LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images

Φωτογραφία αρχείου 16 Σεπτεμβρίου 2013, Ο Valéry Giscard d’ Estaing στην Αθήνα.

Ο Valéry Giscard d’ Estaing εξελέγη Πρόεδρος της 5ης γαλλικής Δημοκρατίας το 1974 και προσανατόλισε αποφασιστικά την πολιτική οικονομία της Ευρώπης προς την κατεύθυνση της νομισματικής ειρήνης.

Διαβάστε επίσης: Πέθανε από επιπλοκές κορονοϊού ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄Εστέν, σε ηλικία 94 ετών

Η συμβολή του στην μακρά αυτή πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, υπήρξε καθοριστική από την εποχή που διετέλεσε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, τις δεκαετίες του 1960 και του 1970.

Παραθέτω σχετικό απόσπασμα από το «Οικονομικός Πόλεμος και Νομισματική Ειρήνη», σελ. 71-72.

“[…] η εγκατάλειψη του «κανόνα δολαρίου-χρυσού» από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1971, σε συνδυασμό με τη μάλλον μονόπλευρη πολιτική θεώρησης των διατλαντικών σχέσεων εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης υπό την προεδρία Nixon, ενδυνάμωσε το επιχείρημα υπέρ της αναγκαίας εμβάθυνσης της συνεργασίας εντός της Ευρωπαϊκής Κοινότητας κατά μήκος του γαλλογερμανικού άξονα.

Η οικονομική πολιτική της Γαλλίας με υπουργό Οικονομικών τον Valéry Giscard d’ #Estaing προσανατολίστηκε στην κατεύθυνση στενότερης συνεργασίας με τη Γερμανία θεωρώντας την προοπτική ενός κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος ως απαραίτητη. Για τους εξής τρεις κυρίως λόγους: Πρώτον, προκειμένου να απελευθερωθεί η νομισματική πολιτική από την εγ- χώρια πολιτική ατζέντα και να εισαχθεί η γερμανική κουλτούρα της νομισματικής σταθερότητας. Δεύτερον, για να διαφυλαχθεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική που προσέφερε σημαντικά οφέλη στους Γάλλους αγρότες και η οποία θα διευκολυνόταν προφανώς σε περιβάλλον νομισματικής σταθερότητας. Και, τρίτον, για να αποτελέσει έναν πλήρη, δυνάμει ανταγωνιστή του δολαρίου στο διεθνές νομισματικό σύστημα.”

 

(Η φωτό είναι από την σημερινή ανάρτηση του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron)





ΠΗΓΗ