Σε ετοιμότητα για νέα μέτρα ως προς την αντιμετώπιση της ακρίβειας εμφανίζεται να προσανατολίζεται η κυβέρνηση, με σχετικά μηνύματα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, και τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, το Σάββατο.

Ο κ. Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα στα καύσιμα με σκοπό την αντιμετώπιση της ακρίβειας, λέγοντας πως τα καύσιμα έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» της κυβέρνησης, όπως και η ενέργεια, και τονίζοντας πως «γίνονται έλεγχοι σε όλο το φάσμα της αγοράς, και θα αξιοποιηθεί οτιδήποτε δημοσιονομικός πόρος υπάρχει». Παράλληλα, σημείωσε πως τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η πλατφόρμα για να παίρνει ο κόσμος στους τραπεζικούς λογαριασμούς του την επιστροφή χρημάτων για χρεώσεις πάνω από 300 κιλοβατώρες σε όσους έχουν μέχρι 45.000 ευρώ εισόδημα και με τον καινούργιο τρόπο τιμολόγησης από τον Ιούλιο και μετά θα πληρώνουν όλοι από 70% μέχρι 90% λιγότερες αυξήσεις.

Από πλευράς του ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε στο Mega για τις αυξήσεις στο ρεύμα πως από τον Ιούλιο και μετά σχεδιάζεται και δρομολογείται ένας πιο μόνιμος μηχανισμός διπλής παρέμβασης στη χονδρική και τη λιανική τιμή: «Στη χονδρική τιμή αυτό γίνεται με τον τρόπο που γίνεται η τιμολόγηση, ώστε τα υπερβάλλοντα έσοδα που δημιουργούνται και αυτά που πηγαίνουν στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης, αυτομάτως να επιστρέφουν στο υπουργείο Οικονομικών για να μπορέσουμε να επιδοτήσουμε ακόμα πιο γενναία τη λιανική τιμή για να υπάρχει σταθεροποίηση της αύξησης, καλύπτοντας το 70-80% ή και περισσότερο της αύξησης στο ρεύμα που θα υπάρχει το δεύτερο εξάμηνο του 2022». Σχετικά με τους λογαριασμούς ρεύματος και τη ρήτρα αναπροσαρμογής, είπε: «Πριν την 1η Ιουλίου και την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής υπάρχουν δύο προηγούμενα στάδια. Το πρώτο αφορά στο μέχρι σήμερα. Εμείς λέμε ότι όσοι πληρώσατε για την πρώτη κατοικία σας, το 60% αυτό που πληρώσατε ως αύξηση του κόστους ερχόμαστε και το καλύπτουμε. Τον Ιούνιο οι πολίτες θα δουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους 280 εκατ. ευρώ. Για Μάιο και Ιούνιο επιδοτούμε πιο γενναία. Επεκτείνουμε την επιδότηση πάνω από τις 300 κιλοβατώρες και για τις μη πρώτες και κύριες κατοικίες. Αυτό σημαίνει ότι θα καλύψουμε τα νοικοκυριά με ένα ποσοστό 86% της αύξησης που θα έχουν το Μάιο και τον Ιούνιο. Για τις επιχειρήσεις ενισχύουμε την επιδότησή τους και θα καλυφθεί το 80% της αύξησης».

Παράλληλα σημείωσε πως τώρα φτιάχνεται η πλατφόρμα για να επιδοτούνται νοικοκυριά και επιχειρήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα. «Θα δούμε ποια θα είναι η κατάσταση το επόμενο χρονικό διάστημα, εκτιμώ ότι θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος, και ανάλογα θα πράξουμε. Υπάρχει πρόβλημα, το πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα είναι μια συζήτηση που θα κάνουμε με τον πρωθυπουργό» σημείωσε. Αναφέρθηκε επίσης στα περί μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, λέγοντας πως δεν έχει αποκλειστεί.





ΠΗΓΗ