Ο Χοακίν Ροντρίγκες βγάζει τα προς το ζην συλλέγοντας και ανακυκλώνοντας σκουπίδια από τους δρόμους και τους σκουπιδότοπους στα προάστια του Μπουένος Άιρες. Αλλά έχει να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Με τον πληθωρισμό πάνω από 60%, οι άνθρωποι πετούν λιγότερα πράγματα.

Ο 24χρονος είναι ένας από τους συλλεκτών απορριμμάτων, γνωστοί στην περιοχή ως «καρτονέρος», που μαζεύουν σκουπίδια από χαρτόνι, γυαλί και πλαστικό και στην συνέχεια τα μεταφέρουν με καρότσια σε κέντρα ανακύκλωσης τα οποία τα αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές.

Ο Χοακίν Ροντρίγκεζ όπως και έξι ακόμα «καρτονέρος» περιέγραψαν στο Reuters την ίδια ζοφερή εικόνα των τελευταίων μηνών. Λιγότερα σκουπίδια καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων, κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο στο είδη χαμηλό εισόδημά τους και ταυτόχρονα αντανακλά το πόσο γρήγορα αυξάνονται οι τιμές, αναγκάζοντας τους καταναλωτές να «σφίξουν τη ζώνη τους».

AGUSTIN MARCARIAN via REUTERS

«Κάθε μέρα μαζεύουμε λιγότερα», είπε ο Χοακίν Ροντρίγκεζ, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί από τον Μάιο στο προάστιο Λόμας ντε Θαμόρα, όπου μένει. Με αποκλειστική ευθύνη να φέρει ο πληθωρισμό της χώρας, ένας από τους υψηλότερους στον κόσμο με 64% ετησίως.

«Οι άνθρωποι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να κάνουν την ίδια δουλειά με εμάς. Μόνο που υπάρχουν όλο και περισσότεροι ”καρτονέρος” και διαρκώς λιγότερα σκουπίδια».

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τους όγκους σκουπιδιών, οι αναλυτές που παρακολουθούν τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων έχουν καταγράψει τη μείωση της κατανάλωσης, η οποία σύμφωνα με την τοπική εταιρεία Focus Market μειώθηκε 4,5% κατ′ όγκο τον Ιούνιο σε σύγκριση με το 2021.

AGUSTIN MARCARIAN via REUTERS

Οι τιμές αυξήθηκαν 5,3% μόνο τον Ιούνιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Οι τιμές κατά καιρούς εκτινάσσονται ακόμη και απότομα μέσα σε μια νύχτα, καθώς οι λιανοπωλητές προσπαθούν να καλύψουν τη διαφορά – ή να προλάβουν – τον πληθωρισμό που εκτιμάται από δημοσκόπηση της κεντρικής τράπεζας ότι θα αγγίξει το 76% φέτος.

«Η κατανάλωση έχει μειωθεί επειδή τα πάντα έχουν γίνει πολύ ακριβά», λέει η Μαρσέλα Σιντ, 58 ετών, ιδιοκτήτρια δύο καταστημάτων ρούχων στο Σαν Φερνάντο, βόρεια του Μπουένος Άιρες. «Και αυτό προκαλεί πτώση των πωλήσεων μας».

AGUSTIN MARCARIAN via REUTERS

Πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός επηρέασε επίσης το κόστος των πρώτων υλών για την εταιρεία της, γεγονός που έκανε την αντικατάσταση του στοκ δυσκολότερη, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τις πωλήσεις.

«Όταν πάμε να αντικαταστήσουμε το εμπόρευμα βρίσκουμε διαφορετικές τιμές», είπε. «Πριν επρόκειτο να αγοράσω με 100.000 πέσος (767 ευρώ) από τους προμηθευτές μου και σήμερα χρειάζομαι 170.000 (1307 ευρώ) ή 180.000 (1384 ευρώ)».

AGUSTIN MARCARIAN via REUTERS

Μηδέν πωλήσεις

Η Πάολα Γκοδόι, 40 ετών, υπεύθυνη του συνεταιρισμού ανακύκλωσης Jovenes en Progreso, είπε ότι οι εταιρείες χρησιμοποιούν και πωλούν λιγότερες πρώτες ύλες κάτι που για τους «καρτονέρος» είναι καταστροφή.

«Οι επιχειρήσεις που έβγαζαν χαρτόνι δύο φορές την ημέρα, το πρωί και το απόγευμα, βγάζουν μόνο μία φορά την ημέρα, γιατί δεν υπάρχουν πωλήσεις», είπε, ανάμεσα σε τεράστιες μπάλες πλαστικού, χαρτονιού και νάιλον που μαζεύει η ομάδα της.

Να σημειωθεί ότι οι «καρτονέρος» πωλούν χαρτόνι, σε 37 πέσος ανά κιλό, περίπου 0.28 ευρώ με την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία.





ΠΗΓΗ