Ξεχάστε τα Pick-up που ξέρατε. Τα σημερινά, αλλά κι αυτά που πρόκειται να λανσαριστούν στο μέλλον, απέχουν παρασάγγας από την έννοια των «αγροτικών», όπως αποκαλούσαμε κάποτε αυτά τα μοντέλα.

Ναι, διαθέτουν καρότσα, αλλά, πλέον, τα περισσότερα κατασκευάζονται ως διπλοκάμπινα, με θηριώδη, πανίσχυρα μοτέρ, με χαρακτηριστικά ασφάλειας και εξοπλισμό επιβατικού αυτοκινήτου, και με εκτός δρόμου δυνατότητες που κανένα δεν μπορεί να τα συναγωνιστεί.

Τρανό παράδειγμα το νέο Ford Ranger Raptor δεύτερης γενιάς, που από το βίντεο που ακολουθεί θα διαπιστώσετε τι υπόσχεται.

Στην Ευρώπη, και φυσικά στην Ελλάδα, αναμένεται στο τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Σχεδιαστικά, είναι πιο τολμηρό, με προτεταμένα τόξα των θόλων των τροχών 17 ιντσών και νέους προβολείς LED matrix με φώτα ημέρας LED. Επιπρόσθετα, οι λειτουργικές εισαγωγές αέρα, μια σειρά από αεροδυναμικά στοιχεία καθώς και τα ανθεκτικά πλαϊνά σκαλοπάτια από χυτό αλουμίνιο, αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο την εμφάνιση του νέου Pick-up. Στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, θα δούμε φώτα LED, ενώ ο πίσω προφυλακτήρας φέρει ένα ψηλά τοποθετημένο και ενσωματωμένο σκαλοπάτι πρόσβασης, καθώς και κοτσαδόρο που αναδιπλώνεται προς τα πάνω, για μην επηρεάζεται η γωνία αναχώρησης του οχήματος.

Η καμπίνα περιλαμβάνει νέα, σπορ καθίσματα μπροστά και πίσω, τα οποία είναι εμπνευσμένα από μαχητικά αεροσκάφη, που αυξάνουν το επίπεδο άνεσης και προσφέρουν περισσότερη υποστήριξη στο σώμα όταν το όχημα στρίβει με υψηλές ταχύτητες.

Το premium θερμαινόμενο τιμόνι με τη δερμάτινη επένδυση και τη σπορ σχεδίαση διαθέτει ειδικές υποδοχές για τους αντίχειρες, σήμανση για τη θέση της ευθείας, καθώς και χειριστήρια αλλαγών σχέσεων (paddle shifters) από χυτό μαγνήσιο, ενώ δεσπόζει μία πλήρως ψηφιακή οθόνη 12,4 ιντσών και μία κεντρική οθόνη αφής 12 ιντσών για την υποστήριξη των συστημάτων συνδεσιμότητας και ψυχαγωγίας SYNC 4A νέας γενιάς της Ford που προσφέρει ασύρματη συμβατότητας Apple CarPlay και Android Auto χωρίς έξτρα χρέωση.

Ranger Raptor

Επίσης, το ηχοσύστημα 10-ηχείων B&O ανήκει στα ατού του εξοπλισμού.
Το νέο Ford Ranger Raptor εφοδιάζεται με έναν ολοκαίνουργιο twin-turbo V6 βενζινοκινητήρα 3.0lt EcoBoost που βελτιστοποιήθηκε από την Ford Performance για να αποδίδει μέγιστη ισχύ 288 ίππους και ροπή 491 Nm.

Ο κινητήρας προσφέρει άμεση απόκριση στις εντολές του οδηγού στο γκάζι, σε συνδυασμό με ένα αγωνιστικής προέλευσης σύστημα anti-lag, παρόμοιο με αυτό που είδαμε για πρώτη φορά στα Ford GT και Focus ST, το οποίο επιτρέπει τη στιγμιαία και on-demand αύξηση της ισχύος.

Το νέο σύστημα anti-lag, που διατίθεται στο πρόγραμμα Baja, διατηρεί την περιστροφή των υπερσυμπιεστών για έως και τρία δευτερόλεπτα αφού ο οδηγός σηκώσει το πόδι τους από το γκάζι, επιτρέποντας ταχύτερη επιτάχυνση στις εξόδους των στροφών ή στις αλλαγές σχέσεων όταν ο οδηγός πατήσει ξανά το γκάζι. Επιπλέον, ο κινητήρας είναι προγραμματισμένος με ένα ανεξάρτητο προφίλ αύξησης της πίεσης υπερπλήρωσης (boost) για κάθε μία από τις 10 σχέσεις του προηγμένου αυτόματου κιβωτίου, με στόχο την περαιτέρω βελτιστοποίηση των επιδόσεων.

Τις επιδόσεις υποστηρίζει ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο και ενεργό σύστημα εξαγωγής, που ενισχύει τον ήχο του κινητήρα μέσα από τέσσερα επιλέξιμα προφίλ: Quiet – δίνει προτεραιότητα στον αθόρυβο χαρακτήρα έναντι των επιδόσεων και του έντονου ήχου προκειμένου να μην ενοχλεί τους γείτονες νωρίς το πρωί, Normal – το προφίλ αυτό προορίζεται για καθημερινή χρήση και προσφέρει έναν ήχο εξάτμισης που κάνει αισθητή την παρουσία του, χωρίς να είναι υπερβολικά δυνατός για χρήση στο δρόμο. Το προφίλ αυτό χρησιμοποιείται by default στα προφίλ οδήγησης Normal, Slippery, Mud/Ruts και Rock Crawl, Sport και προσφέρει μία πιο δυνατή και δυναμική χροιά και Baja, καθώς σε αυτό το πρόγραμμα το σύστημα εξαγωγής συμπεριφέρεται περισσότερο ως ελεύθερη εξάτμιση. Προορίζεται μόνο για χρήση off-road.

