Η τέταρτη γενιά της πολυτελούς λιμουζίνας, που παρουσίασε η Audi το 2017, δέχθηκε ένα ευεργετικό φρεσκάρισμα. Φέρει νέους προβολείς και πίσω φώτα προηγμένης τεχνολογίας, επανασχεδιασμένη και φαρδύτερη γρίλια Singleframe με χρωμιωμένες γωνίες και πιο όρθιες πλαϊνές εισαγωγές αέρα, μεγάλους θόλους τροχών που υποδηλώνουν τη στάνταρ τετρακίνηση Quattro και μεγάλο διαχύτη στο κάτω μέρος. 

Κατασκευασμένο κατά 58% από αλουμίνιο, το A8 έχει τεράστιο μεταξόνιο 3,00 μέτρα, αλλά και πληθωρικές διαστάσεις, με μήκος 5,19 μ., πλάτος 1,95 μ. και ύψος 1,47 μ., με το S8 να είναι περίπου ένα εκατοστό μακρύτερο. 

Επίσης, οι προβολείς Digital Matrix LED, σε επίπεδο τεχνολογίας είναι συγκρίσιμοι με βιντεοπροβολείς, καθώς χρησιμοποιούν τεχνολογία DMD. Κάθε προβολέας έχει περίπου 1,3 εκατομμύρια μικροκαθρέπτες που διασπούν το φως σε μικροσκοπικά pixels, προσφέροντας στον οδηγό ελεγχόμενες συνθήκες άπλετου φωτισμού, με τη λωρίδα στην οποία κινείται το αυτοκίνητο να είναι ακόμα πιο έντονα φωτισμένη. 

Εσωτερικά, το A8 διαθέτει ατμοσφαιρικό φωτισμό, εξαιρετικά άνετα καθίσματα με δυνατότητα μασάζ πλάτης σε 18 διαφορετικά σημεία, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα προσκέφαλα, ειδικά σχεδιασμένο υποπόδιο που προσφέρει μασάζ για τον επιβάτη πίσω από τον συνοδηγό, τετραζωνικό αυτόματο κλιματισμό και νέες οθόνες στο πίσω μέρος και ψυγείο στις πίσω θέσεις, που προσφέρει ένα προσωπικό mini-bar.

sagmeister_potography

Cockpit

Ο οδηγός επωφελείται από το Audi virtual cockpit και το προαιρετικό head-up display επαυξημένης πραγματικότητας, που εμφανίζει πληροφορίες απευθείας στο οπτικό του πεδίο. Φέρει λειτουργία απόκρισης αφής MMI, με δύο οθόνες (10,1” και 8,6”) και λειτουργία φυσικού φωνητικού ελέγχου.  Το MMI Navigation plus τρίτης γενιάς (MIB 3) είναι στάνταρ και υποστηρίζει υπηρεσίες Car-2-X. Δύο οθόνες 10,1” με ανάλυση Full HD είναι προσαρτημένες στην πλάτη των μπροστινών καθισμάτων και σε συνδυασμό με προηγμένο σύστημα ήχου Bang & Olufsen με ενισχυτή 1.920 Watt και 23 ηχεία, φροντίζουν για τη ψυχαγωγία οδηγού και επιβατών. 

Το Audi A8 διατίθεται με μοτέρ βενζίνης που εφοδιάζονται με 48βολτο ήπιας υβριδικής τεχνολογίας σύστημα, είτε με τον 3.0 TFSI, V6 κινητήρα είτε με  τον οκτακύλινδρο 4.0 TFSI, με τεχνολογία cylinder on demand. Το Audi A8 55 TFSI quattro με τον τρίλιτρο κινητήρα έχει ισχύ 340 ίππους (250 kW). Αποδίδει ροπή 500 Nm μεταξύ 1.370-4.500 σ.α.λ., και επιταχύνει σε 5,6 δευτ. στα 0-100 χλμ./ώρα. 

Το οκτακύλινδρο A8 60 TSFI quattro με τον 4.0 TFSI, έχει ισχύ 460 ίππους (338 kW) και 660 Nm ροπής (στις 1.850-4.500 σ.α.λ.), επιταχύνοντας σε 4,4 δευτερόλεπτα. Θα ακολουθήσει έκδοση του Α8 με πετρελαιοκινητήρα καθώς και μία plug-in υβριδική(PHEV).

Επίσης, το Audi S8 TSFI quattro με biturbo V8 μοτέρ, παράγει ισχύ 571 ίππους (420 kW) και ροπή 800 Nm (στις 2.050-4.500 σ.α.λ.), με επιτάχυνση 3,8 δευτερόλεπτα, με flaps στο σύστημα εξάτμισης για μπάσο ήχο. 

Τα μοτέρ συνδυάζονται με tiptronic κιβώτιο οκτώ σχέσεων. Η τετρακίνηση quattro με το μπλοκέ κεντρικό διαφορικό είναι στάνταρ, με προαιρετικό το σπορ διαφορικό (στάνταρ στο S8) με ενεργή κατανομή της ροπής μεταξύ των πίσω τροχών.

sagmeister_potography

Interior

Στον τομέα της ανάρτησης, εκτός του Audi drive Select και των προγραμμάτων οδήγησης που προσφέρει, άξια αναφοράς είναι η προγνωστική ενεργή ανάρτηση. Μπορεί να φορτίσει ή να αποφορτίσει κάθε τροχό με πρόσθετη ισχύ ξεχωριστά μέσω ενός ηλεκτροκινητήρα, και έτσι να ρυθμίσει ενεργά τη θέση του πλαισίου σε οποιαδήποτε κατάσταση οδήγησης. 

Σε επίπεδο ασφάλειας και υποβοήθησης οδηγού, διαθέσιμα περίπου 40 συστήματα, είτε στον βασικό είτε στον προαιρετικό εξοπλισμό. Ενδεικτικά, στάνταρ είναι τα Audi pre sense basic και Audi pre sense front, ενώ για ευκολία στην επιλογή πολλά ομαδοποιούνται σε πακέτα. Αξιοσημείωτο το remote park assist plus, το οποίο μπορεί να μανουβράρει αυτόματα το μεγάλο σεντάν μέσα και έξω από έναν χώρο στάθμευσης, χωρίς να είναι απαραίτητο να βρίσκεται ο οδηγός μέσα στο αυτοκίνητο.

Το λανσάρισμα του μοντέλου θα γίνει τον Δεκέμβριο, με τιμή Γερμανίας από 99.500 ευρώ, ενώ το Audi S8 θα είναι διαθέσιμο από 144.800 ευρώ. 





ΠΗΓΗ