Δημήτρης Μπαλής

Δ

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, 320 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης θα διατεθούν για τη στήριξη του τουρισμού, την τουριστική ανάπτυξη, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων, την ψηφιοποίηση, το τουριστικό μητρώο και άλλες δράσεις. «Αυτά αφορούν μόνο χρήματα τα οποία έρχονται από την Ευρώπη στην Ελλάδα και είναι δημόσιοι πόροι. Φανταστείτε τη μόχλευση που βλέπουμε ήδη από επενδύσεις εγχώριες και εξωχώριες, μικρές και μεσαίες στον τουρισμό, σε καταλύματα, σε πράσινα καταλύματα, σε ψηφιοποίηση, σε αναβάθμιση 3άστερων ξενοδοχείων σε 4άστερα, 4άστερων σε 5άστερα», ανέφερε ο υπουργός.
Ως προς τα έσοδα, από τα περίπου 18 δισ. του 2019 και τα 4,2 δισ. του 2020, το Υπουργείο αισιοδοξεί ότι θα αγγίξει τα 10 δισ. το 2021, σε μια χρονιά που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, καθώς υπάρχει τουρισμός σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Εξάλλου, στη Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), ζητήθηκε η αξιοποίηση του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παράταση των κρατικών ενισχύσεων, λόγω της πανδημίας, έως και την 30η Ιουνίου του 2022.
Ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος σημείωσε ότι συνολικά, μετά από δύο χρονιές πανδημίας, η μεσοσταθμική μείωση τζίρου αγγίζει το 55 με 60% για τις επιχειρήσεις, σε σχέση με το 2019 και εκτίμησε ότι συνεπώς, θα απαιτηθούν τρεις με πέντε χρονιές για να οδηγηθούν στην πλήρη οικονομική ανάκαμψη.
«Ένας Αύγουστος δεν μπορεί να βγάλει όλα τα “σπασμένα”», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι πρέπει να λυθούν παθογένειες που ταλαιπωρούν διαχρονικά τον κλάδο, «από τον λαβύρινθο των συναρμοδιοτήτων με άλλα υπουργεία, μέχρι την ανεξέλεγκτη λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης».





ΠΗΓΗ