Από τις 15 Δεκεμβρίου 2021 έως τις 23 του ίδιου μήνα, θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρικά την αίτησή τους (mintour.edu.gr) για μετεκπαίδευση στον τουρισμό, εργαζόμενοι και πρόσκαιρα άνεργοι του τουριστικού κλάδου, ύστερα από απόφαση που υπέγραψε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

Συγκεκριμένα, αφορά 1.250 άτομα σε 18 περιοχές της Ελλάδας, με 50 τμήματα μετεκπαίδευσης που θα λειτουργήσει το Υπουργείο Τουρισμού σε: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, Τρίκαλα, Κέρκυρα, Βόρεια Κέρκυρα, Νότια Κέρκυρα, Βόλο, Δελφούς, Άγιο Νικόλαο, Ηράκλειο, Ερμιόνη, Καλαμάτα, Λουτράκι (με έδρα Κόρινθο), Ναύπλιο (με έδρα Άργος), Πάτρα, Πύργο, Ρόδο.

Οι 5 προσφερόμενες ειδικότητες είναι: Υπηρεσία Υποδοχής, Επισιτισμός, Μαγειρική τέχνη, Ζαχαροπλαστική τέχνη και Οροφοκομία.

Η παρακολούθηση των προγραμμάτων,  συνολικής διάρκειας 380 ωρών, παρέχεται δωρεάν, είναι υποχρεωτική για το σύνολο του εκπαιδευτικού προγράμματος και περιλαμβάνει θεωρητικό καθώς και εργαστηριακό κομμάτι. Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, οι μετεκπαιδευόμενοι δικαιούνται επίδομα μετεκπαίδευσης, που καθορίζεται και καταβάλλεται από τον Ο.Α.Ε.Δ.

Τα Τμήματα Μετεκπαίδευσης συνιστούν προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης τα οποία δεν εντάσσονται στην τυπική εκπαίδευση και οδηγούν στην απόκτηση αδιαβάθμητων τίτλων σπουδών. Απευθύνονται σε εργαζομένους και πρόσκαιρα ανέργους στον κλάδο του τουρισμού, οι οποίοι δεν κατέχουν τίτλους σπουδών τουριστικής εκπαίδευσης. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της παρακολούθησής τους, οι απόφοιτοι αποκτούν την υπαλληλική ιδιότητα. Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι η συνεχιζόμενη κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα του τουρισμού.

«Η επένδυση στην εκπαίδευση παραμένει μια από τις προτεραιότητές μας. Καθώς εντείνουμε τις προσπάθειες υλοποιώντας νέες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της δια βίου τουριστικής εκπαίδευσης, καταφέραμε και πετύχαμε να αυξήσουμε φέτος τα τμήματα μετεκπαίδευσης σε δεκαοκτώ περιοχές στην Ελλάδα, οκτώ περισσότερες από πέρυσι και με μεγαλύτερο αριθμό μετεκπαιδευόμενων. Αυτό σημαίνει ότι φέτος θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα συνολικά 1.250 άτομα, δηλαδή 445 περισσότερα από πέρσι. Στο Υπουργείο Τουρισμού η παροχή δια βίου επαγγελματικής τουριστικής κατάρτισης η οποία θα απαντά στις σύγχρονες απαιτήσεις της τουριστικής αγοράς, παραμένει ένας από τους βασικούς μας στόχους, καθώς συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε η Σοφία Ζαχαράκη.

Πρωτόκολλα λειτουργίας χιονοδρομικών κέντρων

Εξάλλου, σύμφωνα με την ομόφωνη εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19, αναφορικά με το Πρωτόκολλο λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων, εγκρίθηκε η λειτουργία των κάτωθι υπό τους ακόλουθους όρους:

1. Οι χώροι εστίασης / chalet των χιονοδρομικών κέντρων να λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για την εστίαση σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους αντίστοιχα.

2. Τα καταστήματα των χιονοδρομικών κέντρων να λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για το λιανεμπόριο.

3. Οι ξενώνες/ξενοδοχεία των χιονοδρομικών κέντρων να λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για τα ξενοδοχεία.

4. Στους εξωτερικούς χώρους των χιονοδρομικών κέντρων (πίστες κλπ) να είναι υποχρεωτική η χρήση χειρουργικής μάσκας σε χώρους όπου υφίσταται συγχρωτισμός (π.χ. εκδοτήρια εισιτηρίων, χώροι αναμονής επιβίβασης σε αναβατήρες κλπ).

5. Για τους αναβατήρες των χιονοδρομικών κέντρων ισχύουν τα εξής:

·Για αναβατήρες ανοικτού τύπου, δεν υφίσταται κανένας περιορισμός.

·Για αναβατήρες κλειστού τύπου οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα συνεχούς φυσικού αερισμού, δεν υφίσταται κανένας περιορισμός, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιβαίνοντες φορούν υποχρεωτικά μάσκα και υφίσταται ο φυσικός αερισμός.

·Για αναβατήρες κλειστού τύπου οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα συνεχούς φυσικού αερισμού, δύνανται να χρησιμοποιούνται στο 50% της πληρότητάς τους, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιβαίνοντες φορούν υποχρεωτικά χειρουργική μάσκα. Εάν αφορά σε άτομα της ίδιας οικογένειας αποκλειστικά, δύναται να χρησιμοποιηθεί το 100% της πληρότητάς τους.

6. Στις σχολές χιονοδρομίας των χιονοδρομικών κέντρων, να είναι υποχρεωτική η χρήση χειρουργικής μάσκας σε χώρους όπου υφίσταται συγχρωτισμός. Τα δε καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού, που αυτές πιθανώς διαθέτουν, να λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για το λιανεμπόριο και με επιπρόσθετη υποχρέωση η ενοικίαση ρουχισμού, μάσκας σκι και κράνους σκι να απολυμαίνονται πριν από κάθε νέα τους χρήση.





ΠΗΓΗ