Ασπίδα προστασίας δισ. ευρώ έχει υψώνει η ΕΚΤ για να θωρακίσει την ιταλική οικονομία μέσω του προγράμματος αγοράς ομολόγων, σε μια προσπάθεια να κρατήσει μακριά τους κερδοσκόπους.

Στοιχεία της ΕΚΤ, που παρουσιάζει το Bloomberg, δείχνουν οτι κεφάλαια που απελευθερώθηκαν από τη λήξη του προγράμματος για την πανδημία (PEPP), χρησιμοποιούνται για τη στήριξη των χωρών του νότου και κυρίως της Ιταλίας, σε μια προσπάθεια να μην υπάρξουν περαιτέρω αναταραχές στις αγορές.

Τα στατιστικά στοιχεία, που είναι διαθέσιμα σε διμηνιαία βάση, δείχνουν ότι η καθαρή συμμετοχή σε γερμανικά, γαλλικά και ολλανδικά ομόλογα μειώθηκε κατά 18,9 δισεκατομμύρια ευρώ (19,3 δισεκατομμύρια δολάρια) έως τον Ιούλιο. Την ίδια περίοδο, οι καθαρές αγορές χρέους από Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα ανήλθαν συνολικά σε 17,3 δισ. ευρώ.

Είναι τα πρώτα στοιχεία που αποδεικνύουν την παρέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές χρέους μετά την έκρηξη των αποδόσεων των ομολόγων τον Ιούνιο, που ανάγκασε την Κριστίν Λαγκάρντ να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση.

«Φαίνεται ότι η ΕΚΤ έχει ήδη ενεργοποιήσει την πρώτη γραμμή άμυνάς της», δήλωσε ο Κριστοφ Ρίγκερ, επικεφαλής των επιτοκίων της Commerzbank AG. «Αυτή είναι μακράν η μεγαλύτερη μείωση των γερμανικών συμμετοχών από τότε που η ΕΚΤ ξεκίνησε την ποσοτική χαλάρωση και περισσότερο από ό,τι περιμέναμε».

Ως αρχικό βήμα, η ΕΚΤ συμφώνησε να είναι ευέλικτη στην επανεπένδυση των εξαγορών που ολοκληρώθηκαν στο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων ύψους 1,66 τρισεκατομμυρίων ευρώ την εποχή της πανδημίας.

Για να οργανώσει την αγορά ομολόγων, η ΕΚΤ χώρισε την ευρωζώνη σε τρεις κατηγορίες:

Στους δωρητές, μεταξύ των οποίων είναι η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία, στους αποδέκτες που αποτελούνται από την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία και τους λεγόμενους ουδέτερους.

Η Λαγκάρντ περιέγραψε αυτή την ευελιξία ως την πρώτη γραμμή άμυνας της ΕΚΤ έναντι της αστάθειας στις αγορές που απειλεί να προκαλέσει ντόμινο στην ευρωζώνη, με την Ιταλία να βρίσκεται αυτή τη φορά στο επίκεντρο των επενδυτών από τότε που η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι κατέρρευσε και η χώρα μπήκε σε τροχιά πρόωρων εκλογών.

Πληροφορίες από το Bloomberg





ΠΗΓΗ