Ολοι οι κορυφαίοι κατασκευαστικοί όμιλοι, είτε μόνο τους είτε με κοινοπραξία, συμμετείχαν σε τρεις διαγωνισμούς ιδιαιτέρως σημαντικών δημοσίων έργων.

Με το άνοιγμα των προσφορών, για το έργο «Μετατροπή σε αυτοκινητόδρομο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης τμήμα: Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου», με προϋπολογισμό 186 εκατομμυρίων ευρώ, προσωρινός ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία «ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.», έχοντας καταθέσει προσφορές και οι εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε., ΑΒΑΞ Α.Ε. και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, προβλέπεται η κατασκευή και η επισκευή παράπλευρού και κάθετου οδικού δικτύου μήκους 14χλμ. με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και μία λωρίδα έκτακτης ανάγκης.

Επίσης, για το έργο «Παράκαμψη Χαλκίδας και παράκαμψη Ψαχνών», με προϋπολογισμό 210 εκατομμυρίων ευρώ, προσωρινός ανάδοχος είναι η εταιρεία «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.», έχοντας καταθέσει προσφορές και οι εταιρείες: ΑΒΑΞ Α.Ε., ΕΝΩΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ CMC – ΙΝΤΕΡΚΑΤ ΑΕ – ΤΕΚΑΛ ΑΕ και ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.

Η οδός Παράκαμψης Χαλκίδας, με τα συνεχόμενα τμήματα της Παράκαμψης Ψαχνών και της αρτηρίας σύνδεσης Βόρειας – Νότιας Εύβοιας, εντάσσεται στα έργα βελτίωσης της σύνδεσης της Αθήνας και της Χαλκίδας με τη βόρεια Εύβοια και – παράλληλα – στην αποσυμφόρηση του αστικού ιστού της Χαλκίδας, της Ν. Αρτάκης και των Ψαχνών από τη διερχόμενη κυκλοφορία, η οποία σήμερα, αναγκαστικά διέρχεται από τις παραπάνω αστικές περιοχές.

Το έργο αυτό, σε συνδυασμό με τον νέο οδικό άξονα προς τη Βόρεια Εύβοια που μελετάται, θα προσφέρει στο μέλλον έναν ενιαίο και ασφαλή οδικό άξονα μέχρι την Αιδηψό με τα αναγκαία χαρακτηριστικά ασφάλειας και ταχύτητας, που θα ανταποκρίνονται στο διατιθέμενο τουριστικό και λοιπό δυναμικό της βόρειας Εύβοιας.

Καταλήγοντας, για ένα έργο της Αττικής που επί χρόνια βρισκόταν στις μελέτες, για την «Ολοκλήρωση Λ. Κύμης στο τμήμα: Αττική Οδός (Α/Κ Κύμης) έως Ε.Ο.Α1 (Α/Κ Καλυφτάκη)», με προϋπολογισμό 352 εκατομμυρίων ευρώ, προσωρινός ανάδοχος αναδείχθηκε η Ενωση Οικονομικών Φορέων «ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. – ΙΝΤΡΑΚΑΤ», ενώ προσφορά είχε καταθέσει και η ΑΒΑΞ Α.Ε.

Πρόκειται για έναν οδικό άξονα εξαιρετικής σημασίας καθώς θα εξυπηρετεί μέση ημερήσια κυκλοφορία 30.000 οχημάτων την ημέρα, τα οποία θα διακινούνται μεταξύ του κέντρου της Αθήνας (περιλαμβανομένων των περιοχών Ψυχικού, Χαλανδρίου, Αμαρουσίου) και της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας βόρεια της Κηφισιάς.

Και για τα τρία έργα, θα ακολουθήσει ο έλεγχος των δικαιολογητικών, η αξιολόγηση των προσφορών και η ανάδειξη του οριστικού αναδόχου του έργου.

ΠΗΓΗ