Στα 60 ευρώ διαμορφώνεται τελικά η τιμή χρέωσης των μοριακών τεστ, όπως ορίζεται στο ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε χθες, ενώ 20 ευρώ θα χρεώνεται τελικά το rapid τεστ.

 Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες (δια στόματος γ.γ. εμπορίου και προστασίας του Καταναλωτή, Π. Σταμπουλίδη στις 27 Νοεμβρίου), που έκαναν λόγο για «ανώτατες τελικές τιμές χρέωσης», στα 40 ευρώ για το μοριακό τεστ και στα 10 ευρώ για το rapid τεστ, τελικά η τιμή χρέωσης ορίστηκε στα 60 και τα 20 ευρώ αντίστοιχα. 

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Αρ. Φύλλου 5387), τα 20 έξτρα ευρώ για το μοριακό τεστ και τα 10 έξτρα ευρώ για το rapid, είναι για τις υπηρεσίες, δηλαδή τη δειγματοληψία.  

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην απόφαση, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα εκμετάλλευσης και λοιπών μη θεμιτών εμπορικών πρακτικών, καθορίζονται τα εξής ανώτατα όρια τιμών, μη συνυπολογιζομένου σε αυτά του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α), για τα ακόλουθα:

1) Για το τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου Real Time – PCR, α) ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.), το ποσό των 40 ευρώ και β) ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές, το ποσό των 20 ευρώ.

2) Για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορονοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο ταχείας δοκιμασίας (Rapid Test), α) ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση κ.λπ.) στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, στις ιδιωτικές κλινικές και σε κάθε άλλο σημείο λιανικής πώλησης το ποσό των 10 ευρώ και β) ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας, στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές το ποσό των 10 ευρώ.

3) Οι ανώτατες τιμές που προβλέπονται στις παραπάνω παραγράφους, δεν ισχύουν στην περίπτωση κατά την οποία η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και ιδιωτικών κλινικών οπότε η τιμή τους διαμορφώνεται ελεύθερα.

4) Οι επιχειρήσεις που προσφέρουν τις παραπάνω υπηρεσίες και αγαθά, οφείλουν να αναρτήσουν σε εμφανές για το κοινό σημείο και στις ιστοσελίδες τους, τιμοκατάλογο με τις παραπάνω προβλεπόμενες ανώτατες τιμές.

5) Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης 

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για το ανώτατο πλαφόν των 40 ευρώ είχαν γίνει δεκτές από τον ευρύτερο πληθυσμό με ικανοποίηση γιατί το τεστ για τον κορονοϊό έχει γίνει πλέον αναγκαιότητα και στις περισσότερες περιπτώσεις χρεωνόταν περίπου στα 90 ευρώ, ωστόσο συνάντησε και αντιδράσεις. Όπως εκείνη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, που ζητούσε αναστολή της απόφασης για τη διατίμηση των τεστ για covid-19 και άμεση διαβούλευση, κάνοντας λόγο για «αιφνίδια απόφαση χωρίς συνεννόηση, επιστημονική και οικονομική τεκμηρίωση».

ΠΗΓΗ