γονική άδεια, την ισορροπία που υπάρχει ανάμεσα στην επαγγελματική και προσωπική ζωή, τη επαφή με τη φύση αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίστηκε την πανδημία του κορονοϊού, εξήγησε ο Γιόνας Χάλα.

Η Φινλανδία που τα τελευταία τριά συναπτά έτη, κατατάσσεται ώς η πιο «ευτυχισμένη» χώρα στον κόσμο έχει καταφέρει να διατηρήσει τον αριθμό των θανάτων του Covid-19 σε 85 ανά εκατομμύριο κατοίκους, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά παγκοσμίως.

«Οι εταιρείες το λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους το συγκεκριμένο θέμα», λέει ο Γιόνας Χάλα. «Από επιχειρηματική σκοπιά, όλα βοηθούν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης – και αυτό είναι ζωτικής σημασίας».

 

Πηγή: The Guardian





ΠΗΓΗ