Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας πρότεινε την απαγόρευση της χρήσης και της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στη ρωσική επικράτεια, επικαλούμενη απειλές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την ευημερία των πολιτών και την κυριαρχία της νομισματικής της πολιτικής.
Η κίνηση είναι η πιο πρόσφατη σε μια παγκόσμια προσπάθεια καταστολής της χρήσης κρυπτονομισμάτων καθώς οι κυβερνήσεις από την Ασία έως τις Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν ότι τα εξαιρετικά ασταθή ψηφιακά νομίσματα θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τον έλεγχό τους στα χρηματοοικονομικά και νομισματικά συστήματα.
Η Ρωσία τάσσεται διαχρονικά κατά των κρυπτονομισμάτων, εκτιμώντας ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ξέπλυμα χρήματος ή για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Τελικά τους εκχώρησε νομικό καθεστώς το 2020, αλλά απαγόρευσε τη χρήση τους ως μέσο πληρωμών.
Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι η κερδοσκοπική ζήτηση καθόρισε κατά κύριο λόγο την ταχεία ανάπτυξη των κρυπτονομισμάτων και ότι έφεραν χαρακτηριστικά χρηματοπιστωτικής πυραμίδας, προειδοποιώντας για πιθανές φούσκες στην αγορά, απειλώντας τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τους πολίτες.
Η τράπεζα πρότεινε να αποφεύγεται από χρηματοπιστωτικά ιδρυμάτων η διεξαγωγή οποιασδήποτε πράξης με κρυπτονομίσματα και αναφέρει πως θα πρέπει να αναπτυχθούν μηχανισμοί που θα μπλοκάρουν τις συναλλαγές που στοχεύουν στην αγορά ή την πώληση κρυπτονομισμάτων ως παραστατικό χρήμα (μέσο πληρωμής το οποίο δεν καλύπτεται από αποθεματικό άλλων υλικών όπως πχ χρυσός και επομένως στερείται κάποιας εσωτερικής αξίας έστω και έμμεσα).
Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Binance είπε στο Reuters ότι δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με τις ρυθμιστικές αρχές και ήλπιζε ότι η δημοσίευση της έκθεσης θα οδηγήσει σε διάλογο με την Κεντρική Τράπεζα για την προστασία των συμφερόντων των Ρώσων χρηστών κρυπτονομισμάτων.
Πάντως η Ελισαβέτα Ντανίλοβα, επικεφαλής του τμήματος χρηματοοικονομικής σταθερότητας της Κεντρικής Τράπεζας σχολίασε πως δεν προβλέπονται περιορισμοί στην κατοχή κρυπτονομισμάτων.
Σημειώνεται πως οι ενεργοί χρήστες κρυπτονομισμάτων στη Ρωσία έχουν ετήσιο όγκο συναλλαγών περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Στα βήματα της Κίνας;
Η Κεντρική Τράπεζα είπε ότι θα συνεργαστεί με ρυθμιστικές αρχές σε χώρες όπου είναι εγγεγραμμένα ανταλλακτήρια για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις ενέργειες Ρώσων πελατών.
Επισήμανε τα βήματα που έγιναν σε άλλες χώρες, όπως η Κίνα, για τον περιορισμό της δραστηριότητας κρυπτονομισμάτων. Τον Σεπτέμβριο, η Κίνα ενέτεινε τους περιορισμούς με μια γενική απαγόρευση όλων των συναλλαγών και εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, χτυπώντας το bitcoin και πιέζοντας τις μετοχές που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα και blockchain.
«Προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια για απαγόρευση κρυπτονομισμάτων παρόμοια με αυτά της Κίνας», είπε η Ντανίλοβα. «Η προσέγγιση που έχουμε προτείνει θα είναι αρκετή».
Ο Τζόζεφ Έντουαρντς, επικεφαλής της οικονομικής στρατηγικής στην εταιρεία Solrise Group που ασχολείται με κρυπτονομίσματα, υποβάθμισε τη σημασία της έκθεσης, λέγοντας ότι κανείς εκτός Ρωσίας δεν θα χάσει τον ύπνο του εξαιτίας της. «Η Μόσχα, όπως και το Πεκίνο, κροταλίζει πάντα περί «απαγορεύσεων κρυπτογράφησης», αλλά η Μόσχα δεν υπήρξε ποτέ πυλώνας οποιασδήποτε πτυχής της βιομηχανίας με τον ίδιο τρόπο όπως η Κίνα».
Τρίτη στον κόσμο σε εξόρυξη bitcoins
Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παίκτης στον κόσμο στην εξόρυξη bitcoin, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Καζακστάν, αν και το τελευταίο μπορεί να δει μια φυγή ανθρακωρύχων λόγω των φόβων για αυστηροποίηση των κανονισμών μετά τις αναταραχές στις αρχές του μήνα.
Η Τράπεζα της Ρωσίας είπε ότι η εξόρυξη δημιούργησε προβλήματα στην κατανάλωση ενέργειας.
Το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα «εξορύσσονται» από ισχυρούς υπολογιστές που ανταγωνίζονται άλλους συνδεδεμένους σε ένα παγκόσμιο δίκτυο για την επίλυση πολύπλοκων μαθηματικών γρίφων. Η διαδικασία καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια και συχνά τροφοδοτείται από ορυκτά καύσιμα. «Η καλύτερη λύση είναι η απαγόρευση της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στη Ρωσία», ανέφερε η τράπεζα.
Τον Αύγουστο, η Ρωσία αντιπροσώπευε το 11,2% του παγκόσμιου “hashrate” – crypto jargon για την ποσότητα της υπολογιστικής ισχύος που χρησιμοποιείται από υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο bitcoin.
Η BitRiver με έδρα τη Μόσχα, η οποία λειτουργεί κέντρα δεδομένων στη Σιβηρία που φιλοξενούν εξορύκτες bitcoin, δήλωσε ότι δεν θεωρεί πιθανή μια πλήρη απαγόρευση, και εκτιμά πως θα υπάρξει μια ισορροπημένη θέση όταν συναρμόδια υπουργεία συζητήσουν τις προτάσεις.