Τις εντυπώσεις κέρδισε η Ελλάδα, συμμετέχοντας στην ιδιαιτέρως σημαντική έκθεση Expo 2020 Dubai.

Την ευθύνη για τη συμμετοχή της χώρας μας στη διεθνή έκθεσηη οποία άνοιξε τις πύλες της τον Οκτώβριο του 2021 και ολοκληρώνεται στις 31 Μαρτίου 2022, έχει η Enterprise Greece, στο πλαίσιο των πολυάριθμων δράσεων που υλοποιεί για την προώθηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας σε όλο τον κόσμο και την τόνωση των εξαγωγών.

Στο ελληνικό περίπτερο παρουσιάζονται οκτώ τομείς της ελληνικής οικονομίας με προοπτικές και δυνατότητες: τεχνολογία / καινοτομία, ενέργεια, ναυτιλία, τουρισμός /πολιτισμός, ανθρώπινο κεφάλαιο, βιομηχανία, αγροδιατροφή, επιστήμες Υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Εθνική Ημέρα» της ελληνικής συμμετοχής, τιμήθηκε με εκδηλώσεις κατά τις οποίες αναδείχθηκαν η ελληνική κουλτούρα, η παράδοση, η πολιτιστική ταυτότητα αλλά και το σύγχρονο πρόσωπο της χώρας.

H Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης και ο Δημήτρης Μπάσης με τη φωνή του, «έντυσαν» την τελετή με ακούσματα και μουσικές της Ελλάδας τόσο στο Al Wasl, τον κεντρικό θόλο της έκθεσης, όσο και αργότερα στο Dubai Millenium Ampitheatre. Στη δεύτερη συναυλία συμμετείχαν επίσης ο Παναγιώτης Πετράκης και η Σαββέρια Μαργιολά.

Ο διακεκριμένος χορογράφος και σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Ρήγος, πλαισίωσε με τη χορευτική παράσταση «Forget me not», τη δωρεά του αγάλματος «η Κόρη του Ευθυδίκου» από την Ελλάδα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το άγαλμα από το 480 π.Χ., είναι ακριβές αντίγραφο από το Μουσείο της Ακρόπολης.

Στο δρώμενο, μια εικαστική κινητική διαδρομή όπου το σώμα δημιουργεί αρχιτεκτονικές χειρονομίες σε συνομιλία με τα “στατικά” αγάλματα στον χώρο, εμπνευσμένο από την περίοδο του εγκλεισμού και τη σιωπή της πόλης, χόρεψε ο Ντανίλο Ζέκα υπό τους ήχους τους σαξοφώνου του Γκουίντο Ντε Φλάβιο, σε μουσική Γιώργου Κουμεντάκη.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στις εκδηλώσεις, ο αντιπρόεδρος κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος τόνισε ότι: «Το ελληνικό περίπτερο, το οποίο έχει δεχθεί περισσότερους από 500.000 επισκέπτες, είναι άριστα οργανωμένο και παρουσιάζει τις νέες κατευθύνσεις της προοδευτικής και αναπτυξιακής Ελλάδας που θέλουμε να προβάλλουμε».

Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρόεδρος της Enterprise Greece και Γενικός Επίτροπος της Ελλάδας στην Παγκόσμια Έκθεση Expo 2020 Dubai, Ιωάννης Σμυρλής, επισήμανε ότι: «Το ελληνικό περίπτερο είναι όλο σε digital μορφή, με οκτώ πυλώνες προτεραιότητας με παραδοσιακούς αλλά και νέους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Εδώ και έξι μήνες, σημειώνεται ρεκόρ επισκεπτών και έχουμε κερδίσει τις εντυπώσεις ως μία χώρα που μπορεί πλέον να μιλάει για τεχνολογία, για νέους κλάδους της οικονομίας, και μπορεί να μετατραπεί σε hub όλης της περιοχής.»

Η Μπέττυ Αλεξανδροπούλου, Εντεταλμένη Σύμβουλος και Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Enterprise Greece, τόνισε ότι: «Έχουμε τη χαρά να μοιραστούμε με ένα διεθνές κοινό τον εορτασμό της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας. Είναι μία ακόμα ευκαιρία να δείξουμε το νέο πρόσωπο της Ελλάδας του αύριο, σήμερα, και να μοιραστούμε με τον κόσμο όχι μόνο το όραμά μας για το αύριο και τα θεμέλια που έχουμε ήδη βάλει σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά και την πολιτιστική μας κληρονομιά πάνω στην οποία τα έχουμε χτίσει».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Διονύσιος Ζώης, Πρέσβης της Ελλάδος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ελένη Δουνδουλάκη, γενική γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού, Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής, Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Βασίλειος Θεοχαρίδης, αναπληρωτής αρχηγός αποστολής στην Ελληνική πρεσβεία του Άμπου Ντάμπι, Κωνσταντίνος Ζήκος, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Ε.Ο.Τ., Σοφία Λαζαρίδου, Γενική Διευθύντρια Ε.Ο.Τ., Χρήστος Οικονόμου, Ακόλουθος Άμυνας της Πρεσβείας της Ελλάδας στα ΗΑΕ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, Παναγιώτης Κουάνης, Πρόεδρος και CEO του EKOME, Μάκης Σπυράτος, Business Development Director Middle East της Polygreen.

Ά. Γκερέκου: «Η blockchain τεχνολογία προσφέρει ασφάλεια και

Εξάλλου, γ συμβολή της blockchain τεχνολογίας στην ανάπτυξη του «Έξυπνου Τουρισμού» (Blockchain technology: A bridge to «Smart Tourism»), ήταν το αντικείμενο ειδικής συνεδρίας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Μαρτίου με την online συμμετοχή της Προέδρου του ΕΟΤ, Άντζελας Γκερέκου, στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Φόρουμ Τουρισμού (Global Tourism Forum) στο Ντουμπάι.

