Με τον πληθωρισμό στη Βρετανία να χτυπά ρεκόρ 40ετίας στο 9,4% και την πρόβλεψη να φτάσει στο 17% το 2023, η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να προχωρήσει σήμερα σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Όπως αναφέρει το CNBC, πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 1997 και την έκτη διαδοχική από το Δεκέμβριο του 2021, που ανεβάζει το κόστος δανεισμού στο 1,75% .

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι έχει ταχθεί υπέρ μιας επιθετικής νομισματικής πολιτικής σε μια προσπάθεια να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%. προκειμένου να προλάβει τις αυξήσεις στην ενέργεια και τα τρόφιμα το Σεπτέμβριο.

Ωστόσο αναλυτές όπως ο Τζέιμς Σμιθ, οικονομολόγος αναπτυγμένων αγορών στην ING, εκτιμά ότι παρότι η αύξηση των 25 μονάδων βάσης του Ιουνίου δεν είχε μεγάλη επίπτωση στις αγορές, η νέα αύξηση μετά από 27 χρόνια, ίσως να δείχνει οτι η επιθετική πολιτική είναι σε λάθος δρόμο.

«Βρισκόμαστε σε μια κορύφωση για το τραπεζικό επιτόκιο στο 2% (1,25% επί του παρόντος), κάτι που θα σήμαινε μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο» υποστηρίζει ο Σμιθ.

Ανησυχίες για την ανάπτυξη

Η Τράπεζα της Αγγλίας ήταν από τις πρώτες μαζί με τη Fed, (η ΕΚΤ ακολούθησε με καθυστέρηση) που αύξηση τα επιτόκια ως ένα ισχυρό μέτρο αντιμετώπισης του υψηλού πληθωρισμού.

Ωστόσο αυτή η πολιτική ενέχει τον κίνδυνο να βάλει την οικονομία της χώρας σε ύφεση σε μια περίοδο που οι συνέπειες του Brexit δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί.

Ο ανώτερος οικονομολόγος της Berenberg, Κάλουμ Πίκερινγκ, προβλέπει σε έκθεση του, νέα αύξηση του πληθωρισμού στη χώρα τον Οκτώβριο, όταν το ανώτατο όριο των τιμών της ενέργειας των νοικοκυριών θα αυξηθεί ξανά.

Σε αυτή τη βάση ο Berenberg αναμένει ότι και το τραπεζικό επιτόκιο θα φτάσει στο 2,5% τον Νοέμβριο, από 1,25% που είναι σήμερα, με τις πρώτες ενδείξεις αποκλιμάκωσης να αναμένονται το 2024.

ΠΗΓΗ