Υδατοδρόμια ακούμε και υδροπλάνα δεν έχουμε δει να επιχειρούν. Τα τελευταία χρόνια όλο λέμε, την επόμενη άνοιξη θα δούμε τα πρώτα υδροπλάνα, κι όλο δεν τα βλέπουμε, με την ευθύνη να μεταφέρεται στις τελευταίες κυβερνήσεις και στην απίστευτη γραφειοκρατία.

Πάντως, είναι αλήθεια ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει πιο γρήγορα βήμα, με το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίων. Μάλιστα και οι δύο εταιρείες που κινούνταν ανεξάρτητα στην αδειοδότηση υδατοδρομίων, σε διάφορες περιοχές, πλέον συμπράττουν, διότι επικρατεί «η ισχύς εν τη ενώσει».

Η τελευταία ενέργεια της Ένωσης Εταιρειών «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ & ΥΔΡΟΠΛΑΝΑ ΕΛΛΑΔΑΣ», με εκπροσώπους τους Τάσου Γκόβα και Νικόλα Χαραλάμπους, αφορά την υπογραφή σύμβασης παροχής υπηρεσιών για την αδειοδότηση του υδατοδρομίου Ιεράπετρας.

Η Ένωση Εταιρειών αναλαμβάνει την εκπόνηση του Τεχνικού φακέλου του υδατοδρομίου Ιεράπετρας (Εγχειρίδια, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, Χάρτες, Τοπογραφικά Διαγράμματα, νομιμοποιητικά έγγραφα–δικαιολογητικά, κ.λ.π), να διενεργεί τις αυτοψίες- επιθεωρήσεις στο λιμάνι Ιεράπετρας για την χωροθέτηση του υδατοδρομίου, και να διεκπεραιώνει τις διαδικασίες σε όλα τα στάδια ελέγχων, από τις αρμόδιες Δημόσιες υπηρεσίες, μέχρι την τελική χορήγηση της άδειας ίδρυσης υδατοδρομίου στην Ιεράπετρα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό και της Περιφέρειας Κρήτης, επιχειρείται η δημιουργία ενός επαρκούς δικτύου υδατοδρομίων σε Ρέθυμνο (αδειοδοτείται τις επόμενες ημέρες), Ιεράπετρα, Χανιά, Χερσόνησο και Μαλεβίζι (Ηράκλειο), ώστε να μπορέσουν να επιχειρήσουν τα υδροπλάνα.

Αντίστοιχα, ενέργειες κάνει και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η οποία σε λίγες ημέρες θα εκδώσει προκήρυξη για την κατασκευή υδατοδρομίων στα νησιά της (Ζάκυνθο, Κεφαλονιά – Ιθάκη, Λευκάδα και Μεγανήσι). Ηδη, έχουν αδειοδοτηθεί υδατοδρόμια σε Κέρκυρα, Παξούς αλλά και Πάτρα, που αποτελεί και μεγάλο λιμάνι της χώρας.

Ας ελπίζουμε το 2021, χρονιά εορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης, να κάνουμε μια ακόμα επανάσταση στις μεταφορές, και όχι μόνο.

 

ΠΗΓΗ