Ranger Raptor

Πάντως, ο σημερινός κινητήρας πετρελαίου 2.0lt EcoBlue biturbo θα διατίθεται στο νέο Ranger Raptor από το 2023.

Οι μηχανικοί έκαναν σημαντική δουλειά στο πλαίσιο, με ενισχύσεις και βάσεις στη μεσαία κολόνα και στον χώρο φόρτωσης, ενώ ανασχεδίασαν πλήρως την ανάρτηση βάζοντας και νέα αμορτισέρ, για βελτιωμένη άνεση στο δρόμο και οδηγική ποιότητα σε συνθήκες εκτός δρόμου, τόσο με υψηλές όσο και με χαμηλές ταχύτητες.

Επίσης, η εμπρός ποδιά είναι σχεδόν διπλάσια σε μέγεθος συγκριτικά με την αντίστοιχη του βασικού νέου Ranger και είναι κατασκευασμένη από ατσάλι υψηλής αντοχής πάχους 2,3 χλστ. Αυτή η ποδιά, η οποία συνδυάζεται με καλύμματα κινητήρα και μετάδοσης, και είναι σχεδιασμένη για να προστατεύει βασικά εξαρτήματα όπως το ψυγείο, το σύστημα διεύθυνσης, το εμπρός εγκάρσιο μέρος, το κάρτερ και το εμπρός διαφορικό.

Κι ακόμα, οι διπλοί γάντζοι ρυμούλκησης, εμπρός και πίσω, προσφέρουν ευελιξία σε περίπτωση ανάγκης κατά την κίνηση εκτός δρόμου, αφού αν η μία πλευρά του οχήματος είναι μη προσβάσιμη (π.χ. βυθισμένη) παραμένουν διαθέσιμοι οι υπόλοιποι γάντζοι. Επίσης, οι τελευταίοι προσφέρουν τη δυνατότητα τοποθέτησης ιμάντα εξισορρόπησης στην περίπτωση που το όχημα έχει κολλήσει σε βαθιά άμμο ή λάσπη.

Εξάλλου, για πρώτη φορά, το Ranger Raptor εξοπλίζεται με ένα προηγμένο σύστημα μόνιμης τετρακίνησης με ένα νέο, ηλεκτρονικά ελεγχόμενο on-demand κιβώτιο μεταφοράς δύο σχέσεων (αργό/γρήγορο), σε συνδυασμό με εμπρός και πίσω μπλοκέ διαφορικά για εκτός δρόμου οδήγηση.

Ο οδηγός έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε επτά προφίλ οδήγησης, στα οποία περιλαμβάνεται και το πρόγραμμα Baja το οποίο είναι προσανατολισμένο για off-road διαδρομές και διαμορφώνει τα ηλεκτρονικά συστήματα του οχήματος για μέγιστες επιδόσεις κατά τη γρήγορη οδήγηση εκτός δρόμου.

Ranger Raptor

Κάθε επιλέξιμο προφίλ οδήγησης προσαρμόζει μία σειρά παραμέτρων – από τον κινητήρα και το κιβώτιο ταχυτήτων μέχρι την ευαισθησία και τη ρύθμιση του ABS, τα συστήματα ελέγχου πρόσφυσης και ευστάθειας, τις βαλβίδες στο σύστημα εξαγωγής, καθώς και την απόκριση του τιμονιού και του γκαζιού. Επιπλέον, τα όργανα, οι πληροφορίες που παρέχει το όχημα, καθώς και τα χρωματικά θέματα στον πίνακα οργάνων και την κεντρική οθόνη αφής, αλλάζουν ανάλογα με το επιλεγμένο προφίλ οδήγησης.

Εντός δρόμου (On-road), τα προφίλ είναι: Normal – για άνεση και οικονομία καυσίμου, Sport – για πιο άμεση απόκριση για εμπνευσμένη οδήγηση on-road και Slippery – για μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση κατά την οδήγηση σε ολισθηρές και ανώμαλες επιφάνειες.

Εκτός δρόμου (Off-road), αντίστοιχα, υπάρχουν τέσσερα προφίλ: Rock crawl – για βέλτιστο έλεγχο κατά την οδήγηση με πολύ χαμηλή ταχύτητα σε βραχώδη και κακοτράχαλα εδάφη, Sand – βελτιστοποιεί τις αλλαγές ταχυτήτων και την απόδοση ισχύος προκειμένου το όχημα να συνεχίζει να προχωρά απρόσκοπτα στην άμμο και στο βαθύ χιόνι, Mud/Ruts – για μέγιστη πρόσφυση κατά την εκκίνηση και διατήρηση της ταχύτητας του οχήματος, Baja – ρυθμίζει όλα τα συστήματα στα πιο δυναμικά χαρακτηριστικά τους για κορυφαίες επιδόσεις εκτός δρόμου με υψηλή ταχύτητα

Το νέο Ranger Raptor περιλαμβάνει επίσης το σύστημα Trail Control, που μοιάζει με το cruise control αλλά σε συνθήκες offroad. Ο οδηγός απλά επιλέγει μία καθορισμένη ταχύτητα κάτω από 32 χλμ./ώρα με το όχημα να διαχειρίζεται την επιτάχυνση και το φρενάρισμα, ενώ ο ίδιος συγκεντρώνεται στο τιμόνι διασχίζοντας δύσκολα εδάφη.
Απολαύστε το…





ΠΗΓΗ