Στην εισαγωγή της παρέμβασής της, η Πρόεδρος του ΕΟΤ αναφέρθηκε στο άνοιγμα της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα από τις αρχές του Μαρτίου, καθώς και στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για την ενεργή στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επίσης, παρουσίασε συνοπτικά τις νέες τουριστικές αγορές στις οποίες απευθύνεται η Ελλάδα και τις στοχευμένες καμπάνιες που υλοποιεί ήδη ο ΕΟΤ.

Αναφερόμενη, ειδικότερα, στη χρήση νέων τεχνολογιών στον τομέα του τουρισμού, η Πρόεδρος του ΕΟΤ χαρακτήρισε το blockchain ως αποτελεσματικό εργαλείο με πολλές χρήσεις εκτός χρηματοοικονομικών και κρυπτονομισμάτων. Όπως υπογράμμισε, «η υπόσχεση ότι το blockchain θα έχει αντίκτυπο σε εκατομμύρια ανθρώπους, αλλάζοντας κυριολεκτικά τον κόσμο, είναι πραγματική. Τα βασικά χαρακτηριστικά της διαφάνειας, της εμπιστοσύνης και της μεταβλητότητας μπορούν να βελτιώσουν τις ζωές των ανθρώπων, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την επαληθευσιμότητα του τρόπου λειτουργίας των οργανισμών με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο».

«Ανακαλύψτε την Αττική, τη γη των ευκαιριών»

«Από το Ντουμπάι, σας απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση για να γνωρίσετε από κοντά την Αττική, με τις μοναδικές γαστρονομικές απολαύσεις, τα εξαιρετικά αγροδιατροφικά της προϊόντα, τη ζεστή φιλοξενία, τις πρότυπες υποδομές. Η Αττική είναι η γη των ευκαιριών για τον διεθνή επισκέπτη, τον επιχειρηματία, τον επενδυτή. Ανακαλύψτε την!». Με αυτά τα λόγια υποδέχτηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης τους επίσημους προσκεκλημένους της εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Περιφέρεια στο ελληνικό περίπτερο.

Δεκάδες επιχειρηματίες από το Ντουμπάι και όλο τον κόσμο, διεθνούς φήμης food bloggers και συντάκτες γαστρονομίας, αλλά και Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται με επιτυχία στο Εμιράτο, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μέσα από μια δυναμική εκδήλωση με τίτλο «Ανακαλύψτε την Αττική, τη γη των ευκαιριών» τα μοναδικά πλεονεκτήματα των αγροδιατροφικών προϊόντων της Αττικής, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται από την αξιοποίησή τους στον γαστρονομικό τουρισμό, τον τουρισμό υγείας και ευεξίας, την καινοτόμο επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε ότι η διεθνής προβολή των Αττικών προϊόντων, αποτελεί υψηλή προτεραιότητα της διοίκησης, κάτι που αποτυπώνεται και στη συμμετοχή σε δέκα διεθνείς εκθέσεις.

Ιδιαίτερη ήταν επίσης η αναφορά του Περιφερειάρχη και σε μία ακόμα μορφή θεματικού τουρισμού στον οποίο επενδύει η Περιφέρεια Αττικής, τον τουρισμό υγείας και ευεξίας, ενώ κάλεσε τους διεθνείς επιχειρηματίες να ανταποκριθούν στην ανοικτή πρόσκληση για να «ανακαλύψουν την Αττική, τη γη των ευκαιριών, με το δημοφιλές τουριστικό brand name της να την καθιστά ως έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για όλο τον χρόνο, με τα πιο σημαντικά μνημεία του πανανθρώπινου πολιτισμού, με μοναδικές γεύσεις και υψηλή γαστρονομία, με πρότυπες υποδομές.

Την ευθύνη της υλοποίησης της συμμετοχής της Περιφέρειας Αττικής στη διεθνή έκθεση, είχε ο Αναπτυξιακός Οργανισμός της Περιφέρειας «Νέα Μητροπολιτική Αττική».

Τα νησιά του Ιονίου «ταξίδεψαν» στο Ντουμπάι

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έδωσε έμφαση στο σύγχρονο πρόσωπο των νησιών της, στις υψηλού επιπέδου τουριστικές υποδομές, στις παροχές, στη βιωσιμότητα χάρη στην εφαρμογή περιβαλλοντικών πολιτικών. Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια «σύστησε» στους επισκέπτες της έκθεσης αξιοθέατα και σημεία αναφοράς όπως η παλιά πόλη της Κέρκυρας, η Λιμνοθάλασσα της Λευκάδας, το Γεωπάρκο της Κεφαλονιάς και το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο και το Ναυάγιο της Ζακύνθου.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν τα ξενοδοχεία της Περιφέρειας Kontokali Bay και IKOS Resorts ως best case study για την ανάδειξη της βιωσιμότητας και της διαχείρισης αποβλήτων. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο παρουσίασε δράσεις που έχουν στόχο την καινοτομία και στη συνέχεια εκπρόσωπος από την Fraport Greece ανέδειξε τις δυνατότητες των Επτανήσων με στόχο τις απευθείας πτήσεις αεροπορικών εταιρειών από τις Αραβικές χώρες προς τα νησιά του Ιονίου.

«Τα Ιόνια Νησιά συνδυάζουν απαράμιλλα χαρίσματα με μεγάλη πολιτισμική κληρονομιά, σύγχρονες υποδομές και καλλιτεχνική δημιουργία», ανέφερε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου.

ΠΗΓΗ