Οι μεγάλες προοπτικές που υπάρχουν για τον Τουρισμό Υγείας στη χώρα μας, επιχειρείται, για πρώτη φορά, να αναδειχθούν με επωφελή τρόπο για την ελληνική οικονομία.

Το ιδιαίτερα δραστήριο Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας, ΕΛΙΤΟΥΡ, λίγο καιρό αφότου υπέγραψε ένα ιδιαίτερα σημαντικό Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, υπέγραψε ένα ακόμα, εξίσου σημαντικό, με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Η σημαντικότητα του εγχειρήματος, έγκειται στο γεγονός ότι μέσα από τον ξενοδοχειακό κλάδο, που φιλοξενεί τους τουρίστες, μπορούν να προσφερθούν παροχές Τουρισμού Υγείας, οι οποίες αφορούν όλες τις ηλικίες και όχι απαραίτητα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Αλλωστε, αυτό ήταν ένα σημείο στο οποίο έδωσε έμφαση και ο Γιώργος Πατούλης, περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος της ΕΛΙΤΟΥΡ, κατά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας. Δηλαδή, το να απολαμβάνουν υπηρεσίες υγείας και ευεξίας, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, όσο το δυνατόν περισσότεροι τουρίστες.

Ο στόχοι της σημαντικής και στρατηγικής συνεργασίας, από την πλευρά του ΞΕΕ, είναι η συμμετοχή των ξενοδοχειακών καταλυμάτων της χώρας στην ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας και στην φιλοξενία ταξιδιωτών Υγείας, Ιατρικών Τουριστών και Τουριστών Θερμαλισμού.

Αντίστοιχα, από την πλευρά της ΕΛΙΤΟΥΡ, θα επιχειρεί η ακόμα μεγαλύτερη προβολή, προώθηση και ανάπτυξη του προϊόντος του ελληνικού Τουρισμού Υγείας προς όφελος των εμπλεκόμενων φορέων και της εθνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο ΕΛΙΤΟΥΡ αποβλέπει στην υποστήριξη της επίτευξης των στόχων του μνημονίου με τη διασφάλιση του συντονισμού και της συνεργασίας επιχειρήσεων και φορέων υγείας του εξωτερικού με αντίστοιχους εταίρους από το εσωτερικό για ευρύτερα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Πάντως, ένα μείζον ζήτημα που γίνονται ενέργειες ώστε να λυθεί, είναι να δημιουργεί ένας σύγχρονος νόμος για τον Τουρισμό Υγείας, κάτι για το οποίο τόσο το Υπουργείο Τουρισμού όσο και το Υπουργείο Υγείας, ευθύνονται για τη χρόνια καθυστέρηση να θεσμοθετήσουν τις συγκεκριμένες εναλλακτικές μορφές τουρισμού που δίνουν προστιθέμενη αξία στη χώρα μας.

Ο Γιώργος Πατούλης χαρακτήρισε κομβικής σημασίας την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας για την επέκταση του Τουρισμού 12 μήνες το χρόνο και για τις προοπτικές ανάπτυξης και προώθησης του Ελληνικού Τουρισμού Υγείας «την ώρα που ο παγκόσμιος Τουρισμός Υγείας, ο Ιατρικός Τουρισμός και ο Τουρισμός Ευεξίας επανέρχονται δυναμικά, με στόχο την Αναταξη της Υγείας και Ευεξίας των ταξιδιωτών μετά από δυόμισι χρόνια πανδημίας».

«Οι Τουρίστες Υγείας, και οι οικογένειες που ταξιδεύουν για να λάβουν υπηρεσίες Υγείας, Θερμαλισμού και Ευεξίας, έχουν πολλές προφανείς ανάγκες, όπως την αποτελεσματική μεταφορά, τη διαμονή, την εξυπηρέτηση τροφίμων, το shopping και τις τουριστικές δραστηριότητες».

«Υπάρχουν όμως και τα άυλα αγαθά, όπως χαρακτηρίζονται, και αφορούν ακριβώς στην κουλτούρα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας: περιλαμβάνουν την εμπειρία πριν από την άφιξη και την εμπειρία της φιλοξενίας μέχρι την αναχώρηση. Συνεπώς, ένας σοφά σχεδιασμένος προορισμός Τουρισμού Υγείας οφείλει να κατανοεί τις εξελισσόμενες απαιτήσεις των Τουριστών Υγείας, να σχεδιάζει υπηρεσίες, προϊόντα και επιχειρηματικά μοντέλα για να ανταποκριθεί», επισήμανε ο Γιώργος Πατούλης.

«H θεματική διαφοροποίηση και ο εμπλουτισμός του προϊόντος μας είναι στρατηγική επιλογή για το βιώσιμο μέλλον της ελληνικής φιλοξενίας. Για τον λόγο αυτό, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει εκπονήσει από το 2011 τη μελέτη για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα. Σε αυτή την κατεύθυνση, η ανάδειξη της Ελλάδας ως παγκόσμιου προορισμού τουρισμού υγείας και ευεξίας αναδεικνύεται σε προτεραιότητα πρώτης γραμμής για την οποία αξίζει να ενώσουμε ιδέες και δυνάμεις».

«Με τις σημερινές υπογραφές μας βάζουμε τα θεμέλια μιας στοχευμένης προσπάθειας και θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον περιφερειάρχη Αττικής και πρόεδρο του Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας Γιώργο Πατούλη, γι’ αυτή τη μεγάλης κλίμακας συνεργασία. Έχουμε τους ανθρώπους, έχουμε τις υποδομές, έχουμε τις ευκαιρίες και πάνω απ’ όλα τη βούληση για να πετύχουμε τους κοινούς στόχους μας», ανέφερε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός.

Στο Μνημόνιο Συνεργασίας, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, η από κοινού δημιουργία συγκεκριμένων πακέτων και προνομίων προς τους ταξιδιώτες, η προβολή και ανάδειξη μέσα από κοινές δράσεις των υπηρεσιών ευεξίας που παρέχονται από τα ξενοδοχεία μέλη του Ξ.Ε.Ε..

Η δυνατότητα εγγραφής των ξενοδοχείων που παρέχουν υπηρεσίες ευεξίας ως μέλη στην ΕΛΙΤΟΥΡ και η δυνατότητα πιστοποίησης των ξενοδοχείων αυτών από την ΕΛΙΤΟΥΡ, η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από την ΕΛΙΤΟΥΡ σε ξενοδοχεία που έχουν ήδη ή επιθυμούν να προσφέρουν υπηρεσίες ευεξίας.

Η προβολή του τουρισμού υγείας και ευεξίας και των πιστοποιημένων ξενοδοχείων, μέσα από τα κανάλια επικοινωνίας και τις εκδηλώσεις του Ξ.Ε.Ε. και μέσα από κοινά κανάλια επικοινωνίας.

ΠΗΓΗ